Det var efter att laget vunnit åttondelsfinalen som de fick besked om att de diskades strax innan kvartsfinalen. Foto: Stefan Söderström
Det var efter att laget vunnit åttondelsfinalen som de fick besked om att de diskades strax innan kvartsfinalen. Foto: Stefan Söderström

Pojkar diskades – nu ber Gothia om ursäkt

Publicerad

Innebandylaget från Kalmar gick till kvartsfinal i Gothia cup, men diskades innan matchen ens spelats.

Anledningen? De hade en överårig spelare – som de fått dispens för.

– Killarna har blivit hånade och kallade fuskare, vår 16-åring var helt förkrossad, säger Christina Karlberg.

Nu ber Gothia Cup om ursäkt.

Just nu pågår Gothia Cup i innebandy. Men allt tycks inte ha gått rätt till. P15-laget från CL98IC diskvalificerades mindre än en timme innan de skulle spela kvartsfinal.

– Vi har en kille i laget som är ett år äldre och hade ansökt om dispens för honom då han alltid spelar med P15 och fått svar att en generell dispens ges till en överårig spelare per trupp, så allt skulle ju vara lugnt, säger Christina Karlberg.

Hon är styrelseledamot i föreningen och har också en son som spelar i det aktuella laget.

Ursäkt på hemsidan

Men det var allt annat än lugnt. Efter att ha vunnit åttondelsfinalen fick de alltså besked om att de diskades strax innan kvartsfinalen.

– Vissa av oss föräldrar fick reda på det på plats vid planen av motståndarlagets föräldrar. Det andra laget hade skickat in en protest och fått den godkänd. Vi är jättebesvikna och våra killar har gråtit hela natten. Inte minst den 16-årige killen som är helt förkrossad, säger Christina Karlberg.

Föreningen hörde snabbt av sig till Gothialedningen för att få reda på vad som låg bakom diskningen. Svaret var att tävlingsjuryn beslutat kring den.

Gothia cup publicerade sedan under onsdagen en ursäkt på sin hemsida. Där står följande:

"Gothia Innebandy Cup ser sin del i ärendet och behöver göra ett flertal förbättringar kring tävlingsfrågor och kommunikation. Vi beklagar djupt att CL98IC inte fått tydliga svar på sina frågor i samband med ärendet och ber förbehållslöst om ursäkt till främst spelare och ledare men även tillresta supportrar och anhöriga samt klubben i stort."

Hånades

Men någon mer innebandy blev det inte för 15-åringarna från Kalmar. Är man diskad är man diskad.

– Killarna ville inte ens äta frukost med de andra lagen. Det var mycket hånfulla ord och de kallades fuskare. Nu har vi åkt tillbaka till Kalmar, vanligtvis så vill killarna stanna kvar och kolla på finalerna men inte denna gång, säger Christina Karlberg.

Till Göteborgs-Posten säger turneringsledaren Lena Rönnefors att hon beklagar det som hänt och menar att de inte svarat på frågan om överåriga spelare tillräckligt konkret.

– Det är ju unga killar det handlar om. Det är väldigt ledsamt för både spelare och ledare och nu måste vi se till att det här aldrig händer igen, säger hon till tidningen.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag