Mathias Eteus imponerade i Scandinavium. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNMathias Eteus imponerade i Scandinavium. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Mathias Eteus imponerade i Scandinavium.  Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Oskar Örth prickade in 2-1-målet. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNOskar Örth prickade in 2-1-målet. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Oskar Örth prickade in 2-1-målet.  Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gais-jubel efter 1-1-målet. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNGais-jubel efter 1-1-målet. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gais-jubel efter 1-1-målet.  Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Fredrik Rumin tänker ta en "dag off" efter sitt sena kvitteringsmål. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNFredrik Rumin tänker ta en "dag off" efter sitt sena kvitteringsmål. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Fredrik Rumin tänker ta en "dag off" efter sitt sena kvitteringsmål.  Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

"Höjdpunkten i livet – gillar inte Blåvitt"

Publicerad

Futsalfest i Scandinavium och nytt svenskt publikrekord. 

Och stor dramatik i prestigemötet. 

– Det var nog höjdpunkten i mitt liv. Som ur-gaisare gillar man inte Blåvitt, säger Fredrik Rumin, 25. 

Det gamla publikrekordet var på 1 754 personer och sattes när IFK Uddevalla tog emot Örebro i våras. Både IFK Göteborg och Gais har Lisebergshallen som hemmaarena. Det var där Blåvitts dittills högsta publiksiffra, 850, noterades när de regerande mästarna från Uddevalla kom och delade på poängen (2–2). 

Men den siffran krossades när futsalderbyt flyttade in i Scandinavium. Hemmalaget IFK Göteborg siktade på 3 000 åskådare mot nykomlingen Gais, men siffran landade till slut på 2 457. 

Blåvitt dominerade stort inledningsvis och gick ifrån till 4-1, men Gais gav inte upp utan pressade laget som blev svenska mästare 2016. 

"Tar emot att säga det" 

I slutet av andra halvlek ledde hemmalaget med 5-3. Då tog Gais ut målvakten – och det gav önskat resultat. Gästerna reducerade, och med 48 sekunder kvar prickade Fredrik Rumin in slutresultatet 5-5. 

– Hur mycket det än tar emot att säga det så är de storebror, så det var gott att trycka dit dem. Det är fantastiskt jävla skönt. En drömupphämtning och jag fick äran att vara joker när vi tog ut målvakten, säger han. 

Hur mycket betyder det här för er gaisare? 

– För alla gaisare i omklädningsrummet betyder det allt. Vi skjuter in oss och har fått vår första poäng i SFL och kan bara blicka framåt. Nu går vi in med bra självförtroende till nästa match. 

"Jag tar en dag off" 

Hur firar ni poängen? 

Jag tror att hälften jobbar i morgon, men jag tror faktiskt att jag tar en dag off, säger Fredrik Rumin. 

Blåvitts tvåmålskytt Mathias Etéus tror att hans lag blev tagna av stundens allvar. 

– Vi har fel personer inne på planen som inte är vana vid stressen när det är kort tid kvar. Väldigt snöpligt måste jag säga, det hade varit skönt med en seger. 

Vad säger du om stämningen här i Scandinavium? 

– Grym! Det blir så mycket bättre tryck här inne jämfört med en fotbollsarena, säger Mathias Etéus, som har gjort två allsvenska fotbollsmatcher för IFK Göteborg. 

Även om lagen delade på poängen ses derbyt som en seger för futsalen i stort. 

– Fantastiskt kul att se att båda klackarna var här. Det var säkert rätt gott snack uppe på läktaren också. IFK gjorde det riktigt bra och skyltade hela Göteborg. Hoppas det finns fler lag som vill utmana om publikrekordet nu, säger Fredrik Rumin. 

Mathias Etéus: 

– Jag tror att det här betyder jättemycket för sporten. Två stora fotbollsklubbar som går in och visar upp futsalen från en bra sida. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag