Rasmus Dahlin är uttagen i Rikard Grönborgs trupp till Karjala Tournament. Foto: BildbyrånRasmus Dahlin är uttagen i Rikard Grönborgs trupp till Karjala Tournament. Foto: Bildbyrån
Rasmus Dahlin är uttagen i Rikard Grönborgs trupp till Karjala Tournament. Foto: Bildbyrån
Dahlin får visa upp sig i Blågult. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNDahlin får visa upp sig i Blågult. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Dahlin får visa upp sig i Blågult. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNFoto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
 Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrånTre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån
Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Jättelöftet är med i Tre Kronors trupp

Publicerad

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Rasmus Dahlin, 17, får chansen i Tre Kronor.

När förbundskapten Rikard Grönborg under måndagen presenterade sin trupp till Karjala Tournament fanns Frölundas supertalang med.

– Han passar verkligen in i vår spelidé, säger Grönborg.

– Fortsätter han sin utveckling så kommer han att bli fantastisk, säger assisterande förbundskaptenen Peter Popovic.

Rasmus Dahlin.Foto: ADAM IHSE / TT

Rasmus Dahlin är en av svensk ishockeys största talanger på flera år. Som 16-åring blev han tidigare i år den yngste spelaren någonsin att spela i JVM. 

Förra säsongen fick Dahlin chansen för seniorsammanhang i Frölunda och i år har han varit given i SHL-laget.

Flera experter tror att backlöftet kommer att väljas först i NHL-draften nästa sommar.

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nu får Rasmus Dahlin chansen att visa upp sig i seniorlandslaget. Förbundskaptenen Rikard Grönborg presenterade i dag sin trupp till Karjala Tournament – och där ingår Dahlin.

– Highlight-grejerna man ser på Youtube står ju Rasmus för när han åker igenom olika försvar. Det ska bli kul att få känna på honom, han passar verkligen in i vår spelidé, motiverar Grönborg uttagningen.

 

LÄS MER: Mäktiga hyllningen till Dahlin

"Får släppa det där med åldern"

Assisterande förbundskaptenen och den förre storbacken Peter Popovic är inne på samma linje.

– Vi vill testa honom och det blir inte bra att testa honom i den andra turneringen (Channel One) runt jul för då är det JVM. Det här är enda chansen för oss att testa honom. Jag tycker att han ser bättre ut för varje gång jag ser honom. Han ser ännu tryggare och starkare ut, säger Popovic och fortsätter:

– Man får släppa det där med åldern lite grann. Är han tillräckligt bra för att kanske slå sig in i ett landslag eller till och med ett OS-lag – då måste vi testa honom och ge honom chansen. Vi vill se honom! Vi har medvetet tagit ut nio backar, det brukar vi inte göra.

Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic.Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Vad kan Rasmus Dahlin bidra med?

– Jag hoppas på lite allt möjligt, men kanske mer åt det offensiva hållet med spelskicklighet, att vända spelet och våga följa med upp i anfallen.

Karjala-truppen kan ses som ett embryo till OS-truppen. Turneringen är en del av Tre Kronors uppladdning inför OS i Sydkorea i februari.

 

Tre Kronors trupp till Karjala

MÅLVAKTER

Jhonas Enroth, Magnus Hellberg, Linus Söderström.

 

BACKAR

Simon Bertilsson, Staffan Kronwall, Mikael Wikstrand, Patrik Hersley, Johan Fransson, Rasmus Dahlin, Erik Gustafsson, Magnus Nygren, Jonas Ahnelöv.

 

FORWARDS

Patrick Cehlin, Robert Nilsson, Joakim Lindström, Fredrik Pettersson, Pär Lindholm, Dennis Everberg, Andre Petersson, Dick Axelsson, John Norman, Oscar Möller, Anton Lander, Johan Ryno, Linus Omark.

 

Spelprogrammet

Onsdagen den 8 november

18.00: Sverige-Tjeckien, Behrn arena, Örebro

20.15: Schweiz-Kanada, Bieler Tissot arena, Biel


Torsdagen den 9 november

17.30: Finland-Ryssland, Hartwall arena, Helsingfors

 

Fredagen den 10 november

14.00: Tjeckien-Schweiz, Hartwall arena, Helsingfors

17.30: Kanada-Sverige, Hartwall arena, Helsingfors

 

Lördagen den 11 november

12.30: Schweiz-Ryssland, Hartwall arena, Helsingfors

16.30: Finland-Sverige, Hartwall arena, Helsingfors

 

Söndagen den 12 november

12.30: Ryssland-Tjeckien, Hartwall arena, Helsingfors

16.30: Finland-Kanada, Hartwall arena, Helsingfors

 

Landskamperna direktsänds i TV4-kanalerna TV12, C More Hockey, TV4, C More Live.

Alla matchtider ovan anges i svensk tid.

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag