Bobbie Friberg da Cruz. Foto: LENNART REHNMANBobbie Friberg da Cruz. Foto: LENNART REHNMAN
Bobbie Friberg da Cruz.  Foto: LENNART REHNMAN
Göteborgaren drog till Cypern på partyresa i stället för att spela fotboll.Göteborgaren drog till Cypern på partyresa i stället för att spela fotboll.
Göteborgaren drog till Cypern på partyresa i stället för att spela fotboll.
Bobbie Friberg Da Cruz. Foto: PETER MAGNUSSONBobbie Friberg Da Cruz. Foto: PETER MAGNUSSON
Bobbie Friberg Da Cruz.  Foto: PETER MAGNUSSON

Profilen erkänner: tog gult kort – för att festa

Publicerad

2007 tog Bobbie Friberg Da Cruz ett gult kort medvetet – för att kunna åka på partyresa till Cypern. 

Det bekräftar han själv i podcasten FD 60 minuter. 

– Där kunde min karriär varit över. Jag ångrar det stenhårt, säger den dåvarande gaisaren enligt Fotbollskanalen

Bobbie Friberg Da Cruz har avslutat elitkarriären och är numera tränare för division 2-klubben Assyriska BK hemma i Göteborg. 

I Fotbolldirekts podcast FD 60 minuter ger han nu sin syn på det elva år gamla ryktet. Baraben.com, en supportersajt till IFK Göteborg, skrev då att Gaisstjärnan medvetet tagit ett gult kort medvetet mot Trelleborg för att därmed bli avstängd i nästa match mot just Trelleborg. 

Anledningen som uppgavs var att Bobbie Friberg da Cruz ville åka till Cypern med sina polare och festa. 

– Allt de skriver stämmer, säger Friberg da Cruz i FD 60 minuter. 

Bobbie Friberg da Cruz drar av sig tröjan och får gult kort.Foto: ADAM IHSE / SCANPIX SWEDEN

Den frispråkige göteborgaren gjorde mål, drog av sig tröjan när han firade, varnades för det – och drog planenligt till Cypern. 

– Grabbarna kom fram till ett datum som var jävligt bra, men jag hade bara fem dagar ledigt. Men jag hade också två gula kort så om jag skulle ta ett till inför den matchen kunde jag få en veckas semester. Jag gick självklart ut och tog det gula kortet, för att följa med grabbarna på semester, berättar han i podden, vilket Fotbollskanalen återger. 

Friberg da Cruz avslutade karriären efter sin tid i finska IFK Mariehamn. Foto: MARIEHAMN

”Kommer du ut nu är du död” 

Ryktet om partytrippen spred sig i Göteborg, lokaltidningarna sökte spelaren – som trodde att media skulle stå och vänta på honom på Landvetters flygplats vid hemkosten. 

– Jag ringde morsan som var där och kollade läget, men hon sa: "Det är inga här". Precis när jag hämtade ut bagaget så ringde hon igen och sa: "Kommer du ut nu är du död". Då stod det folk där, så jag tog vägen runt andra sidan. Jag lyckades sopa det under mattan.

Roland Nilsson tränade Gais 2007 och huvudpersonen själv tror att karriären hade varit körd om coachen fått nys om den medvetna varningen och eskapaderna utomlands. 

– Han hade aldrig accepterat det. Hade det uppdagats och han fått reda på att allt stämt så... Han hade kastat mig direkt. Jag var ung och naiv. Det här är något jag ångrar stenhårt, säger Bobbie Friberg da Cruz i podcasten 60 minuter enligt Fotbollskanalen

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag