entti Käppi heter han. Göteborgsvarvets ålderman med sin 83 år. Foto: Privatentti Käppi heter han. Göteborgsvarvets ålderman med sin 83 år. Foto: Privat
entti Käppi heter han. Göteborgsvarvets ålderman med sin 83 år. Foto: Privat
Foto: Per Wissing / PER WISSING GT/EXPRESSENFoto: Per Wissing / PER WISSING GT/EXPRESSEN
 Foto: Per Wissing / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Pentti, 83, äldst i Göteborgsvarvet

Publicerad

GÖTEBORG. Pentti Käppi heter han. Göteborgsvarvets ålderman.

För 23:e gången ska han ta sig runt – denna gång äldst – 83 år gammal.

– Jag har en gammal bondkondition kan man säga, säger han.

– Är jag äldst? Det var väldigt. Vad enormt, det visste jag faktiskt inte, börjar han med att säga.

Pentti Käppi har sprungit så många Göteborgsvarv att han nästan tappat räkningen. 83-åringen började med löpning så sent som när han var 55 år gammal.

– Jag var 55 och skulle bli pappa. Det var lite omtumlande. Då tänkte jag att jag fick rycka upp mig. Jag fick inte blev en sån där soffpotatis som man kan bli när man får barn på gamla dar, säger han.

Pigg och glad började han löpa. Och tog Varvet som sitt mål. Han berättar att löpning är något som han lyckats föra över på sina barn som också de flitigt deltagit i stora lopp.

– De har hedrat sin fader med att springa en massa lopp de också, säger han.

Första varvet sprang han 1988.

Hjärtat blev en risk

En milstolpe för Pentti var så klart när han började springa, 55 år gammal.

Nästa kom vid 68.

Då var han tvungen att genomgå en hjärtoperation på grund av sviktande fysik.

– Det finns en sak som gjorde mig väldigt angelägen att sköta min hälsa. När jag 68 år så genomgick jag en bypass-operation. Jag har nya rör i hjärtat som de tog från benet. Mitt hjärta höll på att svämma igen kan man säga.

Efter det har han fortsatt att springa varje gång han kan. Det som driver honom allra mest är att hålla hälsan i trim och må så bra som möjligt.

Även att hålla skallen klar är en viktig del i hans aktiva liv.

– Det är framför allt för att hålla sig i god kondition. Jag har aldrig varit någon fantast eller idrottare. Jag orienterade lite och motionerade sporadiskt som yngre. Nu har det blivit en vana, att jag ska försöka varje år. Jag springer också för att hålla mig mentalt frisk så länge som möjligt.

En gång under två timmar

Några direkta mål har han aldrig haft med varvet. Pentti springer utan prestige, menar han.

– Jag har egentligen bara kommit under två timmar en enda gång. Det var någon gång när jag var mellan 60 och 65. Jag låg länge så där retligt några minuter över två timmar. Det hade kanske varit trevligt att spurta lite mer, säger han lite eftertänksamt med ett skratt.

Men att han aldrig har kommit runt snabbare kan ha sin enkla förklaring.

– Ibland stannade jag och pratade med bekanta när jag såg någon som jag kände igen. Jag har aldrig riktigt brytt mig så mycket om tiderna.

Tog ett glas skumpa

Minnena ligger på hög hos Pentti. Efter sina 22 varv har han varit med om mycket utmed linjen.

Hans bästa minne:

– Det här är från en utav de tidiga gångerna. När man kommer till Nordstan och har avverkat 15 kilometer tycker man nästan att det skulle kunna räcka där. Men då på den tiden, när man kom dit, stod det några herrar i frack som bjöd på champagne. Jag tog ett rejält glas hos dem och sen stack jag vidare mot mål – lite glad i hågen.

Och sitt sämsta:

– En gång, under de första åren, stupade jag på näsan. Det var flera målingångar på den tiden och det blev ofta kö. Jag skulle snedda över spåren eftersom att jag såg en ingång med kort kö. Men så hade någon glömt en startkloss i sanden som var precis vid målet. Jag såg inte den och ramlade och slog mig rätt så rejält. Som tur var så var det grus som underlag. Jag fick lite skråmor och blödde lite grann. Men jag var nära målet vilket var skönt.

"Min son uppmuntrar mig"

Hur länge kommer du hålla på?

– Jag har funderat på det. Det vore trevligt att göra några fler lopp. Min tanke var att sluta efter 20 gånger. Sen tänkte jag, "varför inte?". Min son uppmuntrar mig också, han sa, "det är väl bättre att farsan stupar på Göteborgsvarvet än att han ligger och väntar på döden i sängen".

Du är ju äldst, vill du skicka en hälsning till Alva, som är yngst?

– Ja, det gör jag gärna. Jag hoppas att hon får en väldigt trevlig upplevelse som uppmuntrar henne att fortsätta springa och vårda sin hälsa och goda fysik, gärna med fler Göteborgsvarv. Hon klarar säkert också att springa till över 80 år.

 

För dig som vill följa Pentti Käppi.

Startnummer: 55072

Startgrupp: 18, kl 15:13

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag