Säkerhetschefen: "Har huliganerna på film"

Tommie Elgestål, säkerhetschef IFK Göteborg är upprörd.
Foto: Nils Jakobsson

GÖTEBORG. Pappan tog med 8-årige sonen för att han skulle få uppleva en riktig fotbollsfest.

I stället var pojken en hårsmån från att skadas svårt när en IFK-huligan slungade en söndertrasad stol några centimeter från hans huvud.

- Det är vettvillingar som ställer till med sådant här. Hade det träffat någon i huvudet kunde det blivit en dödsolycka, säger en upprörd Tommie Elgestål, säkerhetschef IFK Göteborg.

Den dramatiska händelsen inträffade i samband med uppvärmningen inför matchen mellan AIK och IFK Göteborg på Friends arena i Stockholm i måndags.

Matchen som skulle bli en förbrödringens fotbollsfest med exemplariska supportrar var nära att sluta i läktarskandal som kunde slutat i kravaller.

Redan på uppvärmningen började Blåvitt-supportrarna att hoppa och riva sönder de nya stolarna på nationalarenan.

IFK-arna var placerade på etage tre längst upp i ett hörn. Därunder var det avspärrat och på etage ett befann sig mycket folk och många barnfamiljer.

Kastade stol

Då plötsligt slungar en IFK-supporter en sönderhoppad och trasig stol ner till första etage och träffar sånär på några centimeter en pojke i huvudet.

Pappan tog via mejl kontakt med Blåvitt och undrade om de hade ryggrad nog att ta itu med personerna som gör sådant här. Han efterlyste mer "self- policing", även från supportrarna själva.

- Pappan skrev även att den åttaårige sonen blev väldigt rädd när det smällde till och han fick stolen alldeles intill sig, säger Tommie Elgestål.

Han menar att IFK hittills varit väldigt förskonade från sådana här olyckliga händelser.

- Det värsta som finns är inkastade föremål och här var en jättekatastrof nära i och med att det kunde blivit ett dödsfall. Det är ju riktiga vettvillingar som gör sådant här, säger Tommie Elgestål.

En skadades av stol

Säkerhetschefen berättar att det kastades ytterligare en stol mitt under matchen och att två personer greps direkt på arenan för dessa händelser.

Enligt Stockholmspolisens presstalesman Albin Näverberg blev en person verkligen skadad - då en stol träffade benet på en 35-åring.

- IFK-supportern greps men släpptes efter förhör, säger presstalesmannen, som inte har någon uppgift i nuläget om den andre gripne, men att det finns ett otal anmälningar om skadegörelse, misshandel och så vidare.

IFK:s säkerhetschef Tommie Elgestål har pratat med supportergrupperna och säger att de liksom hela föreningen för-dömer det inträffade.

Han berättar dessutom att det finns bild och film på allting, allt är dokumenterat och att det är så bra bilder att man ser exakt vem som kastar.

- De ska inte klara sig undan. Så fort förundersökningen är klar får vi namnen.

Vad händer då med killarna?

- Vi kommer att kalla upp dem, sådant här vill vi inte ha på våra läktare.

Portade alltså?

- Ja, de kommer antagligen att stängas av, men jag vill inte gå händelserna i förväg, säger säkerhetschefen.