Chakra Tamang, 36, får en puss av Ingrid Holm, 72. Foto: /IBL / /IBLChakra Tamang, 36, får en puss av Ingrid Holm, 72. Foto: /IBL / /IBL
Chakra Tamang, 36, får en puss av Ingrid Holm, 72. Foto: /IBL / /IBL
Foto: /IBL / /IBLFoto: /IBL / /IBL
 Foto: /IBL / /IBL

Räddades från jordbävning: "Nästan så jag börjar gråta"  

Publicerad

För två år sedan besökte Ingrid Holm, 72, Nepal – som då drabbades av en fruktansvärd jordbävning.

När hon inte kunde bo kvar på sitt hotell, blev hon omhändertagen av Chakra Tamang, 36. I gengälld såg hon till att hans fotbollslag fick komma till Gothia Cup.

– Det är nästan så jag börjar gråta när jag tänker på det, jag tycker att han är så fantastisk, säger Ingrid Holm.

På fredagsmorgonen drabbades Medelhavet av en kraftig jordbävning – och en svensk uppges ha omkommit på semesterön Kos. Det är inte första gången som världen drabbas av skalv. 2015 drabbades Nepal av samma sak – men tragedin blev för 72-åriga Ingrid Holm början på en solskenshistoria.

För drygt 20 år sedan var hennes dotter och backpackade i Nepal. När hon kom hem berättade hon fantastiska historier och förklarade för sin mamma att "det här skulle du också gilla". 

– Året därpå tog jag ett plan ner dit och träffade henne och hennes pojkvän i Nepal. Vi vandrade i tre veckor i Annapurna-området. Vi fick till och med åka helikopter! Och jag mötte så många nepaleser, jag blev förälskad i både land och människor, säger Holm.

Blev kär i Nepal

Efter upplevelsen i Nepal kände Ingrid Holm att hon ville göra någonting för folket i Nepal. Hon kom i kontakt med en svensknepalesisk förening – och fick erbjudandet om att bli fadder till Chakra Tamang, som hade blivit lämnad på barnhem som liten.

– Han var lite äldre än i vanliga fall, 13 år. Men jag sa att: "Ja, det blir jag hemskt gärna!" Sedan skickade jag med ett brev och en gåva som de åkte ner med till Nepal. Då kunde Chakra köpa sina första par jeans, säger Ingrid Holm.

Tusal Youth Club gick till B-slutspel, där de slogs ut i 1/32-delsfinal.Foto: /IBL / /IBL

För två år sedan var Ingrid och hennes man på ett av flera besök i Nepal. Mannen fyllde då 73 år, vilket de firade tillsammans med nepaleser den 23 april 2015. Två dagar senare drabbades  Nepal av en jordbävning som krävde livet av tusentals människor.

Fick sova på marken

– Jag trodde aldrig jag skulle få se mina barn igen. Vi tog oss från hotellet till en öppen plats, och det dröjde ändå till kvällen innan Chakra hittade oss. Sedan tar han hem oss till sin familj, där vi fick ligga på golvet på marken tillsammans med 25 andra personer, vissa hade mist sina hem, berättar Holm och fortsätter:

– Det var en fruktansvärd situation, men Chakra tog så väl hand om oss. Jag tänkte: "Vad kan jag göra för honom tillbaka?"

Jordbävningen den 25 april 2015 drabbade Nepal hårt.Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Sedan barnsben hade Chakra spelat fotboll, och en av de första presenterna han fått av Holm var en Henrik Larsson-tröja. Som vuxen blev Chakra fotbollstränare. För att återgälda honom för gästvänligheten under jordbävningen beslutade Ingrid Holm att hjälpa hans lag till Gothia Cup.

– Vi har jobbat som bara den! Det var dramatiskt, först i torsdags fick några av killarna sina visum. Men jag kände att kan jag göra något, så ska jag göra det, säger hon.

"Ska få se havet"

Nepal är ett land utan kust – och många av spelarna och ledarna i laget har aldrig sett havet.

– De kommer hem till oss allihop i Laholm på lördag. Då ska jag bjuda dem på mat – och så ska de få se havet, säger Ingrid Holm.

Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag