Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Riktigt otäckt – som att en elefant satt på bröstet”

Förra simstjärnan Louise Karlsson, 46, var inställd på att träna hårt och genomföra sitt första SM i triathlon. Men hon fick i stället vara med och ställa in både Vansbrosimningen och Gothia cup. Och Louise själv satt och andades genom ett sugrör för att ta sig genom sin egen corona.
Louise Karlsson.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Vid kortbane-VM i Göteborg 1997 då hon på 200 meter medley tog sin sista av nio internationella mästerskapstitlar.
Foto: BILDBYRÅN
Louise Karlssons specialiteter var bröst- och fjärilssim, vilket gjorde henne stark även i medley.
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Louise vid invigningen av Olympiatravet på Åby för tre år sedan.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
På väg in till eldsjälsgalan 2018.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Louise som lagledare för Uddevalla-laget i tv-programmet Stadskampen för 20 år sedan.
Foto: LARSERIC LINDEN
1 / 7

GÖTEBORG. Förra simstjärnan Louise Karlsson, 46, var inställd på att träna hårt och genomföra sitt första SM i triathlon.

Men hon fick i stället vara med och ställa in både Vansbrosimningen och Gothia cup. 

Och Louise själv satt och andades genom ett sugrör för att ta sig genom sin egen corona.

– Jag vill ha ett nytt år och bara glömma 2020, säger hon.

Louise Karlsson vid havet utanför Långedrag.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Louise Karlsson är van vid att fira jul med hela tjocka släkten. 

– Vi brukar ha storskaliga jular, som i filmen ”Tomten är far till alla barnen”. Men inte i år. Mina föräldrar är över 70 år, det gäller att inte springa ner dom i onödan, säger hon.

– Vi tar en dag i taget, ser i vilken riktning utvecklingen går. Men det blir förmodligen ett uppdelat julfirande med olika delar av familjen vid olika tillfällen. Och så blir det utomhus.

När Louise Karlsson för 20 år sedan klev ur simbassängen och la baddräkten på hyllan tog en lysande simkarriär slut.

”Operationerna slet på kroppen”

Sedan landslagsdebuten vid 14 års ålder 1988 hade hon varit med i landslaget i tolv år och på den tiden tagit 20 medaljer (varav nio guld) i EM och VM.

– Jag är otroligt tacksam för den karriär jag hade. Min karriär var också en dörröppnare för många tjejer, det var inte så många fler än Pernilla Wiberg och jag som tävlade på hög nivå på den tiden, säger hon.

Det enda som saknas är en OS-medalj. Det hör samman med att EM-silvret i lagkapp 1995 är den enda mästerskapsmedaljen hon tog på lång 50-metersbana.

Resten är från 25-metersbassäng.

– Jag hade stora problem med axlarna, klarade därför inte långbana. Operationerna slet på kroppen. Då var distanserna annorlunda. 50 meter, en längd på en lång bana, hade passat mig perfekt. Men då var 100 meter kortaste distansen på lång bana, säger hon.

Louise Karlsson är ofta ute och springer.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Tackat nej till ”Let’s dance”

I år skulle den förra elitsimmaren testa något nytt. 

Sambon Robert Samuelsson har länge hållit på med triatlon, nu var det Louise tur att addera löpning och cykling och haka på sin partner.

– Jag har hållit på lite med swimrun, där man simmar och springer. Men till i år hade jag satt upp en triatlon som mål. Eftersom jag sitter med i Vansbrosimningens styrelse passade det bra att göra första tävlingen där i samband med att en av SM-distanserna i triatlon skulle avgöras där, säger hon.

– Jag måste ha ett mål för min träning. Och när det är tävling går jag all in. 

Precis som när Louise ställt upp i tv-tävlingarna ”Mästarnas mästare” och ”Superstars” mot andra idrottskändisar från olika sporter.

– I både ”Mästarnas mästare” och ”Superstars” tävlar man mot likasinnade och det kan bli ganska jobbigt. Man ställer om på en nanosekund. Från kompis till rival – den omställningen är ganska läskig, faktiskt. När man har levt halva sitt liv i tävlingssammanhang kan man inte bara ändra sig. Då finns inga begränsningar, du går över brinnande kol om det behövs, säger Louise Karlsson.

Men du har inte varit med i ”Let’s dance”?

– Nej, det är inget för mig. Det är visserligen också tävling, men inte en fysisk tävling på samma sätt. Därför har jag tackat nej, svarar hon.

Louise Karlsson har varit med i Mästarnas mästare två gånger, både individuellt och i lagtävlingen.
Foto: OLLE SPORRONG
Inspelningarna av ”Mästarnas mästare” 2017. Louise Karlsson, Anna Lindberg och Emma Igelström bildade simlaget som här tävlade mot skidlaget med Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Ställde in Gothia cup

Förberedelser och mål till trots – i år blev det ingen triatlon för Louise Karlsson.

Som styrelseledamot var hon själv med och bestämde att tävlingarna i Vansbro inte kunde genomföras när corona kopplat sitt grepp om världen.

I början av sommaren tvingades hon som medlem av en helt annan styrelse att ställa in även världens största fotbollsturnering för ungdomar.

BK Häckens beslut att ställa in Gothia cup var något som påverkade barn, ungdomar och vuxna runtom i världen.

– Det var fruktansvärt att vi måste göra det. Men vi hade ju inget val med tanke på coronaläget. Jag tänker på alla ungdomar som blev besvikna, för många är Gothia cup en dröm som de har kämpat för under en lång tid. Den glädjen man kan se i Gothia cup... Det var riktigt tråkigt att det inte blev av i år, säger Louise Karlsson.

Drabbades av corona

Men den före detta simstjärnan vet av egen erfarenhet att covid-19 inte är något att nonchalera.

Louise visste först inte vad det var för något hon drabbades av i februari.

– Det började som en bihåleinflammation, jag tänkte att det var nån gammal klorskada och gick till vårdcentralen och fick lite grejor, berättar hon.

Men Louise blev inte av med besvären. 

– Efter två veckor flyttade det ner i lungorna. Då kände jag att det var något annat. Det var som att en elefant satt på bröstet, jag klarade inte ens av att gå i trappan hemma, fortsätter hon.

Just då hade corona brakat loss ordentligt i Sverige och Louise Karlsson blev orolig.

– Jag läste i tidningarna om alla som blev sjuka och hamnade på sjukhus. Jag hade ingen feber, det var som en lunginflammation. Men jag kunde inte testa mig, jag fick bara prata med läkare via Skype, säger hon.

Hon trivs vid havet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Det var riktigt otäckt”

Den förra simmaren tog sin tillflykt till nätet.

– Jag googlade egenvård, lärde mig saker som man kunde göra för att underlätta andningen. Jag satt till exempel och andades genom ett sugrör för att hålla i gång andningen, säger Louise Karlsson.

– Det var riktigt otäckt. Jag var så trött, på dagarna kunde jag somna när som helst. Och på nätterna kunde jag vakna och och undra om jag kunde andas. Det påverkade mig psykiskt, jag hade nästan dödsångest.

Sjukdomen satt i cirka sex veckor. 

– Jag var hela tiden medveten om att jag måste syresätta lungorna för att inte bli dålig, var därför ute och gick så ofta jag kunde och orkade, säger hon.

Har så kallat stresshjärta

Louise har även så kallat stresshjärta, pulsen kan börja rusa utan förvarning. Det inträffade bland annat under ”Mästarnas mästare” 2010, då hon missade slutsegern på grund av att pulsen inte gick ner.

– Mitt hjärtfel räknas inte som underliggande sjukdom. Men jag fick en bieffekt som påverkade hjärtat i somras. Det gjordes en utredning, men det var inget allvarligt, säger hon.

Den förra simstjärnan testades inte när hon var sjuk, men ett antikroppstest i maj visade att det var corona hon hade haft.

– Både min son William och jag hade antikroppar till hundra procent. Därav har jag känt mig ganska trygg i att inte bli sjuk igen, i alla fall inte som det var förra gången, säger hon.

Hennes egna antikroppar är dock ingen förevändning för att strunta i omgivningen. 

– Jag har full respekt för corona och behandlar omgivningen med respekt. Jag är förespråkare för handtvätt och avstånd. Om jag hade varit över 70 år eller haft en underliggande sjukdom och åkt på den smällen jag fick hade jag hamnat på sjukhus, säger Louise Karlsson.

Louise Karlsson med sambon Robert Samuelsson vid Idrottsgalan förra året.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Har varit ett tufft år”

När vi nu närmar oss årsskiftet är Louise en av många som ser tillbaka på ett väldigt speciellt år.

– Det har varit ett tufft år. Jag är en som springer på allt, är engagerad i mycket. Då är det inte lätt att dra ner alla spakar från hundra till noll. Livet har blivit mycket tråkigare under pandemin, säger hon.

– Men man får lära sig att uppskatta andra saker. Istället för att se fram mot en fotbollsmatch eller planera för en resa till Rivieran får man vara nöjd när solen skiner en dag.

Är du en filosofisk typ?

– Nej. Jag har alltid haft så många järn i elden, brukar inte stanna upp för att tänka efter. Nu finns tiden. Men jag går inte in så djupt i mig själv. Visst kan jag ha deppiga dagar, men jag sjunker inte ihop. Det är en del av styrkan jag har byggt upp under alla år som idrottare. Jag är van vid den mentala biten, jag har haft motgångar tidigare, svarar hon och fortsätter:

– Men ska jag vara filosofisk kanske det kan komma något bra ur det här. Människor lär sig tänka om. Det kan handla om allt från klimatet till många andra saker.

Dragit ner på umgänget

Louise Karlsson har normalt ett stort socialt umgänge. Hon träffar gärna idrottskompisar som friidrottaren Erica Johansson, kanotisten Susanne Gunnarsson, golfaren Helen Alfredsson och curlaren Anette Norberg.

Men i coronatider har hon dragit ner på det umgänget.

– Vi träffades lite i somras när det gick att vara ute. Men nu är det social distansering som gäller. Och jag är lite ensamvarg, gillar att umgås med mig själv. Jag har normalt så många aktiviteter både i och utanför jobbet att jag ibland kan bli socialt trött. Jag skulle utan problem kunna åka ensam till Norrland och tälta i en vecka, säger den förra simmaren.

Det lackar mot jul. En vecka senare firar vi att det blir ett nytt år.

Vad har du för nyårsönskan?

– Just nu önskar jag bara att alla i familjen får vara friska. Men jag vill också se ljuset i tunneln. Jag vill ha ett nytt år, vill bara glömma 2020. Jag hoppas att 2021 blir ett bättre år, säger Louise Karlsson.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.