Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Satte världsrekord - nu säljer han kaffe

Patrik Bodén kastade 89,10 i Austin den 24 mars 1990.
Foto: BILDBYRÅN HB
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

För 27 år sedan kastade Patrik Bodén sitt livs kast i Austin – som fortfarande är Sveriges senaste världsrekord utomhus.

Ändå blickar han tillbaka på en karriär som inte riktigt blev som han tänkt.

– Nu blev detta mitt livs kast, men hade jag fått fortsätta träna ostört hade jag nått över 90 meter, det är jag helt säker på, säger Patrik Bodén.

I kväll avgörs VM-finalen i spjut i London – utan svenskt deltagande. 

Men för drygt 27 år sedan var en svensk världsbäst i grenen. Patrik Bodén slog då världsrekordet under en collegetävling i amerikanska Austin, Texas, då han kastade 89,10 meter.

– Jag var ganska ung, fortfarande bara 22 år, och hade egentligen bara gjort en enda landskamp innan på seniornivå. Jag var inne i en period där jag utvecklades väldigt kraftigt och fick dessutom ha några år skadefri. Det är typiskt för många friidrottare som gör något bra, att de har haft en längre tid där de kunnat träna väldigt bra, berättar Bodén.

Flyttade till USA

För att ta sig till nästa nivå flyttade värmlänningen Patrik Bodén till USA och gick på college. Han beskriver träningsförutsättningarna som optimala – och tror att miljön han vistades i var en nyckelfaktor för att slå ett världsrekord.

– Jag fick träna under helt perfekta förhållanden där, så nära ett proffsliv som det går att komma. Vi hade bra träningslokaler, massage, kläder och mat. Det var egentligen bara att träna och sköta skolan för mig, säger han.

Logistik är väl en viktig del av en individuell idrottares liv?

– Det blir ju lätt det. Men detta var något annat, en stimulerande miljö. Jag hade dessutom många andra duktiga spjutkastare runt mig. Coacherna var inte bättre på spjut än mina tränare hemma, snarare tvärtom. Men den stora, stora förändringen var att man kunde kasta utomhus året om. I stället för att stå och mata in i en duk, det blir inte samma sak. Det var ett bra ställe att träna spjut på.


LÄS OCKSÅ: Edwards slog rekord – men vägrade tävla på söndagar

Laddade med spring break

Blev du överraskad när du slog rekordet?

– Att det skulle bli så långt, det trodde jag inte. Men två veckor innan var jag nere och tävlade i Los Angeles. Jag satte personligt rekord, men kände ändå inte att jag fick ut tillräckligt. Då hade jag precis kommit ur en tung träningsperiod och haft lite ledigt över "spring break".

Ja, spring break låter som en bra uppladdning om man vill slå världsrekord.

– Vi festade väl inte på det sättet. Men vi åkte runt lite i landet och var helt lediga. Jag tror det slutade med att det blev superkompensation. Några dagar innan kändes det som om jag inte fick ut allting – och sedan kom den här tävlingen och då stämde allt. Alla saker jag tränat på i ett helt liv föll på plats.

Är du besviken över att det var en så liten tävling?

– När man slår ett världsrekord får man ju vara glad. Men visst, det hade säkert blivit större publicitet om jag gjort det på en större tävling.

Bodén deltog också i OS i Sydney. Men blev då utslagen redan i kvalet.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

"Där gick den karriären åt helvete"

Trots att 27 år har gått sedan Patrik Bodén slog världsrekordet i Austin 1990, så har ingen annan svensk lyckats återupprepa bedriften. Kajsa Bergqvist, Christian Olsson och Susanna Kallur har alla slagit världsrekord inomhus. Men utomhus är Patrik Bodén fortfarande landets senaste rekordhållare.

– Det är svårt att slå ett världsrekord. Nuförtiden är det så pass bra resultat också, så det blir svårare och svårare. När jag slog det var det lite proppen ur. Jag hade det i hundra dagar, sedan tog Steve Backley det. Bara dagar senare tog Jan Železný det igen, och sedan tog Backley tillbaka det innan året var slut. Nu har de tryckt i väg det så himla långt att det nästan är omöjligt att slå.

Strax efter ditt rekordkast gick du sönder, vad hände?

– När jag slog rekordet tänkte jag att: "Fasen, så här bra ska jag inte vara ännu". Den europeiska säsongen hade inte börjat. Så i stället för att rida på formtoppen så bestämde jag och min tränare oss för att bryta ner den och sikta mot EM. Jag började träna väldigt hårt, och till slut skadade jag mig.

Hur gick det till?

– Axeln gick ur led när jag körde bänkpress. Direkt kände jag att "shit, där gick den karriären åt helvete!" Jag har fått kämpa med ett antal operationer efter det. Axeln har aldrig blivit bra efter det och jag känner fortfarande av det i dag. Den funkar inte att kasta särskilt långt med nu.

Patrik Bodén under Finnkampen 1990.
Foto: BILDBYRŁN

Är kaffehandlare i dag

Efter karriären har Patrik Bodén sadlat om till kaffehandlare. För ett stort företag köper han in råkaffe från olika delar av världen – som sedan transporteras till Karlstad där det rostas och mals. Fortfarande har han kvar sitt intresse för spjutkastning – även om det svalnat lite med åren.

– Jag kollar någon gång då och då. Mitt fokus ligger på det privata livet nu, med en civil karriär och framför allt det som mina barn håller på med. Jag följer friidrotten lite i periferin, men det är inte så att jag sitter och väntar på galorna framför tv:n.

Vem vinner VM-finalen i spjut?

– Jag skulle bli förvånad om det inte står mellan de två tyskarna Thomas Röhler och Johannes Vetter. Båda har kastat vansinnigt långt i år. Måste jag tippa en, då blir det Röhler.