Polischefen varnar – för OS i Sverige

Erik Nord.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

Ett vinter-OS i Sverige 2026 skulle försämra polisens möjligheter till brottsförebyggande arbete, ta mängder av resurser som behövs till annat och kräva åratal av planering.

Varningen kommer från Erik Nord, högste polischef i Storgöteborg.

– Jag tror att det var en och annan polischef vid sidan om mig som svettades lite när vi hörde att man hade tackat ja till detta, säger Erik Nord.

Polischefen i Storgöteborg har lång erfarenhet av stora kommenderingsuppgifter för polisen i Göteborg. 

Han har exempelvis varit inblandad i arbetet med VM och EM i friidrott samt med EU-toppmötet i Göteborg. 

Beskedet om att regeringen har lämnat den nödvändiga säkerhetsgarantin till den svenska OS-kandidaturen gör honom bekymrad.

Erik Nord, högste polischef i Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

"Ett jätteåtagande"

– Jag tror att om vi får OS 2026 så kommer stora delar av 2025 och 2026 innebära så mycket merarbete att vi konsumerar en hel del av de resurstillskott som vi väntar på för de två åren. Då kommer vi inte att kunna göra det brottsförebyggande arbete som jag tror att regeringen och även det svenska folket förväntar sig. Det här är ett jätteåtagande att lösa.

Av den anledningen hoppas Erik Nord att OS inte kommer till Sverige.

– Men om vi får det så undrar jag om man verkligen har tänkt rätt här. För vi är en av Europas minsta poliskårer, och det här ska ske samtidigt som vi ska lägga stor kraft vid att utbilda ny polis.

OS-ringarna.
Foto: DANIEL GOETZHABER / GEPA PICTURES

Terror, trafik och skydd

Polisens planering inför ett OS 2026 skulle behöva inledas redan i år, enligt Nord, som säger att de stora utmaningarna gäller terrorhotet, bevakning av skyddspersoner, eventuella opinionsyttringar och trafiken. 

Han säger också att man skulle behöva bygga upp insatsförmågan för att nå upp till en nivå som inte motiveras av vardagen, utan bara av OS.

– Om jag tänker utifrån mitt yrkesmässiga perspektiv, med allt vad ett OS skulle innebära, då tänker jag att det här behöver vi inte. Inte om vi ska klara av allt annat som vi ska jobba med.

TT: Kan man jämföra polisens förutsättningar i Sverige med OS-konkurrenten Italien?

– Italien är gott och väl dubbelt så många poliser som vi per invånare, de har fler poliskårer och det är ett mycket tätare land. De har inte heller de geografiska avstånd som vi har i Sverige, vilket försvårar våra möjligheter till att dela resurser med varandra.