Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Pratade med honom för två veckor sedan"

Glenn Hysén.
Foto: HENRIK JANSSON
Stefan Holm.
Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS BILDBYRÅN
Stefan Holm.
Foto: SVEN LINDWALL
Ingvar Oldsberg.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Ingvar Oldsberg har gått bort, 76 år gammal.

Nu minns vännerna en gedigen sportjournalist, tv-personlighet och blåvitsupporter.

– Jag pratade med honom för två veckor sedan, men då var det ingen fara. Det är ett jävla slag i ansiktet, säger Glenn Hysén.

En av Sveriges mest folkkära tv-personligheter har gått ur tiden.

Ingvar Oldsbergs familj skriver i ett mejl till Expressen och Aftonbladet att han avled på torsdagen ”lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom”. 

Ingvar Oldsberg hade under sin livstid många strängar på sin lyra. Han programledde bland annat ”På spåret”, ”Bingolotto, ”Tipsextra” och ”Här är ditt liv” under åren. 

Men Oldsberg var i grunden en sportjournalist med ett brinnande intresse för sin favoritklubb, IFK Göteborg. 

På Twitter sörjer blåvitt Ingvar Oldsbergs bortgång:

https://twitter.com/IFKGoteborg/status/1491744632866287616

”Det är med stor sorg vi idag har mottagit beskedet att Blåvittsupportern och medieprofilen Ingvar Oldsberg har gått bort. Våra tankar är med Ingvars familj och närmaste”, skriver klubben. 

Hysen: Började gråta

Blåvittprofilen Glenn Hysén lärde känna Ingvar Oldsberg under tiden han spelade i IFK Göteborg och svenska landslaget. Oldsberg, som då jobbade som sportjournalist, träffade Hysén vid flera tillfällen och de båda blev snabbt nära vänner.

– Jag brukar ha långt till att gråta, men fy fan, jag fick en tår i ögat. Han har varit så mycket involverad i vad blåvitt och landslaget hållit på med. Så jag kände honom väldigt väl, säger Glenn Hysén.

– Jag pratade med honom för två veckor sedan, och jag vet att han har svårt att ta sig till olika platser, men då var det ingen fara. Så det var ett jävla slag i ansiktet. Det var bara positivt och glädje när jag pratade med honom.

Han fortsätter: 

– Det är en stor förlust för svensk tv. En mänsklig gubbe som var jävligt rolig.

Hysén minns tillbaka till ett specifikt tillfälle då Oldsberg befann sig på spelarplanet hem när IFK Göteborg hade vunnit Uefacupen 1982:

– Han var med som reporter i Hamburg och gick omkring på flyget samtidigt som vi var halvpackade. Det var rätt rolig tv, berättar Hysén. 

Holm: ”Kommer bli tomt utan honom”

Den före detta höjdhoppsstjärnan Stefan Holm säger att han är chockad efter beskedet att Oldsberg gått bort. 

– Han har på något sätt alltid funnits i tv och det känns konstigt att han nu är borta. 

Hur minns du honom? 

– Han var otroligt kvicktänkt och otroligt roligt. Hade alltid nära till skratt och jag tyckte väldigt mycket om honom som programledare i tv och som person. 

– Hela ens uppväxt på något vis var det Oldsberg. Han är en sådan person som någonstans alltid har funnits. Det kommer bli väldigt tomt utan honom.

Han tog hand om en

Stefan Holm minns tillbaka till första ”På spåret”-inspelningen med Oldsberg.

– Att få vara med i ett sådant sammanhang och få träffa Oldsberg och Hellberg. Det satte spår. Oldsberg var en sådan person som såg en, skojade med en och tog hand om en. I grund och botten var han sportjournalist, så han hade ett oerhört sportintresse. Och jag tror han tyckte det var kul att få med idrottsmän i ”På spåret”. Det kan jag tänka mig, säger han.

Den tidigare blåvittspelare Niclas Alexandersson uttrycker sin sorg efter beskedet om Oldsbergs bortång. Han minns tillbaka på när Oldsberg agerade konferencier på Götaplatsen efter IFK Göteborgs SM-guld 2007.

– Det är tragiskt. Jag träffade honom flera gånger. 2007 så var det var han som höll i guldfirandet. Man minns honom från alla tv-program som ”På spåret” och ”Tipsextra”, framför allt.