Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen: Samarbeta med NHL-klubbarna

Foto: Jan Wiriden

STOCKHOLM. Just nu är Detroits Red Wings spelarutvecklare Jiri Fischer med på Frölunda Indians träningar.

Det är nästa steg i jobbet att samarbeta med NHL.

Målet – bättre spelare till Frölunda, till ett lägre pris.

Fischer är legendariska NHL-klubben Red Wings Director of Player Development. Han är i Frölundaborg delar av den här veckan för att se och lära i samband med Frölundas träningar.

– Det är jag som har bjudit in honom, berättar tränaren Roger Rönnberg och fortsätter:

– Vi tänker göra likadant med Montreal.

Idén är denna, att ett bra samarbete med NHL-klubbarna ska öka dessas förståelse för vilken bra verksamhet Frölunda Indians bedriver.

Den svenska klubben ska vara ett bra alternativ för NHL-klubbar att placera en viss typ av spelare i, unga, lovande som behöver utvecklas i annan miljö är farmarligans ibland rätt primitiva.

– Skickliga spelare som inte mår bra av att åka upp och ner i AHL kan komma till oss istället, säger Rönnberg och förklarar vidare:

– Dessutom kan vi få dessa spelare för ett mycket lägre pris än de som "är på marknaden".

Många stjärnor från farmarligan AHL är heta på den europeiska marknaden.

En del av dem kostar mer än de smakar, är ibland "trötta", tror SHL är sämre än den är, eller passar bara inte på europeiska rinkar.

Med ett starkt samarbete mellan Frölunda och klubbar som Detroit/Montreal kan Frölunda få "rätt" spelare, sådana som flyger en bit under radarn (därmed till ett lägre pris), men som verkligen passar i Sverige.

Det har NHL-klubbarna något att vinna på.

Det har Frölunda något att vinna på.


■■■

Ingen Sebastian Stålberg (Rögle) i Frölunda, klubbens sportchef Christian Lechtaler utesluter inte att Magnus Kahnberg ersätts på annat sätt  men han utesluter heller inte motsatsen.

– Vi får se.