Tobias Hysén gjorde IFK Göteborgs 1-1 mål. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Hysén gjorde IFK Göteborgs 1-1 mål.  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Piauger: Har Blåvitt hittat sin mirakelmedicin?

Publicerad

Blåvitt bröt en plastgräsförbannelse – och kan börja titta uppåt i tabellen igen.

Sedan tränarbytet har IFK Göteborg tagit tio poäng på fem matcher.

Och kanske har Alf Westerberg och Torbjörn Nilsson hittat en mirakelmedicin: att inte ha bollen.

Den tredje trepoängaren för firma Alf-Torbjörn uppnåddes inte utan viss smärta. 

Precis som mot AIK släppte Blåvitt in ett mål precis i matchinledningen. 

Och vid ställningen 1-1 hade Daniel Gustavsson en bortdömd boll inne – och en som dansade på mållinjen.

Men IFK Göteborg spelade smart, kontrade farligt och redde ut stormen framför eget mål.

Sedan tränarbytet för fem omgångar sedan har Blåvitt spelat in två nya spelare i sin startelva (Sakor och Adekugbe) – och man har dessutom hittat ett spelsätt som de som är på planen ser ut att vara mer bekväma med: Blåvitt har bollen mindre.

Mindre boll – mer poäng

Under de fem första matcherna under Alf Westerberg har Blåvitt haft 46, 40, 39, 50 och 34 procents bollinnehav. Under Jörgen Lennartssons fem sista matcher snittade de på 50.

Till viss del kan siffrorna så klart förklaras av yttre faktorer, som motståndare. Men förändringen är ett tecken på att de nya tränarna satt sin prägel på laget. Och faktum är att även Blåvitts anfallsspel har gynnats av att ha mindre boll.

IFK Göteborg slipper dyrka upp samlade försvar genom att flytta dem i sidled. 

I stället kan laget använda de bästa sidorna hos sina bästa spelare – och riva upp motståndarna med fartfyllda anfall.

Blixtrande ledningsmål

2-1-målet var ett utmärkt exempel på detta. Tobias Hysén och Sören Rieks forsade framåt med fart och beslutsamhet, rakt mot målet. Från det att Blåvitt vann bollen på mittplan till att den satt i Elfsborgsmålets maskor gick det sju sekunder, sex bolltouch och 55 meter på planen. Det sättet att spela fotboll på kanske inte ger ett stort bollinnehav – men i Borås gav det tre poäng.

Elfsborg skapade å sin sida tillräckligt med chanser för att göra mer än ett mål. Men på precis samma sätt som Blåvitt hotade med snabbt djupledsspel, så blev boråsarnas bollinnehav understundom effektlöst och riskabelt.

– Vi vinner alltid bollinnehavet. Men ibland vore det bättre att vinna matchen, sa Issam Jebali efter matchen.

Trots målchanserna saknade Elfsborg cynismen som krävs för att vinna. 

Blåvitt kan blicka uppåt

Sedan tränarbytet har IFK Göteborg nu tagit tio poäng på fem matcher. Jämfört med drygt en poäng per match under de 14 första omgångarna, så kan alla blåvita konstatera att tränarbytet har fått önskad effekt.

Den förre tränaren Jörgen Lennartsson var för övrigt på plats för att se sina gamla lag spela. IFK Göteborg för första gången sedan han fick sparken. En brunbränd Lennartsson var dock inte sugen på att bli intervjuad – men småpratade glatt om handbollslagets Flensburgs chanser i Champions League.

Säsongen är fortfarande lång, och att ligga åtta i tabellen är fortfarande för dåligt för ett lag som IFK Göteborg. Men Blåvitt vann sin första match i Borås sedan 2005 och med två raka segrar kan Blåvitt nu glömma det nedre kvalstrecket för gott.

Och i stället blicka uppåt i tabellen.

Relaterade ämnen
Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag