Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Satsningen: ”Göteborg är Sveriges padelhuvudstad”

Viktor Stjern och Daniel Dios Zetterlind.
Foto: Privat
Baharak Soleymani under padelmatchen i Utmanarmötet den 24 maj 2020 i Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Simon Vasquez under SM i Padel den 25 september 2020.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Göteborg är Sveriges padelmecka. 

Och nu inleds en elitsatsning som ska få sporten att växa ännu mer. 

– För att förstå padel på riktigt behöver vi hjälp och det får vi nu genom att en av världens bästa tränare bosätter sig här, säger toppspelaren Viktor Stjern, 28. 

Upplägget är hämtat från tennisen och stommen består av sju elitspelare, tre killar och fyra tjejer, som ska drillas tillsammans av spanjoren Daniel Dios Zetterlind på regelbunden basis, vilket även Padelfeber.se har rapporterat

– Det här är nästa steg. Vi är många gamla tennisspelare som blivit väldigt bra i padel och som känner att ”så här bra blev vi utan träning tack vare racketkunnande och talang”, men det finns inga gamla tränare här som gjort sina 20 år och kan allt, säger Viktor Stjern som 2019 vann SM-guld tillsammans med sin partner Pierre Bonfré. 

Tränaren Daniel Dios Zetterlind, som har en svensk mamma, har tidigare varit förbundskapten för det blågula landslaget och kommer att bo i Göteborg under större delen av året. 

– Dani is the guy. Han är ett erkänt namn i Spanien och en av världens bästa tränare. Tidigare har han åkt runt mellan massa städer i Sverige, men nu slår han sig till ro här, säger Stjern, som själv är ansvarig för Padelcenters nya anläggning på Ringön i centrala stan där elitakademin ska hålla till.

– Vi har bara fyra banor och inget seriespel, men tanken är att det ska bli en mötesplats för de bättre spelarna och vi har även en restaurang och faktiskt också ett bryggeri. Det blir fasta tider som i tennisen, ökad struktur och spelarna får en röd tråd i sin satsning. Sporten växer enormt på Svenssonnivå, men för att eliten ska följa med och utmana internationellt så behöver de bästa spelarna samlas på samma plats under organiserade former. 

Viktor Stjern och Pierre Bonfré under padelmatchen i Utmanarmötet den 24 maj 2020 i Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Göteborg Sveriges padelhuvudstad”

Padelintresset fortsätter att öka explosionsartat och i Göteborg med omnejd finns det redan en bra bit över 100 banor, en siffra som om bara något halvår kan vara fördubblad. 

– Göteborg ses som Sveriges padelhuvudstad sett till antalet banor, men även till bredd och topp. Vi planerar också för en akademi för andra spelnivåer samt juniorer och det ska dra i gång i vår. Dani ansvarar även för det upplägget. 

Förutom Stjern och Bonfré består den nya elitakademin av Linus Frost, Antonette Andersson, Emmie Ekdahl, Ajla Behram och Matilda Hamlin. Sedan ska även Sverigeettan Simon Vasquez och tvåan Cayetano Rocafort ha sin träningsbas i Göteborg när de inte är ute och tävlar, liksom Baharak Soleymani, ett toppnamn på damsidan. 

– Många kollar åt Göteborg och det är fantastiskt att folk kommer till oss för att bli bättre. Stan har tacklat utvecklingen på ett bra sätt och både hallägare och utövare förtjänar en klapp på axeln, säger Viktor Stjern.

Baharak Soleymani och Antonette Andersson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Simon Vasquez under SM i Padel den 25 september 2020.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Matilda Hamlin i damernas semifinal under SM i Padel den 27 september 2020.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En miljon banor bokade

Elitakademin drar i gång redan den här veckan och för Stjerns del innebär det att han byter yrkeskarriär och kan jobba heltid med padel som hallchef och partner, vilket medför att han fokusera mer på sitt eget spel. 

– Ett liv som många av oss redan har levt inom tennisen kommer sakta tillbaka och det är förknippat med glädje och nyfikenhet. Min egen målsättning är att utmana om SM-titlar och en landslagsplats under ledning av en av världens bästa tränare. 

Samtidigt som spelarna bara blir fler och fler, 2020 bokades banor omkring en miljon gånger i Sverige enligt padelförbundet, har sporten inte riktig hängt med organisatoriskt. 

Padeln väntar fortfarande på att bli invald i Riksidrottsförbundet, vilket ger tillgång till aktivitetsstöd som innebär miljonbelopp i bidrag som kan hjälpa barn och ungdomar in i sporten, och det behövs fler utbildade tränare. 

– Vi inser vilket behov det finns och vi märker att intresset för elitspelarna ökar. Det ställs krav, man förväntas träna för att bli bättre och ta sporten vidare för att kunna utmana internationellt. Padeln i Sverige håller på att bli mer professionell och det gynnar även bredden, säger Viktor Stjern. 

TV: Elitspelarens råd: Så lyckas du med padel