Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Tre Kronor bygga sitt powerplay

Erik Karlsson.
Foto: Tommy Holl / /IBL
Oliver Ekman-Larsson.
Foto: Tomas Leprince

GÖTEBORG. Det är ett av Tre Kronors viktigaste vapen i World Cup.

Nu finslipar det svenska landslaget på spelet i numerärt överläge – matchen mot Finland i kväll blir första testet.

För förbundskapten Rikard Grönborg har det mesta handlat om att hitta bästa möjliga omgivning till backstjärnan Erik Karlsson, 26.

– Det är fruktansvärt roligt att få stå på blålinjen med honom, säger backkollegan Oliver Ekman-Larsson, 25.

Att Erik Karlsson spelar en nyckelroll i det svenska lagets powerplay är ingen hemlighet. Karlsson gjorde 26 av sina totalt 82 poäng i den spelformen i NHL förra säsongen och när Tre Kronor har filat på PP-spelet under träningarna i Scandinavium hittills har förbundskaptenen Rikard Grönborg byggt formationerna kring Erik Karlsson.

– Som coach måste du vara flexibel, saker kommer att hända under resans gång, men det är viktigt för oss att känna av kemin. Erik kommer att få mycket powerplay-tid, säkert äta upp en och en halv minut per PP, och det handlar om att hitta en bra omgivning.

Har han friheten att stanna kvar på isen hur länge han vill?

– Så länge han producerar! Men det beror mycket på hur det ser ut, får vi pucken direkt kan han säkert spela mer.

"Haft lite flyt..."

Men faktum är att det finns en svensk som var ännu värre än Karlsson i numerärt överläge den förra säsongen: Oliver Ekman-Larsson. Arizonas "OEL" gjorde 27 poäng – varav tolv mål – i PP.

– Det har blivit bättre och bättre. Jag får mycket förtroende i powerplay i klubblaget – då blir man bättre. Sedan har jag haft lite flyt också, säger Ekman-Larsson själv.

Jaså?

– Ja, det har känts så. Det är inte jättevanligt att du gör så många mål som back som jag har gjort de senaste säsongerna (23 mål 2014/15, 21 mål 2015/16). Men det är kul, jag hoppas så klart att det håller i sig.

Uppväxta i Småland

Med Karlsson och Ekman-Larsson på blålinjen har Tre Kronor en av de vassaste backuppställningarna i powerplay av alla lag i World Cup.

– Jag är uppvuxen inte så långt ifrån Erik (det är tio mil mellan Tingsryd och Landsbro) och vi har spelat med och mot varandra innan. Det är jätteroligt att få chansen på samma blålinje i samma lag, säger Ekman-Larsson.

Hur tror du att samarbetet kommer fungera?

– Vi testade på det lite i OS i två matcher – sedan fick jag flytta på mig... Men han är väldigt bra med puck och snabb, det är en av de bästa backarna i världen, så det är inga problem.

Hur mycket har ni filat på det hittills?

– Vi har kört lite varje dag, men det är alltid svårt att möta sina lagkompisar för de vet ofta vad vi ska göra. Vi får se hur det går på matchen mot Finland.

Bäckström får liknande roll som i Capitals

Framåt kan Tre Kronor matcha en formation med Daniel Sedin, Henrik Sedin och Loui Eriksson och en med Gabriel Landeskog, Nicklas Bäckström och Patric Hörnqvist.

– Jag har ju en ganska liknande roll i landslaget som jag har i klubblaget. Det gäller att vi tränar mycket på det och lär känna varandra – samtidigt som vi måste ha mycket skott, säger Bäckström.

Gabriel Landeskog är inne på samma linje.

– Det är en så pass kort turnering så nu gäller det att komma ihop lite snabbare än normalt. De här tre träningsmatcherna blir väldigt viktiga, att vi snackar igenom situationer och är på samma sida.

– Du får inte så många lägen, men kan du ha en bra procentuell utdelning i powerplay och ett stabilt boxplay så har du absolut ett övertag och framför allt ett självförtroende som laget kan jobba efter, säger Landeskog.

Tre Kronors träningsmatcher inför World Cup

I dag, 18.00: Finland–Sverige

* TV3, Viasat Hockey & Viaplay

Lördag, 18.00: Sverige–Finland

* TV3, Viasat Hockey & Viaplay

Onsdag, 23.30: Team Europa–Sverige

* TV3, Viasat Hockey & Viaplay

Så kan Sverige ställa upp i powerplay

PP1:

Erik Karlsson, Oliver Ekman-Larsson, Daniel Sedin, Henrik Sedin, Loui Eriksson

PP2:

Anton Strålman, Filip Forsberg, Gabriel Landeskog, Nicklas Bäckström och Patric Hörnqvist

Så kan Finland ställa upp i powerplay

PP1:

Sami Vatanen, Patrik Laine, Jussi Jokinen, Aleksander Barkov och Leo Komarov

PP2:

Rasmus Ristolainen, Joonas Donskoi, Valtteri Filippula, Mikko Koivu och Mikael Granlund