Även utanför Göteborgs Nya Arena bjuds på konstgräs och skön plats i solen. Foto: Anna SvanbergÄven utanför Göteborgs Nya Arena bjuds på konstgräs och skön plats i solen. Foto: Anna Svanberg

Även utanför Göteborgs Nya Arena bjuds på konstgräs och skön plats i solen.

 Foto: Anna Svanberg
Självklart att konferensrummen gamla anrika namn som Camp Nou, Highbury och Ullevi. Foto: Anna SvanbergSjälvklart att konferensrummen gamla anrika namn som Camp Nou, Highbury och Ullevi. Foto: Anna Svanberg

Självklart att konferensrummen gamla anrika namn som Camp Nou, Highbury och Ullevi.

 Foto: Anna Svanberg
Ett rum med utsikt - kanske inte över ett italienskt litet torg men väl ut över en fullstor fotbollsplan inomhus. Foto: Anna SvanbergEtt rum med utsikt - kanske inte över ett italienskt litet torg men väl ut över en fullstor fotbollsplan inomhus. Foto: Anna Svanberg

Ett rum med utsikt - kanske inte över ett italienskt litet torg men väl ut över en fullstor fotbollsplan inomhus.

 Foto: Anna Svanberg
Många av hotellrummen har upp till sex sängplats för att möta de behov som finns när det kommer grupper för att tävla eller träna i Göteborg. Foto: Anna SvanbergMånga av hotellrummen har upp till sex sängplats för att möta de behov som finns när det kommer grupper för att tävla eller träna i Göteborg. Foto: Anna Svanberg

Många av hotellrummen har upp till sex sängplats för att möta de behov som finns när det kommer grupper för att tävla eller träna i Göteborg.

 Foto: Anna Svanberg
De stora klädhängarna är till för alla svettiga träningskläder som gästerna har med sig och vill få torra. Foto: Anna SvanbergDe stora klädhängarna är till för alla svettiga träningskläder som gästerna har med sig och vill få torra. Foto: Anna Svanberg

De stora klädhängarna är till för alla svettiga träningskläder som gästerna har med sig och vill få torra.

 Foto: Anna Svanberg
Vinter eller sommar - det är bara att välja. En glasruta håller den två grader kalla kylan borta från den sommarljumma luften ute på fotbollsplanen. Ulrika Sandford på Serneke berättar om arenan. Foto: Anna SvanbergVinter eller sommar - det är bara att välja. En glasruta håller den två grader kalla kylan borta från den sommarljumma luften ute på fotbollsplanen. Ulrika Sandford på Serneke berättar om arenan. Foto: Anna Svanberg

Vinter eller sommar - det är bara att välja. En glasruta håller den två grader kalla kylan borta från den sommarljumma luften ute på fotbollsplanen. Ulrika Sandford på Serneke berättar om arenan.

 Foto: Anna Svanberg
Hit men inte längre. GT:s reporter på plats fick känna på snön men spåren fick vi inte tillträda - inte än. Det gjorde inget för det var riktigt kallt och kölden bet snabbt i händerna Foto: Anna SvanbergHit men inte längre. GT:s reporter på plats fick känna på snön men spåren fick vi inte tillträda - inte än. Det gjorde inget för det var riktigt kallt och kölden bet snabbt i händerna Foto: Anna Svanberg

Hit men inte längre. GT:s reporter på plats fick känna på snön men spåren fick vi inte tillträda - inte än. Det gjorde inget för det var riktigt kallt och kölden bet snabbt i händerna

 Foto: Anna Svanberg
Som vilket fjällhotell som helst där man kan hyra in sig i en av de två bubbelpooler som finns med utsikt ut över skidhallen. Foto: Anna SvanbergSom vilket fjällhotell som helst där man kan hyra in sig i en av de två bubbelpooler som finns med utsikt ut över skidhallen. Foto: Anna Svanberg

Som vilket fjällhotell som helst där man kan hyra in sig i en av de två bubbelpooler som finns med utsikt ut över skidhallen.

