SKÖNT TILLSKOTT. Elfsborg får miljoner för storklubbarnas PSG och Manchester Citys slarv med financial fair play. Ett skönt tillskott enligt klubbchefen Stefan Andreasson. Foto: Jörgen Jarnberger
SKÖNT TILLSKOTT. Elfsborg får miljoner för storklubbarnas PSG och Manchester Citys slarv med financial fair play. Ett skönt tillskott enligt klubbchefen Stefan Andreasson. Foto: Jörgen Jarnberger

PSG och Citys "fusk" ger Elfsborg miljoner

Publicerad

BORÅS. Storklubbarna Manchester City och PSG får böta 540 miljoner var för att de brutit mot Uefa:s finansiella fair play.

Det ger Elfsborg ett skönt miljonklirr i kassan.

– Det är positivt. Vi ser redan hur mycket Europaspel gett oss, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

Uefa delar ut höga böter till storklubbarna Manchester City och Paris Saint-Germain.

De anses inte ha följt det nya finansiellt fair play. Därför får de böta 540 miljoner vardera.

Nu får klubbar som var med i Europa Leagues gruppspel ifjol ta del av pengarna. Därför står det klart att Elfsborg får ett oväntat miljontillskott i klubbkassan.

– Jag vill inte kommentera några exakta siffror. Men det är inga astronomiska summor, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

Gillar principen

Enligt danska tidningen Ekstrabladet så rör det sig om 264 000 euro (2,4 miljoner kronor) som Elfsborg får för sitt avancemang till Europa Leagues gruppspel.

Nu hyllar Stefan Andreasson financial fair play:

– Jag tycker principen med det här systemet att det går tillbaka till klubbarna är bra, säger han.

Vad kommer pengarna att gå till?

– Vi har inte öronmärkt dem till något speciellt. Jag tror alla svenska klubbar behöver oväntade tillskott.

Nu berättar klubbchefen för GT om hur Elfsborg genom organisationen ECA (European Club Association) arbetat för ett finansiellt fair play.

– Vi är medlemmar i ECA och har varit med och drivit klubbarnas fråga, säger Stefan Andreasson.

Kan bli mer"

Det är med ordförande Bosse Johansson som Elfsborg bidragit främst.

Han sitter med i ECA:s finanskommitté.

– Nu har det slått igenom fullt ut redan första året. Det är väldigt bra. Visar att klubbarna får betala tillbaka för sina överträdelser.

Och mer pengar kan det bli. Elfsborg ligger för närvarande på en tredje plats i allsvenskan och har häng på en Europaplats.

Även IFK Göteborg, BK Häcken, Malmö FF och Gefle får ta del av pengarna. De får vara med och dela på 20 procent av den totala summan.

– De 145 klubbarna som var med i kvalifikationsrundan får vara med och dela på resten av pengarna, säger ECA:s generalsekreterare Michele Centenaro till Ekstrabladet.

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag