Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pontus Dahlberg klar för Premier League

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Nu är det officiellt.

Pontus Dahlberg tar steget från IFK Göteborg till Premier League-klubben Watford, precis som SportExpressen kunde avslöja för en vecka sen.

 – De tror på mig och att jag kan vara med och slåss om det direkt, säger han.

Pontus Dahlberg, 19, tog allsvenskan med storm under sin debutsäsong. 

Målvaktstalangen imponerade stort i IFK Göteborgs mål och har kopplats ihop med flera stora utländska klubbar, men den 24 januari kunde SportExpressen avslöja att han bestämt sig för Watford.

Nu är det klart.

Pontus Dahlberg har skrivit på ett 5,5-årskontrakt med Premier League-klubben, meddelar man på sin hemsida. Målvakten kommer dock inte att flytta till England direkt, utan lånas ut till IFK Göteborg under våren, för att sen ansluta till Watford under sommaren.

- Det känns spännande. Det kommer bli ett spännande äventyr som väntar även om jag just nu har fullt fokus på Blåvitt. Det går inte att sväva i väg allför mycket utan nu är det fokus på att göra det så bra som möjligt med Göteborg och sedan kan man fokusera på det som kommer, säger Pontus Dahlberg.

Pontus Dahlberg: "Det är trots allt PL"

Varför föll valet på Watford?

- De visade tydligt att de har en klar plan för mig. Jag träffade målvaktstränaren och han är från Spanien och Spanien är kända för att få fram bra målvakter. Men just att de hade en bra plan för mig var viktigt. 

Hur ser planen ut?

- Att jag ska komma in i sommar och sedan är allt upp till mig själv. Jag ska bevisa på planen att jag ska spela. De tror på mig och att jag kan vara med och slåss om det direkt. Sedan kommer det säkert ta ett tag innan man kan konkurera om att bli förstemålvakt. 

- Det krävs nog en inkörningsperiod där man anpassar sig till klubben och till den nya miljön och allt det nya. Det måste nog gå ett antal månader innan jag är med och konkurerar på allvar. Det är trots allt Premier League.

Blir tidernas dyraste allsvenska målvakt

Enligt SportExpressens uppgifter betalar Watford drygt 35 miljoner kronor för Pontus Dahlberg – som därmed blir allsvenskans dyraste målvaktsförsäljning någonsin (Mattias Asper, AIK till Real Sociedad, gick för 20 miljoner kronor år 2000).

– Det är inget jag har tänkt på. Jag har sagt hela tiden att den dagen jag säljs vill jag att Blåvitt ska få så mycket pengar som möjligt så att jag kan ge tillbaka till klubben och att de kan bygga vidare på det som det har börjat nu.

Vad vet du om Watford?

- Det är inte en typisk engelsk klubb. Styrs av italienare och det är väl mer en italiensk mentalitet där än en engelsk. De spelar en bra fotboll och har en del unga lovande spelare som de tror på. 

- Det passar mig bra. 

Vad är dina tankar om säsongen som kommer?

- Väldigt spännande. Poya är grym och sättet han vill spela på passar oss bra. Han är tydlig i allt han gör och alla vet vad man ska göra. Det känns jäkligt bra.

Var du rädd att övergången till Watford skulle spricka när klubben sparkade Marco Silva?

- Nej, jag var inte rädd att det skulle spricka men jag ville däremot träffa det nya målvaktstränarteamet för att se hur de såg på allt. Men jag fick ett bra intryck där och så det var inga problem, säger Dahlberg.

Drömmer om att spela VM

Alla vet att lönerna är höga i Premier League. Hur tänker du kring pengarna du kommer att tjäna?

- Jag har aldrig sprungit efter pengarna, då hade jag kunnat välja något annat. Det är inget jag bryr mig om. Det här handlar om vad som är bäst för min utveckling och att Watford har en plan för mig. Det är det som är det viktiga. 

Var det ett svårt beslut?

- På det sättet att det är mycket man ska väga in med flytt och så vidare så var det ett svårt beslut. Det är aldrig ett lätt beslut. Men allt känns bra nu och jag är mycket nöjd. Det blev en väldigt bra lösning. 

Sverige spelar VM i Ryssland i sommar, vad tror du om dina chanser att komma med där?

- Sverige har redan nu tre bra målvakter som har varit med ett tag och det är hård konkurrens. Sedan är det bra att ha en VM-plats som en morot som sporrar en själv inför säsongen. Självklart drömmer man om det, säger Pontus Dahlberg.

Spelarens agent Per Jonsson om övergången: 

- Det är så klart roligt att klubbar i världens största ligor uppmärksammar en sådan supertalang som Pontus är och sedan att de också betalar den här typen av summor. Då har man många nöjda intressenter. Bland många intresserade klubbar så kändes Watford väldigt rätt till slut. De har väntat och våndats sedan i oktober för att få Pontus nöjd, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!