Blåvitts Emil Salomonsson. Foto: MICHAEL ERICHSENBlåvitts Emil Salomonsson. Foto: MICHAEL ERICHSEN
Blåvitts Emil Salomonsson. Foto: MICHAEL ERICHSEN
Foto: MICHAEL ERICHSENFoto: MICHAEL ERICHSEN
 Foto: MICHAEL ERICHSEN

Salomonsson: "Man känner sig ensam"

Publicerad

IFK Göteborgs Emil Salomonsson, 27, spelar allsvensk fotboll – trots att han har den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit.

När Blåvitt tar emot Hammarby på onsdag presenteras organisationen Unga Magar, i vars podd Salomonsson öppenhjärtigt pratar om sin sjukdom.

– Jag är glad att Blåvitt ger möjlighet att lyfta det här för en bredare publik, säger högerbacken.

Emil Salomonsson hade precis bytt Halmstads BK mot IFK Göteborg mitt under säsongen 2011 när han fick diagnosen ulcerös kolit.

Efter ett och ett halvt års sökande hade han äntligen fått en diagnos som förklarade varför han bland annat drabbades av diarréer och trötthet.

– När det konstaterades fanns ingen som var öppen på det viset som jag är nu. Jag googlade, men hittade ingen som berättade eller förklarade sin kamp, säger Emil Salomonsson.

Operation var enda utvägen

Till att börja med hoppades läkarna att den kroniska tarmsjukdomen skulle kunna hållas i schack med mediciner. Men i december 2012, efter en tuff säsong, bestämdes att det skulle bli operation då en bit av den inflammerade tjocktarmen togs bort. 

– Det gick inte att få bukt med sjukdomen med medicinering. Jag kände att operation var enda utvägen för att jag skulle kunna fortsätta spela fotboll och leva det liv jag vill leva, säger han.

"Det man äter ska man lägga upp på Instagram men det som kommer ut får man inte ens nämna utan att censurera det tyvärr. Så på så sätt känner man sig ensam”, säger han i Pratamage-podden som görs av Unga Magar, som är en del av Mag- och tarmförbundet.

”Då började jag också gråta”

I samband med operationen valde han att gå ut och berättar om sin sjukdom. Genomslaget blev stort.

– Jag fick ett extremt stöd från klubben och spelare både i och utanför Blåvitt. Svenskar som spelar utomlands hörde också av sig, säger han.

Operationen gjordes 4 december 2012. När Emil Salomonsson gjorde comeback i en träningsmatch på Valhalla 10 februari möttes han av reaktion som han med lätthet fortfarande minns.

”Jag kom in i 75:e minuten. När jag kom in ställde sig alla upp och applåderade. Morsan och farsan började gråta, då började jag också gråta”, säger han i Pratamage-podden.

– Jag är en helt vanlig kille. Om jag genom att vara öppen med min historia kan hjälpa någon är det värt mycket, säger han.

Sjukdomen kommer i skov

Förstår du att det finns så mycket skam runt mag- och tarmsjukdomar?

– Nej, det förstår jag inte. Jag har fått en uppfostran av mina föräldrar där kroppen är vacker och fantastisk. Man ska vara stolt över den man är. Min sjukdom har aldrig definierat vem jag är, svarar han.

Gör sjukdomen att du inte alltid kan vara med i fotbollen?

– Vi för statistik över varje träning och varje match. Kollar man de senaste tre-fyra säsongerna är jag väl den som både tränat mest och spelat flest matcher. Sjukdomen har inte påverkat mitt fotbollsspelande, säger Emil Salomonsson.

Sjukdomen kommer i skov, vissa dagar är jobbigare än andra. Men han vet hur ska handskas med kroppen för att han ska må så bra som möjligt.

– Om jag hade gett min vardag till någon annan hade det säkert upplevts som jobbigt. Men jag har lärt mig leva med sjukdomen. Jag tar mediciner, besöker sjukhuset lite oftare, har koll på vad jag äter och ser till att jag dricker rätt och sover ordentligt, säger han.

Fokuserar på matchen

Är det många som hör av sig till dig för att få råd och stöd?

– Det är en del som hör av sig via sociala medier. Det är inte så att jag försöker vara kurator, men jag är ett bollplank som förhoppningsvis kan skänka lite stöd, säger han.

När föreningen Unga magar, som jobbar med att sprida information och minska alla tabun runt tarmsjukdomar, presenterar sig och sitt budskap vid matchen mot Hammarby på onsdag kommer Emil Salomonsson inte att vara så aktiv tillsammans med den.

– Då räknar jag med att helt fokusera på matchen, säger han. Men jag är väldigt glad att Blåvitt som förening ger möjligheten att lyfta upp de här frågorna för en bredare publik. Om en enda person kan snappa upp något som hjälper är det värt alltihop, säger IFK Göteborgs högerback.

 

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en tarmsjukdom som tillhör en grupp av sjukdomar som kallas kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar. Sjukdomsgruppen går numera även i Sverige under beteckningen IBD (från engelskan: Inflammatory Bowel Diseases). 

Vid ulcerös kolit drabbas i första hand det tunna yttersta slemhinnelagret i tjocktarmen av en kronisk inflammation. Att inflammationen är kronisk innebär att den har en tendens att återkomma. Om inflammationen är begränsad till ett område längre ned i tjocktarmen, närmare ändtarmen, så kallas den proktit. (Källa: Magakuten.se)

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag