Schelin: "Vill komma tillbaka till Sverige"

"Det är kul att komma i gång med officiella matcher som faktiskt gäller någonting. Det är det vi spelar för och det är det vi har väntat på", sa Lotta efter tisdagens träning på Ullevi.
Foto: Bobbo Lauhage
Lotta Schelin vill fortsätta satsa så hon kommer att söka sig till ett lag som har ambitioner att nå framgång. Och hon är inställd på att avsluta karriären på hemmaplan. "Jag har en väldigt stor önskan att komma tillbaka till Sverige. Det handlar egentligen bara om när", säger Lotta Schelin.
Foto: Bobbo Lauhage

Lotta Schelin har lämnat det misslyckade VM-slutspelet bakom sig. Nu har hon EM i sikte.

På vägen dit vill Lotta att laget engagerar sig för flyktingkatastrofens offer.

– Alla måste ta ett ansvar, alla kan göra något, säger Lotta Schelin.

Som också slår fast att hon kommer att fortsätta på toppnivå i flera år till.

Under onsdagen flyger det svenska damlandslaget till Moldavien för att spela sin första match i EM-kvalet. En match som laget bör vinna enkelt, Moldaviens lag är rankat som 102:e bästa i världen.

– Det är kul att komma i gång med officiella matcher som faktiskt gäller någonting. Det är det vi spelar för och det är det vi har väntat på, sa Lotta efter tisdagens träning på Ullevi.

Hon vet att förväntningarna på laget är höga och tycker chanserna för avancemang ser bra ut. Men hon har i bakhuvudet att Danmark har ett riktigt bra lag och att de matcherna kommer att vara avgörande i gruppen.

– Allt kan hända men vi har självförtroende, säger Lotta Schelin.

Ny laguppställning

Det har spekulerats i en ny modell på laguppställningen inför matchen mot Moldavien, något som förbundskapten Pia Sundhage bekräftade för GT efter tisdagsträningen. Och Lotta Schelin säger att laget är "superredo" att ta sig an uppgiften.

– Det känns intressant och roligt. Tanken verkar vara att vi ska spela en offensiv fotboll och mycket folk med i anfallen. Det känns jättekul, säger Lotta Schelin.

"Alla måste ta ett ansvar i flyktingfrågan"

Runtom i Sverige engagerar sig nu en hel drös idrottsföreningar för att bidra till den kritiska situationen med flyktingar och asylsökande i Europa. Lotta Schelin ser det som en självklarhet att damlandslaget ska stötta så mycket de kan.

– Det är klart att man påverkas väldigt starkt när man vet att det är så många människor som far illa. Framför allt har man ju en önskan och en vilja att hjälpa till. Sen känner man sig lite maktlös, man vill göra så mycket. Men det viktigaste är att man gör någonting.

Lotta Schelin fortsätter att prata om integrationen i samhället. Hon menar att varenda person kan vara med att skapa en bättre situation för de som kommer hit i flykt från fruktansvärda öden.

– Alla måste ta ett ansvar att vara välkomnande och verkligen se de människor som kommer hit.

Har ni bestämt vad laget ska göra för att bidra?

– Nej inte än, men någonting kommer vi att göra.

Drömmer om Sverige

Med en imponerande karriär i bagaget är Lotta Schelin stolt över vad hon åstadkommit hittills. Men hon poängterar att hon inte känner sig mätt på fotboll och att hon fortfarande är motiverad för mer.

– Det är en trygghet. Jag vet vad jag kan och jag vet vad jag har gjort. Det gör det lättare för mig att spela fotboll. Jag tittar inte tillbaka så mycket men när jag gör det är det helt fantastiskt. Jag är jätteglad att jag fått möjlighet att vara med så länge och jag hoppas på att vara med i några år till.

Du har en säsong kvar i Lyon. Vad händer sen?

– Det vet jag inte. Jag tänker mycket och i januari vet jag att det kommer upp för diskussion. Det finns möjligheter att jag stannar och det finns möjligheter att jag rör på mig.

Lotta Schelin vill fortsätta satsa så hon kommer att söka sig till ett lag som har ambitioner att nå framgång. Och hon är inställd på att avsluta karriären på hemmaplan.

– Jag har en väldigt stor önskan att komma tillbaka till Sverige. Det handlar egentligen bara om när, säger Lotta Schelin.

När mötet mot Moldavien är över återvänder laget till Göteborg för att ladda om till nästa kvalmatch. På tisdag möter de Polen på Ullevi. Att ha Göteborg som samlingsplats är perfekt för Lotta Schelin som får en chans att komma hem och träffa vänner och familj.

– Det är en sådan lyx för mig, det är helt galet! Jag är riktigt lyckligt lottad, säger Lotta Schelin.

Här är spelarna som gjort flest A-landskamper (1973-2015)

214 - Therese Sjögran

166 - Victoria Sandell Svensson

157 - Kristin Bengtsson

151 - Malin Andersson

146 - Pia Sundhage

154 - Lotta Schelin

142 - Caroline Seger

Källa: Svenska fotbollförbundet

Lotta Schelins meriter i siffror

154 landskamper

80 mål för landslaget

7 ligavinster med Lyon

5 Diamantbollar

4 utmärkelser som årets forward

4 franska cup-vinster

2 Champions League-titlar

1 VM-brons

1 Kristallkula från GT