Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planerna förstörda – Heden stängs av

Heden i nuvarande skick.
Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan Berntsson
Heden var en av tävlingsarenorna under EM i ridsport i slutet av augusti.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Heden under världens största handbollsturnering Partille cup i somras.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
1 / 9

GÖTEBORG. Ridsport-EM förstörde underlaget på Heden.

Nu stängs fyra av fem konstgräsplaner av under resten av året.

– Jag utgår ifrån att detta läggs på Got Event och inte på förvaltningen, säger kommunalrådet David Lega (KD) som är vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.

Heden var en av de arenor som användes under EM i ridsport tidigare i somras.

Nu har en besiktning efter evenemanget visat att planerna är i så pass dåligt skick att de måste lagas innan de kan användas igen.

– Vi har tillsammans gått igenom hur vi på bästa sätt skulle kunna skydda konstgräsplanerna. Tyvärr visar det sig att det inte var tillräckligt och att planerna på vissa delar fått omfattande skador. Något som vi naturligtvis beklagar, säger Thomas Walfridsson, som är projektledare i EM-organisationen, i ett pressmeddelande.

Risk för skador

Det är Idrotts- och föreningsförvaltningen som har beslutat att stänga planerna under resten av året eftersom den ojämna ytan kan innebära skaderisk för de som spelar och tränar på dem.

– Det är i dagsläget svårt att säga hur lång tid det kommer att ta att återställa planerna. Vi behöver göra ytterligare undersökningar för att se exakt hur stora skadorna är, både på och under gräsmattorna. När vi är klara med det kan vi presentera en tidplan för när bollplanerna förväntas öppna igen, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Kostnaden för återställandet av planerna läggs på de redan skenande kostnaderna för ridsport-EM, enligt vad GT erfar. Diskussionerna har redan inletts om vem som ska stå för slutnotan för ridsport-EM och det ser ut att bli en dragkamp mellan Got Event, Göteborg & Co och stadskassan.

Lega: "Har begärt kostnadsräkning"

En som reagerat på de förstörda planerna är kommunalrådet David Lega (KD). Han har som vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden krävt att kostnaderna för de förstörda planerna utreds. 

– Jag har begärt en kostnadsräkning och jag vill ha det så fort som möjligt. Jag utgår ifrån att detta läggs på Got Event och inte på förvaltningen, säger David Lega och tycker synd om alla unga idrottsutövare som drabbas resten av året.

Nu arbetar Idrotts- och föreningsförvaltningen intensivt för att hitta alternativ för de träningar och matcher som är bokade på Heden under resten av året. Lediga tider på Bravida arena och Valhalla IP kommer att ställas till förfogande av Got Event, men även andra planer kommer att användas.