Robert Stenberg är lite löpsugen. Foto: PRIVATRobert Stenberg är lite löpsugen. Foto: PRIVAT
Robert Stenberg är lite löpsugen.  Foto: PRIVAT
Foto: ANDERS YLANDERFoto: ANDERS YLANDER
 Foto: ANDERS YLANDER

Roberts galna löprunda – inför Göteborgsvarvet

Publicerad

Ska du springa Göteborgsvarvet på lördag? 

Det ska Robert Stenberg, 46, också.

Men han startar i Trollhättan och joggar närmare elva mil i ett svep. 

– Det kommer att göra ont, men det är ingenting mot den smärta som en cancerdrabbad känner, säger han.

För ett par år sedan fick hans mamma Gudrun och tre arbetskamrater cancer. 

– Två är döda och två lever. Att se smärta, hopp och förtvivlan om vartannat ... Sjukdomen är bra i Sverige, men utanför den får många blandat stöd. Jag tänkte: Vad kan jag göra för att hjälpa till?

Därför springer Trollhättebon Robert Stenberg för att samla in pengar till Ung Cancer. 

– Cancer drabbar ju alla på ett eller annat sätt, frågan är bara när. Även om man inte själv får det har man någon i sin närhet som insjuknar, säger han. 

 

LÄS MER: Göteborgsvarvet 2018 – allt du behöver veta 

”Då får jag lägga mig i ett dike”

Tanken var att han skulle springa förra året, men problem med ljumsken och ont i buken satte stopp. 

– Läkarna sa att det var en idrottsskada, men jag bad dem ändå att dra en röntgen på mig. Då hittade de en cysta eller tumör i mjälten. De veckorna innan jag fick besked om vad det var... som tur är var det ofarligt, så nu springer jag i år i stället.

På fredag kväll lämnar han Trollhättan och tar sikte på Göteborg. 

Den nätta lilla sträckan från hemmet till starten i Slottsskogen är 8,6 mil och beräknas ta 12-14 timmar att avverka i makligt tempo. Han har med sig en joggingvagn med mat och vätska. Och ett delmål är McDonald's i Kungälv. 

– Förutom en hamburgare springer jag på äggmackor, salt godis och Delicatobollar. Men behöver inte pulver och gelé och grejer. Vanlig mat funkar bäst. Men det är en bit att springa och mörkt och jävligt blir det. Om jag blir för trött får jag väl lägga mig i ett dike och sova en halvtimme. Det blir en mental resa att få komma in i sig själv mitt i natten. 

 

LÄS MER: Mirjam, 24, springer Varvet – mot alla odds

”Får se hur pigg man är”

Den före detta polischefen Robert Stenberg, som nu är områdeschef för idrotts- och friluftsliv på Trollhättans kommun, är knappast någon nybörjare utan kallar sig själv ”före detta elitmotionär”. Tidigare har han bland annat sprungit ultralopp på sex mil. Men då handlade det om tävling, nu tänker han ta det betydligt lugnare. 

– Jag har ingen målsättning när det gäller tid och så, utan jag ska vara social och prata med folk. Men det är inte bara att ställa ut skorna. 

Hur mycket pengar hoppas du kunna samla in till Ung Cancer? 

– Jag har 343 vänner på Facebook och om alla skänker en hundralapp var blir det 34 000. Jag är redan uppe i 22 000, men jag hoppas att det blir lite mer drag till helgen. 

Hans förhoppning är att vara någorlunda fräsch när själva Göteborgsvarvet startar. 

– Jag vill vara på plats i god tid så att man kan njuta av feststämningen. Sedan får man väl se hur pigg man är efter närmare 14 timmars löpning. 

 

LÄS MER: Så blir vädret under Göteborgsvarvet 

Målbilden: duschen

När Göteborgsvarvet är avklarat har Robert Stenberg sprungit närmare elva mil i ett svep – eller fem Göteborgsvarv på raken. 

Vad ser du fram emot mest förutom att samla in så mycket pengar som möjligt?

– Äta och dricka gott på lördag kväll. En annan sak jag ser framför mig är när jag står i duschen efter att ha fått medalj, banan och kaffe. Det är en målbild jag har. 

Du funderar inte på att springa hem till Trollhättan? 

– Haha, jag fick faktiskt den frågan och man ska aldrig säga aldrig. Vi får väl se vad familjen säger.

 

LÄS MER: 10 värsta sakerna som kan hända under Varvet

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag