Rolfös fysik ska ta henne till OS i Rio

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
Foto: Nils Petter Nilsson

GÖTEBORG. Fridolina Rolfö, 22, har etablerat sig som en toppspelare i allsvenskan.

Nu ska anfallaren utnyttja fysiken för att nå OS.

– Hon bryter mönstret gentemot de andra, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Kungsbackabördiga Fridolina Rolfö, med IFK Fjärås som moderklubb, landslagsdebuterade mot England sommaren 2014.

Då hade hon hunnit lämna Göteborg och Jitex för spel i den allsvenska storklubben Linköping, där hon under förra säsongen förlängde sitt kontrakt med två år.

Nu är hon tillbaks i hemstaden för att tillsammans med landslagskompisarna ladda upp inför OS-kvalet som avgörs i Holland i början av mars – då Norge och Schweiz väntar utöver värdnationen.

Efter det timslånga bollpasset på konstgräset i Prioritet Serneke Arena var Fridolina Rolfö nöjd.

– En sådan här fin arena fanns inte när jag bodde i staden och tränade här runtomkring. Det är helt fantastiskt.

"Mitt intresse fanns tidigt i Linköping"

Sedan flytten till Linköping har den tidigare mittfältaren hunnit med ytterligare fyra landskamper – och tagit kliv upp i så väl division som position.

– Jag har framför allt fått en större roll som forward i Linköping, försöker göra mål och hitta assist. Att göra mer poäng är väldigt viktigt och det är vad jag hela tiden jobbar för, säger 22-åringen efter landslagssamlingens premiärträning i Kviberg.

– Jag har också gått från att vara talang till att bli en etablerad spelare i allsvenskan. Jag växer ständigt och försöker göra ytterligare avtryck och bli en viktig spelare i ligan.

Var det aktuellt att stanna i Göteborg? 

– Jag var ganska sugen på att testa något helt annat. Några gamla lagkompisar gick till Kopparberg/Göteborg, men jag ville ha en nytändning och kände att Linköping hade en bra satsning. Jag hade kunnat vara kvar i Göteborg och kanske spelat i KGFC, men mitt intresse fanns tidigt hos Linköping. Jag var tidigt i förhandling med dem, så jag väntade bara ut min kontraktstid för att kunna spela där.

"Upp till bevis för mig nu"

Under debutsäsongen i Linköping svarade Fridolina Rolfö för åtta mål, följt av tre mål 2015 då hon fick säsongen störd av en knäskada.

På hennes två säsonger har laget tagit dubbla cuptitlar – och målen inför kommande säsong är fortsatt högt ställda.

– Med klubblaget siktar vi alltid högt, satsa på Champions League och hamna i toppen av allsvenskan. Och att få spela OS vore en dröm.

Hur bedömer du dina chanser till att spela i OS-kvalet? 

– Det är så klart någonting jag kämpar för, men det är väldigt svårt att säga. Jag konkurrerar med många duktiga spelare, så det blir väldigt tufft. Jag siktar på att vara med även det kommande lägret, och det är upp till bevis för mig nu.

Vad talar för att du tar en plats?

– Jag skiljer mig litegrann: jag är längre, större och mer targetforward jämfört med de andra här. Det är väl egentligen "Kosse" (Kosovare Asllani), som inte är med nu, som jag är mest lik i min spelstil. Jag är lite annorlunda, men vet inte om det är något positivt eller negativt.

"Intressant spelare med spetsegenskaper"

Pia Sundhage ser spelartypen Rolfö på liknande sätt.

– Jag vill påstå att hon skulle kunna bli en klassisk targetplayer. Nu går det lite fort för henne här, hon tar initiativ och blir av med bollen någon gång. Men det är viktigt att hon fortsätter ta initiativ, säger förbundskaptenen.

– Hon bryter mönstret gentemot de andra med tanke på att hon är vänsterfotad och så kraftfull. De övriga är djupledslöpande varenda en, förutom Olivia (Schough) som man kan se en hel del felvänd. Fridolina är hursomhelst en väldigt intressant fotbollsspelare med spetsegenskaper – till exempel ett väldigt bra skott.

Spetsegenskaper som kan avgöra vid en uttagning – med tanke på landslagets breda anfallsuppsättning.

– På forwardssidan är det en konkurrenssituation som jag inte har varit med om tidigare, säger Pia Sundhage.

För lägret ser anfallaren ett tydligt mål framför sig:

– Att vi vinner mot Skottland, det är det som räknas.

Men drömmarna om sommarens olympiska spel i Rio finns också där.

– Det betyder väldigt mycket att få vara med i landslaget, jag älskar det. Det är motiverande, mycket kul händer det här året med OS-kval nu närmast. Jag ser verkligen fram emot att kämpa för att ta en plats då, säger hon med ett leende.

Fridolina Rolfös anfallskonkurrenter

Lotta Schelin, 31, Lyon. Landslags- och mästerskapsrutinerad så att det förslår. Hade ett tungt VM, men bör vara given i en kvalelva. Rio skulle bli hennes åttonde mästerskap och tredje OS. Står på 81 gjorda mål för Blågult.

Kosovare Asllani, 26, klubblös. Stjärnan bröt nyligen sitt kontrakt med storklubben Paris Saint-Germain. Finns inte med i den landslagstrupp som nu laddar för OS-kvalet – och ses inte som anfallare av Pia Sundhage: "Ju äldre och klokare hon blir kanske hon inser att mittfältare är rätt position för henne".

Sofia Jakobsson, 25, Montpellier. Blev under förra säsongen framröstad som bästa spelare i franska ligan, då hon med sina 15 fullträffar visade god målform. Har inte riktigt fått det att lossna i landslaget, men är en viktig landslagsspelare.

Stina Blackstenius, 19, Linköpings FC. Blev stor EM-drottning när hon sköt hem guldet i F 19-landslaget. Fick under hösten göra debut i a-landslaget. Beröms, precis som klubbkompisen Rolfö, av Pia Sundhage för sin fysik: "Hon flyttar på alla i landslaget".

Pauline Hammarlund, 21, Kopparbergs/Göteborg FC. Fick en drömdebut i landslaget när hon under hösten gjorde mål på Moldavien. Har också visat målsinne i både ungdomslandslag som klubblag.

Jenny Hjolman, 25, Umeå IK. Blev, utan att ha gjort en a-landskamp, uttagen till EM 2013. Därefter har det blivit ytterligare 13 landskamper och ett mål. Pålitlig målskytt i klubblaget.

Olivia Schough, 24, Eskilstuna United. Har redan hunnit göra 28 matcher och stått för tre mål. Under debutsäsongen för Eskilstuna stod hon sex mål och sju assist.