 Foto: Anna Svanberg
Huset är sju våningar högt och på tredje våningen har skolbarnen sin bamba där de äter sin lunch. Kan bli svårt att fokusera på maten med en sådan utsikt. Foto: Anna SvanbergHuset är sju våningar högt och på tredje våningen har skolbarnen sin bamba där de äter sin lunch. Kan bli svårt att fokusera på maten med en sådan utsikt. Foto: Anna Svanberg

Huset är sju våningar högt och på tredje våningen har skolbarnen sin bamba där de äter sin lunch. Kan bli svårt att fokusera på maten med en sådan utsikt.

 Foto: Anna Svanberg

Portarna slås upp till Göteborgs superarena

Publicerad

Ute skiner solen och det är arton grader varmt.

Men där inne - i sportens nya supertempel är det blygsamma minus två.

På fredag slås portarna upp till Göteborgs Nya Arena i Kvibergs Park i Göteborg.

Det är en stolt Ulrika Sandford, marknadsansvarig på Serneke, som visar runt i den gigantiska byggnaden som härbärgerar ett stort antal olika företag med inriktning på träning och motion på 45 000 kvadratmeter.

– Det är jättekul att vi står här nu, säger hon. Det har tagit många år att utveckla projektet och det har tagit tre år att bygga. Det är verkligen ett unikt bygge med elva olika verksamheter under ett tak.

Det är inte bara glada motionärer och aktiva som kommer att tillbringa timmar och dagar på anläggningen. Änglagårdsskolan, som är en 4-9-skola flyttar in lagom till skolstart.

Bra utsikt

– Tänk att sitta i bamba och kolla ut över fotbollsplanen, säger Ulrika Sandford stolt. Men det kanske inte blir så mycket mat i magen.

Även idrottsgymnasiet Aspero kommer att ha sin hemvist på anläggningen där det också finns hotell, konferensrum och flera olika gym bland annat. Även IFK-akademin och Grunden Bois får plats på arenan.

– Och kommer man hit som gäst behöver man inte röra sig speciellt långt, säger Ulrika Sandford. Allt finns här! Och hela hotellet är redan fullbokat ett par veckor framåt.

Tanken är att det ska passa alla plånböcker och därför kommer skolsalarna att hyras ut för drygt en tusenlapp under skollov när det är cuper och annat i Göteborg.

Initiativtagare till projektet är byggherren Ola Serneke som hade en idé om arenan som skulle vara till för alla. Här om dagen var han själv på plats för att inspektera bygget.

– Han är jättenöjd, säger Ulrika Sandford. Han sa efteråt att "det är helt magiskt".

Mest stolt

Det man är mest stolt över är Skidomen som ligger längst ner i den sju våningar höga byggnaden. Här råder det vinterkyla i den 10 000 kvadratmeter stora hallen där man gjort en skidslinga som är 1,2 kilometer lång.

– Snökanonen kommer från OS-byn Sotji och den fick jobba under många veckor för att producera snön, som kommer att bytas ut ett par gånger om året, säger Ulrika Sandford. Här kommer man att jobba under nätterna med att pista och göra fina spår.

Trots den proffsiga inramningen är skidanläggningen till för alla mellan 05-22 varje dag.

– Det är verkligen ingen elitanläggning, den är dröm för alla som gillar att åka skidor, säger hon.

Slutsumman

Men smakar det så kostar det och slutsumman för Göteborgs Nya Arena hamnar på cirka 800 miljoner kronor. Bakom finansieringen står Prioritet Finans som äger 50 procent av anläggningen, byggherren Serneke äger 40 procent och de återstående procenten ägs av ett holdingbolag.

På fredag slås portarna upp för allmänheten men den stora invigningsfesten blir först den 5 september när alla återkommit från semestrarna.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag