Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massiva knarkfyndet – hos elitidrottaren

Den misstänkte mannen.
Åklagare Stina Lundqvist.
Foto: ANDERS YLANDER

När polisen slog till mot lägenheten i Västsverige fann man stora mängder narkotika – bland annat flera kilo amfetamin och ett kilo marijuana.

En elitidrottare som tävlat på hög nivå sitter nu häktad misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt dopingbrott.

– Det är väldigt stora mängder och flera typer av narkotika, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

1,6 miljoner kronor på bankkonton kopplade till mannen har nu frysts.

Det var i mitten av oktober i år som polisens tillslag skedde efter en kontroll av den misstänkte mannen. Han har sedan dess suttit häktad misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt dopingbrott.

– Man kan säga att polisen gjorde ett fordonstopp av den här misstänkte, sedan fattade man beslut om husrannsakan och hittade de här sakerna, berättar åklagaren Stina Lundqvist.

Enligt uppgifter till GT handlar det bland annat om nästan tre kilo amfetamin, ett kilo marijuana och över ett halvt kilo kokain. Samt dopingpreparat. Enligt en handling från den aktuella tingsrätten är knarket värt minst en och en halv miljon.

– Jag vill inte gå in på exakt vad det är. Men det är väldigt stora mängder och flera typer av narkotika, säger Stina Lundqvist.

Stora mängder narkotika

Enligt Lundqvist kan åtal väckas först om flera månader på grund av de stora mängderna narkotika.

– Det är så pass mycket narkotika och doping att det kommer ta långt tid på NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds. anm.) att analysera det. Det kommer nog dröja en, två månader till, säger hon.

Mannen har under många år varit elitidrottare. Han har tidigare tävlat på hög nivå.

Enligt åklagaren tillhör mannen inte en kriminell gruppering per se.

– Det är klart att han tillhör en grupp av kriminella. Jag tror inte att han gör detta själv. Men det är inte så att han tillhör en välkänd gruppering, säger Lundqvist.

Kan det bli fler misstänkta i målet?

– Det är inte uteslutet, säger Stina Lundqvist.

Tidigare dömd för grovt knarkbrott

Mannen erkänner att han har haft narkotikan hemma hos sig, enligt åklagaren. I övrigt är inställningen oklar. GT har utan framgång sökt mannens försvarsadvokat.

Polisen har säkrat mannens tillgångar och håller just nu på med tillgångsutredningar. Bland annat har 1,6 miljoner som hittats på bankkonton frysts, enligt åklagaren.

Mannen har tidigare suttit i fängelse i flera år för just grovt narkotikabrott och grovt dopingbrott. Han är också dömd för annan brottslighet, som misshandel.


LÄS OCKSÅ: Polisens fynd: Ovanligt rent kokain – i matlådor