Patrik Arnesson, 29, är vd för företaget Football Addicts som ligger bakom succ -appen Forza Football med 2,8 miljoner användare. Här ger han GT en exklusiv inblick i företagets nya lokaler ett stenkast från Kungstorget. Foto: Anders YlanderPatrik Arnesson, 29, är vd för företaget Football Addicts som ligger bakom succ -appen Forza Football med 2,8 miljoner användare. Här ger han GT en exklusiv inblick i företagets nya lokaler ett stenkast från Kungstorget. Foto: Anders Ylander
Patrik Arnesson, 29, är vd för företaget Football Addicts som ligger bakom succ -appen Forza Football med 2,8 miljoner användare. Här ger han GT en exklusiv inblick i företagets nya lokaler ett stenkast från Kungstorget. Foto: Anders Ylander
Ett bollhav är ett måste på varje kontor med självaktning Foto: Anders YlanderEtt bollhav är ett måste på varje kontor med självaktning Foto: Anders Ylander
Ett bollhav är ett måste på varje kontor med självaktning Foto: Anders Ylander
På entréplanet har man bland annat ett shuffleboardspel. Foto: Anders YlanderPå entréplanet har man bland annat ett shuffleboardspel. Foto: Anders Ylander
På entréplanet har man bland annat ett shuffleboardspel. Foto: Anders Ylander
Här kan man även spela fotboll. Foto: Anders YlanderHär kan man även spela fotboll. Foto: Anders Ylander
Här kan man även spela fotboll. Foto: Anders Ylander
Patrik Arnesson är på jobbet ungefär 12 timmar om dagen. Foto: Anders YlanderPatrik Arnesson är på jobbet ungefär 12 timmar om dagen. Foto: Anders Ylander
Patrik Arnesson är på jobbet ungefär 12 timmar om dagen. Foto: Anders Ylander
Han tycker inte att det spelar så stor roll hur mycket man jobbar – det viktiga är att man har roligt. Foto: Anders YlanderHan tycker inte att det spelar så stor roll hur mycket man jobbar – det viktiga är att man har roligt. Foto: Anders Ylander
Han tycker inte att det spelar så stor roll hur mycket man jobbar – det viktiga är att man har roligt.  Foto: Anders Ylander
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Patrik, 29, gör appen som miljoner älskar

Publicerad

GÖTEBORG. Första appen kom för tre år sedan.

Nu har Patrik Arnessons, 29, företag nära tre miljoner användare och siktar i år på att omsätta 25 miljoner kronor.

GT har fått en exklusiv inblick i deras nya lokal i centrala Göteborg.

Möt doldisen som skrivit en framgångssaga med små medel.

En grön konstgräsmatta är det första som möter oss när vi kliver in i "Football Addicts" lokal ett stenkast från Kungstorget i Göteborg.

Det är bara början.

De sammanlagt 16 anställda på företaget ryms på tre våningar.

På 624 kvadratmeter.

Detta är ingen vanlig arbetsplats.

På den första våningen, "the play area", är tanken att ljudvolymen ska vara hög. Här blandas fotbollar och shuffleboard med ett långbord och kök på ett öppet våningsplan.

På andra våningen: kontor med en speciell, tyst avdelning för programmerare. Lite längre bort: ett tv-spelsrum med läktare.

På våning tre hittar vi en relaxavdelning, ett bibliotek – och ett bollhav.

– Bollhavet var "den bästa sämsta idén", som en av våra programmerare sa, säger vd:n Patrik Arnesson.

300 000 användare – på en månad

Han är 29 år och har tillsammans med Erik Heinemark skapat en applikation som spridit sig som en löpeld världen över.

Appen heter "Forza Football", släpptes i februari 2012 och bygger på att fotbollsintresserade personer världen över ska kunna följa alla ligor, få påminnelser när favoritlaget spelar match eller gör mål och titta på videoklipp från matcherna på ett och samma ställe.

På en månad fick den över 300 000 användare.

– Det var verkligen inte något vi hade väntat oss. Men grejen för oss då var inte att den hade 300 000 användare. Det hade räckt om de hade varit 50 000... För första gången hade vi byggt en produkt som folk faktiskt använde!

– Dessförinnan hade vi suttit i två år med en fotbollswebbsida som blev superdålig. Det var ingen som använde den. Därför var det kul att vi lyckades med en app.

"Annonserna ska tillföra ett värde"

Det är nu två veckor sedan företaget bakom succén "Forza Football" flyttade in i sina nya lokaler.

I dag har appen 2,8 miljoner användare.

I fjol omsatte företaget 14 miljoner kronor och gick med 700 000 i vinst – men i år väntas siffrorna bli betydligt högre än så.

– Vi kommer förmodligen att omsätta runt 25 miljoner i år, men vi försöker inte vinstmaximera verksamheten. När vi till exempel ser på annonser så vill vi att de ska tillföra ett värde till användarna. Det är den stora skillnaden mot hur många andra ser på det. Går du in på en match i vår app så får du odds som hör till just den matchen, förklarar Patrik Arnesson och fortsätter:

– Många tror att vi är ett betalfinansierat bolag – "IT-bubblan all over" igen – men faktum är att vi aldrig har tagit in kapital i bolaget. Vi är helt självfinansierade, vilket vi har kämpat mycket för att kunna vara. Vi är väldigt anti det här med att du ska starta upp ditt bolag och sen sälja det.

Inga chefer

– Här försöker vi se det utifrån ett hundraårsperspektiv. Vi ska jobba här i resten av våra liv. Då tänker man också helt annorlunda. Hur skapar vi världens bästa arbetsplats? Vi har till exempel inga chefer utan vill skapa en miljö där alla anställda ska kunna fatta beslut om allting. På så sätt blir vi mer innovativa.

Sedan starten för tre och ett halvt år sedan har mycket förändrats. Inte bara har företaget flyttat till sina nya lokaler. I dag handlar appen inte enbart om att samla in resultat och tabeller – utan användarna ska även kunna påverka.

Via omröstningar, som matchens bästa spelare, skapas en interaktion vilket ska ge ytterligare en dimension till alla fotbollsmatcher.

"Tycker det är så kul"

– Vi frågar även supportrarna om de har förtroende för sin tränare, ordförande och spelartrupp. Tittar du på till exempel IFK Göteborg, så ser du att siffrorna är väldigt höga där.

Patrik Arnesson programmerar inte själv. Hans jobb är, som han uttrycker det, "att hålla programmerarna glada".

– Jag är kanske på jobbet tolv timmar om dygnet, men det är för att jag tycker att det är så kul. Det viktiga är egentligen inte hur många timmar vi är här, det viktiga är vad vi får ut av de timmarna.

– Vi vill bygga en stabil verksamhet och ta den här appen från 2,8 miljoner användare till 200 miljoner.

Vill demokratisera fotbollen

Men Patrik Arnesson har ett ännu större mål.

– Vi vill demokratisera fotbollsvärlden. Det är hela vår vision, men det är ett "never-ending mission". Vi tycker att det är för få personer som har alldeles för mycket att säga till om inom fotbollen. Fifa-skandalen är det senaste exemplet. Vi gjorde en undersökning precis innan Sepp Blatter skulle ställa upp för omval och 86 procent av de som svarade sa att de inte hade förtroende för honom. Både The Guardian, Mail Online och Reuters uppmärksammade den omröstningen.

– När Blatter sedan avgick var faktiskt det första han sa att han inte hade förtroende från fansen. Vi kanske spelade en liten, liten roll i att han inte är kvar på den posten nu, säger Patrik Arnesson med ett leende.

Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag