Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så nära var Brännström IFK – enligt honom själv

Dalkurds Andreas Brännström (till höger) såg länge ut att bli Blåvitts nye tränare. Men i stället blev det Gefles Poya Asbaghi som skakade hand med IFK Göteborgs sportchef Mats Gren på en presskonferens under måndagen.
Foto: BILDBYRÅN
Andreas Brännström.
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg valde Poya Asbaghi, 32, framför Andreas Brännström, 41.

Enligt Brännström själv var en övergång så pass nära att medarbetare hos IFK Göteborg faktiskt trodde att han redan hade börjat jobba för klubben. 

– Det ringde personal från IFK Göteborg som blev hänvisade till mig, säger han i podcasten "3-5-2".

– Det vet jag ingenting om, säger Blåvitts vice ordförande Mats Engström till GT.

Poya Asbaghi på måndagens presskonferens.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

Efter en tid av spekulationer utsåg IFK Göteborg Gefles Poya Asbaghi till ny huvudtränare, vilket GT kunde avslöja i helgen.

Utåt såg valet länge ut att falla på Dalkurds Andreas Brännström – som tidigare varit kollega med just Asbaghi i Borlängeklubben – och "Brännan" hade själv tackat ja till jobbet och kommit överens om sitt personliga avtal med Blåvitt.

Enligt tidigare medieuppgifter sprack övergången för att klubbarna inte kunde enas om prislappen. Men det stämmer inte, enligt vad GT erfar. Dalkurd hade gått ner till drygt 400 000 kronor, ett belopp som IFK Göteborg enkelt kunde ha matchat – om bara viljan hade funnits.

Andreas Brännström och Poya Asbaghi jobbade ihop i Dalkurd.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

LÄS MER: Poya Asbaghi om att ta över Blåvitt

Förhandlingarna avbröts

Samtidigt förhandlade nämligen Blåvitts sportchef Mats Gren med Gefle och Poya Asbaghi. En ung, spännande tränare som i det närmaste förvandlat Gefle IF, räddat klubben kvar i superettan och som står för den offensiva, flexibla och passningsorienterade fotbollen IFK Göteborg vill spela. 

Efter att ha gjort en omfattande research med personer som tidigare jobbat med både Brännström och Asbaghi föll klubbens val helt enkelt på den senare och därför avbröts förhandlingarna med Dalkurd.

Nu berättar Andreas Brännström om sin märkliga situation. I "3-5-2", som är en podcast av David Fjäll, Björn Johnson, Noa Bachner och Jesper Hofmann med fokus på allsvenskan, konstaterar Brännström att "det kändes ganska konstigt".

Andreas Brännström.
Foto: BILDBYRÅN

LÄS MER: Spelet bakom kulisserna: Därför valde IFK doldisen

"Internt ganska överens"

Enligt podcasten var Brännström "operativt ansvarig i IFK Göteborg under tio dagar, att klubbarna inte kom överens – men att Blåvitt räknade med att 'det här löser vi'."

– Jag säger väl så här: Det hände ett par saker till där i slutet... Jag får vara jättetråkig och lämna det utanför här. Men jag kan väl bekräfta lite av det där, säger Andreas Brännström i "3-5-2" och fortsätter:

– Det ringde personal från IFK Göteborg som blev hänvisade till mig. Då kan man väl säga att de internt har varit ganska överens. Sedan tog inte jag några beslut. Jag tyckte inte att det var min roll. Jag var fortfarande i Dalkurd, det kändes ganska konstigt för mig att börja fatta en massa andra beslut. Så ingen skada skedd, kan man väl säga.

Så du sparkade inga spelare? Du hade ju kunnat ställa till med rejält kaos.

– Nej, det mandatet hade jag inte. Och till ditt påstående, ja, det hade jag nog kunnat göra...

Brännström verkar inte vara alltför deppig över att det inte blev något med IFK Göteborg. 

– Det är inte synd om mig på något sätt, säger han i podden. 

Blåvitts vice ordförande Mats Engström säger till GT om Brännströms uttalande:

– Det vet jag ingenting om, och som vi sa i går så kommenterar vi inga andra namn än Poya.


LÄS MER: Hysén om Asbaghi: "Ett fräscht val"