Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robinson-Jesus om allsvenska mysteriet

Tobias "Robinson-Jesus" Petterson
Foto: / SVERIGES TELEVISION
Roger Gustafsson i början av 1990-talet
Foto: Tommy Svensson / DN

Under 90-talet upplevde IFK Göteborg några av sina största framgångar någonsin.

Nu hyllas änglarna av självaste Jesus.

Den tidigare Expedition Robinson-deltagaren Tobias "Robinson-Jesus" Petterson skriver nämligen en bok om klubben.

– Det är något väldigt skumt med IFK Göteborg som jag hoppas kunna lösa, säger han.

Under 90-talets slutskede, samtidigt som IFK Göteborgs senaste storhetstid gick mot sitt slut, var Tobias Petterson en av deltagarna i tv-dokusåpan Expedition Robinson. För det svenska folket blev han mest känd som "Robinson-Jesus".

Nuförtiden arbetar han som bibliotekarie och spelar i det progressiva rockbandet Agusa. Dessutom skriver han på en bok.

Under titeln "The Occult History of IFK Göteborg – the Roger Gustafsson Years" hoppas Petterson kunna gå till botten med vad som låg bakom Blåvitts oerhörda framgångar under 90-talet.

När GT når honom per telefon står han och lagar en linsgryta samtidigt som han arbetar med boken.

– Jag sitter faktiskt med den just nu under påsk, men jag är ju inte klar än. Fan alltså!


LÄS ÄVEN: IFK Göteborgs tio mest klassiska Europacup-matcher.

"Det är helt obegripligt"

Boken ges ut av Pettersons eget förlag Tamara Press – uppkallat efter den mäktiga sovjetiska kulstöterskan med samma namn.

Petterson förklarar bakgrunden till boken så här:

– Under -90 till -95 hade IFK Göteborg matematikläraren Roger Gustafsson som tränare, tidigare hade han varit ansvarig för Änglabladet (medlemstidningen) och ungdomslaget. De ville ha Bob Houghton och de ville ha Stuart Baxter. Men till slut fick de bara tag i Roger Gustafsson. Och han presterade ju helt enormt bra. Helt obegripligt.

I många år har "Robinson-Jesus" funderat på hur det egentligen var möjligt för IFK Göteborg att skörda så stora framgångar med så små medel. Viljan att veta fick honom att börja skriva på boken.

– Jag har läst alla böcker som finns om IFK Göteborg för att försöka förstå hur det kunde gå så bra, men jag vet fortfarande inte. Så jag tänkte att jag får ta tag i det själv i stället, säger han.

"The occult history of IFK Göteborg"

Boken heter "The occult history of IFK Göteborg" – vad är det egentligen som är ockult?

– Ockult betyder ju det fördolda. Och det är ju något väldigt skumt med det här som jag hoppas kunna lösa. Det handlar inte om någon doping eller något sådant, det handlar bara om att Roger Gustafsson har en väldigt djup förståelse för hur fotboll ska spelas.

Ännu har Petterson inte kunnat sätta fingret på alla de saker som gjorde IFK Göteborg till ett av Europas bästa lag – men en av sakerna har han identifierat: taktiken.

– Mellan anfall och offside-fälla var det 22 meter. Det är väldigt snävt. I all fotbollshistoria, så är det i princip bara Roger Gustafsson som har spelat så här, säger han.

När blir boken klar?

– Jag pressar, pressar, pressar. Men jag måste ju gräva fram allt material själv, så det är ganska mycket jobb.

Men vad är det du vill komma fram till?

– Jag vill förstå hur det kunde gå så otroligt bra. Det här är tangerar ju Brian Cloughs bragder med Nottingham Forest! Man tycker att Malmö FF gör det bra nu som spelar i Champions League. Men det IFK Göteborg gjorde var… ja, det var mycket tokigare än så.