Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Portarna slås upp till Göteborgs superarena

Även utanför Göteborgs Nya Arena bjuds på konstgräs och skön plats i solen.

Foto: Anna Svanberg

Självklart att konferensrummen gamla anrika namn som Camp Nou, Highbury och Ullevi.

Foto: Anna Svanberg

Ett rum med utsikt - kanske inte över ett italienskt litet torg men väl ut över en fullstor fotbollsplan inomhus.

Foto: Anna Svanberg

Många av hotellrummen har upp till sex sängplats för att möta de behov som finns när det kommer grupper för att tävla eller träna i Göteborg.

Foto: Anna Svanberg

De stora klädhängarna är till för alla svettiga träningskläder som gästerna har med sig och vill få torra.

Foto: Anna Svanberg

Vinter eller sommar - det är bara att välja. En glasruta håller den två grader kalla kylan borta från den sommarljumma luften ute på fotbollsplanen. Ulrika Sandford på Serneke berättar om arenan.

Foto: Anna Svanberg

Hit men inte längre. GT:s reporter på plats fick känna på snön men spåren fick vi inte tillträda - inte än. Det gjorde inget för det var riktigt kallt och kölden bet snabbt i händerna

Foto: Anna Svanberg

Som vilket fjällhotell som helst där man kan hyra in sig i en av de två bubbelpooler som finns med utsikt ut över skidhallen.

Foto: Anna Svanberg

Huset är sju våningar högt och på tredje våningen har skolbarnen sin bamba där de äter sin lunch. Kan bli svårt att fokusera på maten med en sådan utsikt.

Foto: Anna Svanberg
1 / 9

Ute skiner solen och det är arton grader varmt.

Men där inne - i sportens nya supertempel är det blygsamma minus två.

På fredag slås portarna upp till Göteborgs Nya Arena i Kvibergs Park i Göteborg.

FAKTA

GÖTEBORGS NYA ARENA

Ligger i Kvibergs Park på LV6:s gamla regementsområde. Redan 2007 väcktes idén till en ny sportanläggning i Kviberg. Ola Serneke och Roger Gustafsson på IFK Göteborgs akademi ville tillsammans bygga en anläggning för IFK:s ungdomslag och skola.

Totalyta: 45 000 kvadratmeter.

Våningar: 7.

Åskådarantal: 3 000.

Antal byggnadsarbetare: 150-200.

Byggtid: Tre år.

Kostnad: 800 miljoner kronor.

Anläggningen rymmer nu två skolor, ett hotell med restaurang, ett tiotal konferensrum, en fullstor plastgräsplan inomhus, ett 4 000 kvadratmeter stort gym i tre våningar, idrottshallar för flera olika bollsporter, bland annat handboll och så skidhallen.

Det är en stolt Ulrika Sandford, marknadsansvarig på Serneke, som visar runt i den gigantiska byggnaden som härbärgerar ett stort antal olika företag med inriktning på träning och motion på 45 000 kvadratmeter.

– Det är jättekul att vi står här nu, säger hon. Det har tagit många år att utveckla projektet och det har tagit tre år att bygga. Det är verkligen ett unikt bygge med elva olika verksamheter under ett tak.

Det är inte bara glada motionärer och aktiva som kommer att tillbringa timmar och dagar på anläggningen. Änglagårdsskolan, som är en 4-9-skola flyttar in lagom till skolstart.

Bra utsikt

– Tänk att sitta i bamba och kolla ut över fotbollsplanen, säger Ulrika Sandford stolt. Men det kanske inte blir så mycket mat i magen.

Även idrottsgymnasiet Aspero kommer att ha sin hemvist på anläggningen där det också finns hotell, konferensrum och flera olika gym bland annat. Även IFK-akademin och Grunden Bois får plats på arenan.

– Och kommer man hit som gäst behöver man inte röra sig speciellt långt, säger Ulrika Sandford. Allt finns här! Och hela hotellet är redan fullbokat ett par veckor framåt.

Tanken är att det ska passa alla plånböcker och därför kommer skolsalarna att hyras ut för drygt en tusenlapp under skollov när det är cuper och annat i Göteborg.

Initiativtagare till projektet är byggherren Ola Serneke som hade en idé om arenan som skulle vara till för alla. Här om dagen var han själv på plats för att inspektera bygget.

– Han är jättenöjd, säger Ulrika Sandford. Han sa efteråt att "det är helt magiskt".

Mest stolt

Det man är mest stolt över är Skidomen som ligger längst ner i den sju våningar höga byggnaden. Här råder det vinterkyla i den 10 000 kvadratmeter stora hallen där man gjort en skidslinga som är 1,2 kilometer lång.

– Snökanonen kommer från OS-byn Sotji och den fick jobba under många veckor för att producera snön, som kommer att bytas ut ett par gånger om året, säger Ulrika Sandford. Här kommer man att jobba under nätterna med att pista och göra fina spår.

Trots den proffsiga inramningen är skidanläggningen till för alla mellan 05-22 varje dag.

– Det är verkligen ingen elitanläggning, den är dröm för alla som gillar att åka skidor, säger hon.

Slutsumman

Men smakar det så kostar det och slutsumman för Göteborgs Nya Arena hamnar på cirka 800 miljoner kronor. Bakom finansieringen står Prioritet Finans som äger 50 procent av anläggningen, byggherren Serneke äger 40 procent och de återstående procenten ägs av ett holdingbolag.

På fredag slås portarna upp för allmänheten men den stora invigningsfesten blir först den 5 september när alla återkommit från semestrarna.