Foto: Simon Hastegård / BildbyrånFoto: Simon Hastegård / Bildbyrån
 Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Rolfös fysik ska ta henne till OS i Rio

Publicerad

GÖTEBORG. Fridolina Rolfö, 22, har etablerat sig som en toppspelare i allsvenskan.

Nu ska anfallaren utnyttja fysiken för att nå OS.

– Hon bryter mönstret gentemot de andra, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Kungsbackabördiga Fridolina Rolfö, med IFK Fjärås som moderklubb, landslagsdebuterade mot England sommaren 2014.

Då hade hon hunnit lämna Göteborg och Jitex för spel i den allsvenska storklubben Linköping, där hon under förra säsongen förlängde sitt kontrakt med två år.

Nu är hon tillbaks i hemstaden för att tillsammans med landslagskompisarna ladda upp inför OS-kvalet som avgörs i Holland i början av mars – då Norge och Schweiz väntar utöver värdnationen.

Efter det timslånga bollpasset på konstgräset i Prioritet Serneke Arena var Fridolina Rolfö nöjd.

– En sådan här fin arena fanns inte när jag bodde i staden och tränade här runtomkring. Det är helt fantastiskt.

"Mitt intresse fanns tidigt i Linköping"

Sedan flytten till Linköping har den tidigare mittfältaren hunnit med ytterligare fyra landskamper – och tagit kliv upp i så väl division som position.

– Jag har framför allt fått en större roll som forward i Linköping, försöker göra mål och hitta assist. Att göra mer poäng är väldigt viktigt och det är vad jag hela tiden jobbar för, säger 22-åringen efter landslagssamlingens premiärträning i Kviberg.

– Jag har också gått från att vara talang till att bli en etablerad spelare i allsvenskan. Jag växer ständigt och försöker göra ytterligare avtryck och bli en viktig spelare i ligan.

Var det aktuellt att stanna i Göteborg?

– Jag var ganska sugen på att testa något helt annat. Några gamla lagkompisar gick till Kopparberg/Göteborg, men jag ville ha en nytändning och kände att Linköping hade en bra satsning. Jag hade kunnat vara kvar i Göteborg och kanske spelat i KGFC, men mitt intresse fanns tidigt hos Linköping. Jag var tidigt i förhandling med dem, så jag väntade bara ut min kontraktstid för att kunna spela där.

"Upp till bevis för mig nu"

Under debutsäsongen i Linköping svarade Fridolina Rolfö för åtta mål, följt av tre mål 2015 då hon fick säsongen störd av en knäskada.

På hennes två säsonger har laget tagit dubbla cuptitlar – och målen inför kommande säsong är fortsatt högt ställda.

– Med klubblaget siktar vi alltid högt, satsa på Champions League och hamna i toppen av allsvenskan. Och att få spela OS vore en dröm.

Hur bedömer du dina chanser till att spela i OS-kvalet?

– Det är så klart någonting jag kämpar för, men det är väldigt svårt att säga. Jag konkurrerar med många duktiga spelare, så det blir väldigt tufft. Jag siktar på att vara med även det kommande lägret, och det är upp till bevis för mig nu.

Vad talar för att du tar en plats?

– Jag skiljer mig litegrann: jag är längre, större och mer targetforward jämfört med de andra här. Det är väl egentligen "Kosse" (Kosovare Asllani), som inte är med nu, som jag är mest lik i min spelstil. Jag är lite annorlunda, men vet inte om det är något positivt eller negativt.

"Intressant spelare med spetsegenskaper"

Pia Sundhage ser spelartypen Rolfö på liknande sätt.

– Jag vill påstå att hon skulle kunna bli en klassisk targetplayer. Nu går det lite fort för henne här, hon tar initiativ och blir av med bollen någon gång. Men det är viktigt att hon fortsätter ta initiativ, säger förbundskaptenen.

– Hon bryter mönstret gentemot de andra med tanke på att hon är vänsterfotad och så kraftfull. De övriga är djupledslöpande varenda en, förutom Olivia (Schough) som man kan se en hel del felvänd. Fridolina är hursomhelst en väldigt intressant fotbollsspelare med spetsegenskaper – till exempel ett väldigt bra skott.

Spetsegenskaper som kan avgöra vid en uttagning – med tanke på landslagets breda anfallsuppsättning.

– På forwardssidan är det en konkurrenssituation som jag inte har varit med om tidigare, säger Pia Sundhage.

För lägret ser anfallaren ett tydligt mål framför sig:

– Att vi vinner mot Skottland, det är det som räknas.

Men drömmarna om sommarens olympiska spel i Rio finns också där.

– Det betyder väldigt mycket att få vara med i landslaget, jag älskar det. Det är motiverande, mycket kul händer det här året med OS-kval nu närmast. Jag ser verkligen fram emot att kämpa för att ta en plats då, säger hon med ett leende.

Tim Öberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag