Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik, 29, gör appen som miljoner älskar

Patrik Arnesson, 29, är vd för företaget Football Addicts som ligger bakom succ -appen Forza Football med 2,8 miljoner användare. Här ger han GT en exklusiv inblick i företagets nya lokaler ett stenkast från Kungstorget.
Foto: Anders Ylander
Ett bollhav är ett måste på varje kontor med självaktning
Foto: Anders Ylander
På entréplanet har man bland annat ett shuffleboardspel.
Foto: Anders Ylander
Här kan man även spela fotboll.
Foto: Anders Ylander
Patrik Arnesson är på jobbet ungefär 12 timmar om dagen.
Foto: Anders Ylander
Han tycker inte att det spelar så stor roll hur mycket man jobbar – det viktiga är att man har roligt.
Foto: Anders Ylander
Foto: Anders Ylander
Foto: Anders Ylander
1 / 8

GÖTEBORG. Första appen kom för tre år sedan.

Nu har Patrik Arnessons, 29, företag nära tre miljoner användare och siktar i år på att omsätta 25 miljoner kronor.

GT har fått en exklusiv inblick i deras nya lokal i centrala Göteborg.

Möt doldisen som skrivit en framgångssaga med små medel.

En grön konstgräsmatta är det första som möter oss när vi kliver in i "Football Addicts" lokal ett stenkast från Kungstorget i Göteborg.

Det är bara början.

De sammanlagt 16 anställda på företaget ryms på tre våningar.

På 624 kvadratmeter.

Detta är ingen vanlig arbetsplats.

På den första våningen, "the play area", är tanken att ljudvolymen ska vara hög. Här blandas fotbollar och shuffleboard med ett långbord och kök på ett öppet våningsplan.

På andra våningen: kontor med en speciell, tyst avdelning för programmerare. Lite längre bort: ett tv-spelsrum med läktare.

På våning tre hittar vi en relaxavdelning, ett bibliotek – och ett bollhav.

– Bollhavet var "den bästa sämsta idén", som en av våra programmerare sa, säger vd:n Patrik Arnesson.

300 000 användare – på en månad

Han är 29 år och har tillsammans med Erik Heinemark skapat en applikation som spridit sig som en löpeld världen över.

Appen heter "Forza Football", släpptes i februari 2012 och bygger på att fotbollsintresserade personer världen över ska kunna följa alla ligor, få påminnelser när favoritlaget spelar match eller gör mål och titta på videoklipp från matcherna på ett och samma ställe.

På en månad fick den över 300 000 användare.

– Det var verkligen inte något vi hade väntat oss. Men grejen för oss då var inte att den hade 300 000 användare. Det hade räckt om de hade varit 50 000... För första gången hade vi byggt en produkt som folk faktiskt använde!

– Dessförinnan hade vi suttit i två år med en fotbollswebbsida som blev superdålig. Det var ingen som använde den. Därför var det kul att vi lyckades med en app.

"Annonserna ska tillföra ett värde"

Det är nu två veckor sedan företaget bakom succén "Forza Football" flyttade in i sina nya lokaler.

I dag har appen 2,8 miljoner användare.

I fjol omsatte företaget 14 miljoner kronor och gick med 700 000 i vinst – men i år väntas siffrorna bli betydligt högre än så.

– Vi kommer förmodligen att omsätta runt 25 miljoner i år, men vi försöker inte vinstmaximera verksamheten. När vi till exempel ser på annonser så vill vi att de ska tillföra ett värde till användarna. Det är den stora skillnaden mot hur många andra ser på det. Går du in på en match i vår app så får du odds som hör till just den matchen, förklarar Patrik Arnesson och fortsätter:

– Många tror att vi är ett betalfinansierat bolag – "IT-bubblan all over" igen – men faktum är att vi aldrig har tagit in kapital i bolaget. Vi är helt självfinansierade, vilket vi har kämpat mycket för att kunna vara. Vi är väldigt anti det här med att du ska starta upp ditt bolag och sen sälja det.

Inga chefer

– Här försöker vi se det utifrån ett hundraårsperspektiv. Vi ska jobba här i resten av våra liv. Då tänker man också helt annorlunda. Hur skapar vi världens bästa arbetsplats? Vi har till exempel inga chefer utan vill skapa en miljö där alla anställda ska kunna fatta beslut om allting. På så sätt blir vi mer innovativa.

Sedan starten för tre och ett halvt år sedan har mycket förändrats. Inte bara har företaget flyttat till sina nya lokaler. I dag handlar appen inte enbart om att samla in resultat och tabeller – utan användarna ska även kunna påverka.

Via omröstningar, som matchens bästa spelare, skapas en interaktion vilket ska ge ytterligare en dimension till alla fotbollsmatcher.

"Tycker det är så kul"

– Vi frågar även supportrarna om de har förtroende för sin tränare, ordförande och spelartrupp. Tittar du på till exempel IFK Göteborg, så ser du att siffrorna är väldigt höga där.

Patrik Arnesson programmerar inte själv.  Hans jobb är, som han uttrycker det, "att hålla programmerarna glada".

– Jag är kanske på jobbet tolv timmar om dygnet, men det är för att jag tycker att det är så kul. Det viktiga är egentligen inte hur många timmar vi är här, det viktiga är vad vi får ut av de timmarna.

– Vi vill bygga en stabil verksamhet och ta den här appen från 2,8 miljoner användare till 200 miljoner.

Vill demokratisera fotbollen

Men Patrik Arnesson har ett ännu större mål.

– Vi vill demokratisera fotbollsvärlden. Det är hela vår vision, men det är ett "never-ending mission". Vi tycker att det är för få personer som har alldeles för mycket att säga till om inom fotbollen. Fifa-skandalen är det senaste exemplet. Vi gjorde en undersökning precis innan Sepp Blatter skulle ställa upp för omval och 86 procent av de som svarade sa att de inte hade förtroende för honom. Både The Guardian, Mail Online och Reuters uppmärksammade den omröstningen.

– När Blatter sedan avgick var faktiskt det första han sa att han inte hade förtroende från fansen. Vi kanske spelade en liten, liten roll i att han inte är kvar på den posten nu, säger Patrik Arnesson med ett leende.

Patrik Arnessons bästa tips – så lyckas du med din app

1. Lös problem!

– Det bästa tipset för att lyckas är att skapa en app som löser problem som du själv har. Det var så vi började. Vi tyckte att det var svårt att hålla koll på all fotboll – för allt fanns på olika ställen.


2. Fastna inte i idéstadiet!

– Många tror att detta är en idébransch, men det är det långtifrån. Genomför i stället idén så snabbt som möjligt. En procent kanske är idén – 99 procent är hur du genomför den.


3. Fråga vänner!

– Gör en prototyp och testa den på folk. Fråga någon vän: "Hade du använt den här appen?" Här tycker jag att de flesta gör helt fel. De vågar inte visa den för andra för att de tror att någon ska sno den, men det händer väldigt sällan.


4. Fråga: Varför ska du ta betalt?

– När du väl är klar med appen måste du fundera på vad den är värd. Vår produkt, till exempel, är helt annonsfinansierad. Vi tycker helt enkelt inte att vi har en funktion som är tillräckligt bra för att ta betalt av användarna för. Det kanske den kommer att bli i framtiden.


5. Få spridning!

– Om du har löst ett problem som ingen annan har löst – berätta det för andra! Berätta det för journalister, branschfolk, kollegor och kompisar. Är produkten tillräckligt bra så kommer den snabbt att få spridning.

Andra svenska app-succéer...

SWISH

Lanserades 2012 av företaget Getswish AB. Appen gör det möjligt för bankkunder att enkelt skicka pengar mellan varandra. Den fungerar genom att man kopplar ihop sitt bankkonto med sitt mobilnummer. Alla svenska storbanker är anslutna till appen.


CANDY CRUSH

Lanserades 2012 av den svenska spelutvecklaren Tommy Palm som jobbar på King.com. Det beroendeframkallande spelet går ut på att rada upp olika bitar på spelplanen. Utvecklaren är en stor kassako för utvecklaren och drar in miljonbelopp – varje dag.


RABBLE

Lanserades 2010 och är en app där kunderna kan få olika erbjudanden, rabattkoder och smakprover. Tanken med appen är att konsumenter ska få testa nya produkter och butiker de annars inte skulle ha handlat i.

Appen utvecklades av skolkamraterna Daniel Zeitoun, Sergej Kotliar och Simon Wallén som drog i gång projektet med 50 000 kronor i kassan.


QUIZKAMPEN

Appen blev en stor succé hösten 2012. Grundades av det svenska företaget FEO Media AB och går ut på att tävla i frågesport. Appen har lanserats över hela Europa och är särskilt populär i Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike, Schweiz och Danmark.

Appen har över 23 500 faktakollade frågor som användarna ska besvara.


UNIFIED REMOTE

Är en app som gör det möjligt att styra mediespelare med mobilen. Appen gör telefonen till en fjärrkontroll och lanserades hösten 2010. Appen har laddats ner över tre miljoner gånger och grundades av studenterna Philip Bergqvist och Jakob Berglund.


DAVID GABOR

David Gabor lärde sig att utveckla appar vid 14-årsålder. På kort tid har han blivit en av Sveriges mest framgångsrika utvecklare och har bland annat Myrorna som uppdragsgivare.

Han har även utvecklat en app till Paradise hotel-stjärnan Samir Badran och ligger bakom den virtuella kram-appen Hug.


BLOCKWORLD

Lanserades hösten 2012 av den svenska apputvecklaren Martin Magni. Han sålde appen till det amerikanska företaget Linden Lab och blev multimiljonär. Är en app där man med byggklossar kan bygga bilar, människor, robotar och maskiner.

...och här är några från övriga världen

SUMMLY

Är en app som sammanfattar nyhetsartiklar från medier över hela världen. Lanserades 2011 av den då 15-åriga britten Nick D'Aloisio. Han sålde appen till internetjätten Yahoo 2013 och fick 195 miljoner kronor för besväret.


BUBBLE BALL

Lanserades 2011 av det amerikanska appgeniet Robert Nay. Redan efter två veckor laddades spelet ner över två miljoner kronor och var i januari den mest nedladdade gratisappen i Itunes gratis-kategori.

Appen har laddats ner över 16 miljoner gånger och går ut på att balansera en kula genom olika nivåer.


ANGRY BIRDS

Lanserades i december 2009 av det finlandsbaserade företaget Rovio Mobile. Spelet går ut på att skjuta i väg fåglar med en slangbella med syfte att träffa grisar som ligger gömda. Alla fåglar har olika egenskaper och kan bland annat explodera eller släppa bomber.