Heden i nuvarande skick. Foto: Jonathan BerntssonHeden i nuvarande skick. Foto: Jonathan Berntsson
Heden i nuvarande skick. Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan BerntssonFoto: Jonathan Berntsson
 Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan BerntssonFoto: Jonathan Berntsson
 Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan BerntssonFoto: Jonathan Berntsson
 Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan BerntssonFoto: Jonathan Berntsson
 Foto: Jonathan Berntsson
Foto: Jonathan BerntssonFoto: Jonathan Berntsson
 Foto: Jonathan Berntsson
Heden var en av tävlingsarenorna under EM i ridsport i slutet av augusti. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TTHeden var en av tävlingsarenorna under EM i ridsport i slutet av augusti. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Heden var en av tävlingsarenorna under EM i ridsport i slutet av augusti. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅNFoto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
 Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Heden under världens största handbollsturnering Partille cup i somras. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNHeden under världens största handbollsturnering Partille cup i somras. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Heden under världens största handbollsturnering Partille cup i somras. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Planerna förstörda – Heden stängs av

Publicerad

GÖTEBORG. Ridsport-EM förstörde underlaget på Heden.

Nu stängs fyra av fem konstgräsplaner av under resten av året.

– Jag utgår ifrån att detta läggs på Got Event och inte på förvaltningen, säger kommunalrådet David Lega (KD) som är vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.

Heden var en av de arenor som användes under EM i ridsport tidigare i somras.

Nu har en besiktning efter evenemanget visat att planerna är i så pass dåligt skick att de måste lagas innan de kan användas igen.

– Vi har tillsammans gått igenom hur vi på bästa sätt skulle kunna skydda konstgräsplanerna. Tyvärr visar det sig att det inte var tillräckligt och att planerna på vissa delar fått omfattande skador. Något som vi naturligtvis beklagar, säger Thomas Walfridsson, som är projektledare i EM-organisationen, i ett pressmeddelande.

Risk för skador

Det är Idrotts- och föreningsförvaltningen som har beslutat att stänga planerna under resten av året eftersom den ojämna ytan kan innebära skaderisk för de som spelar och tränar på dem.

– Det är i dagsläget svårt att säga hur lång tid det kommer att ta att återställa planerna. Vi behöver göra ytterligare undersökningar för att se exakt hur stora skadorna är, både på och under gräsmattorna. När vi är klara med det kan vi presentera en tidplan för när bollplanerna förväntas öppna igen, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Kostnaden för återställandet av planerna läggs på de redan skenande kostnaderna för ridsport-EM, enligt vad GT erfar. Diskussionerna har redan inletts om vem som ska stå för slutnotan för ridsport-EM och det ser ut att bli en dragkamp mellan Got Event, Göteborg & Co och stadskassan.

Lega: "Har begärt kostnadsräkning"

En som reagerat på de förstörda planerna är kommunalrådet David Lega (KD). Han har som vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden krävt att kostnaderna för de förstörda planerna utreds. 

– Jag har begärt en kostnadsräkning och jag vill ha det så fort som möjligt. Jag utgår ifrån att detta läggs på Got Event och inte på förvaltningen, säger David Lega och tycker synd om alla unga idrottsutövare som drabbas resten av året.

Nu arbetar Idrotts- och föreningsförvaltningen intensivt för att hitta alternativ för de träningar och matcher som är bokade på Heden under resten av året. Lediga tider på Bravida arena och Valhalla IP kommer att ställas till förfogande av Got Event, men även andra planer kommer att användas.

Hector Junelind
Hector Junelind
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag