"Otroligt hårt slag – både för mig och svensk pingis"

Hasse Alsér.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
Hasse Alsér och Kjell Johansson.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
Hasse Alsérs begravning i Borås. På bilden: Tony Borg, Kjell Johansson och Stellan Bengtsson.
Foto: LASSE JANSSON
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
Det har gått 40 år sedan den tragiska flygolyckan.
Foto: GUNILLA SIKSTRÖM

15 januari 1977 störtade ett inrikesflygplan utanför Bromma.

Den tredje värsta flygolyckan i Sverige.

Bland de 22 som omkom fanns Hasse Alsér, boråsaren som blev Sveriges förste världsmästare i bordtennis.

– Det var ett otroligt hårt slag både för mig personligen och för svensk pingis. Jag undviker fortfarande att flyga, säger Stellan Bengtsson, 64, som tog Sveriges första individuella VM-guld.

J-O Waldner och Jörgen Persson ledde den svenska generation som under flera år dominerade världspingisen och vann allt i både Europa- och världsmästerskap i slutet av 80-talet och en bra bit in på 90-talet. 

Men det var Hasse Alsér och Kjell Johansson som redan på 60-talet la grunden till det svenska pingisundret.

Och först ut att ta en titel var Hasse Alsér. 

Muren mellan öst och väst var alldeles ny när EM avgjordes i vad som då kallades Västberlin 1962. 20-årige Hasse Alsér, med Byttorp som moderklubb, vann herrsingeln. Av bara farten vann han även mixedklassen tillsammans med västtyskan Inge Harst.

"En utveckling jag kan sakna"

De två kommande EM-singlarna, 1964 och 1966, vanns av Alsérs ständige följeslagare Kjell Johansson. Tillsammans vann de lagtävlingen samma år och dubbeln 1966.

Men det stora lyftet för svensk pingis kom i hemma-VM i Stockholm 1967.

Sverige drabbades av pingisfeber när Alsér och Johansson kastade sig i varandras armar efter att ha vunnit dubbeln, äntligen hade Sverige fått ett VM-guld i pingis.

Två år senare upprepade de bravaden i München.

Hasse och Kjell blev ett begrepp.

– De var mina idoler när jag växte upp. När jag kom med på så kallade morgondagsläger kom de dit och inspirerade oss, berättar Stellan Bengtsson, som var tio år yngre än Hasse Alsér.

– Jag fick komma med som femteman till EM i Lyon 1968. Jag fick inte spela i lagtävlingen, men Hasse och Kjell lärde mig hur allt gick till. Det var en utveckling som jag ibland kan sakna, att de äldre för över sin kunskap och erfarenhet till de yngre.

Bidrog till pingisboomen

Hasse och Kjell bidrog till en pingisboom i Sverige. Det spelades bordtennis överallt. I pingisklubbar, på fritidsgårdar och i föreningslokaler.

Och i en del hem med garage eller ett rum stort nog för ett bordtennisbord blev de gröna borden samlingspunkter.

Stjärnorna fick sina namn på racketar från Stiga.

Allra populärast var Alsér-greppet. 

Medan det racket som bar Kjell Johanssons namn hade ett rakt handtag var Hasse Alsérs svängt. Det var bredare i änden än vid gummit.

Vi som började spela pingis i slutet av 60-talet och i början av 70-talet stod i sportaffärerna och valde mellan idolernas racketar.

För mig var valet självklart. Hasse Alsérs satt väldigt skönt i handen och jag tyckte att det gav en helt annan känsla under 70- och 80-talens matcher i GT:s korplag.

– Jag spelade också med Alsér. Det passade bra för min spelstil. Jag använde det ända tills jag fick vara med och utforma mitt eget racket med mitt eget namn på, berättar Stellan Bengtsson.

Racketarna sålde bra. Hasse och Kjell kunde livnära sig på sin sport, blev de första pingisproffsen i Sverige.

Allround spelstil

1970 tog Hasse Alsér i Moskva sitt andra EM-guld i singel.

Året efter var Borås-grabben, som även hade fotbollsspel med Norrby i nästhögsta serien på meritlistan, toppseedad inför VM i japanska Nagoya.

Men guldet gick i stället till 18-årige Stellan Bengtsson från Falkenberg. Alsér fick, till skillnad från Bengtsson och Johansson (silver 1973), aldrig någon individuell VM-medalj.

Medan radarpartnern Kjell Johansson slog genom alla motståndare med det slag som gav honom smeknamnet ”Hammaren” hade Hasse Alsér inget riktigt dödande slag. Det räckte för att vinna mot européerna, men inte mot alla asiaterna.

– Det går inte att överskatta Hasses betydelse för svensk pingis. Han var en föregångare på många sätt. Både med spelstilen, som var väldigt allround, och med den fysiska träningen och hans egenskaper som lagspelare, säger Stellan Bengtsson.

När Kjell Johansson och Stellan Bengtsson tog VM-guld i både dubbel och lag två år senare hade Hasse Alsér lagt av och var i stället förbundskapten för Västtyskland.

1974 fick han samma jobb i Sverige. 

Glömmer aldrig den dagen

Det var som förbundskapten Hasse Alsér var i Mölndals idrottshall i slutet av 1976. Jag intervjuade honom för GT om hur han såg på bland andra Mölndal BTK:s stora stjärna, gamle kompisen Kjell Johansson. 

Nästa gång jag stötte på hans namn i spalterna var i ett helt annat sammanhang.

15 januari 1977, åtta dagar före hans 35-årsdag, var Hasse Alsér på väg till ett förbundsmöte i Stockholm när Linjeflygs flight LF618 kraschade strax före landningen på Bromma på grund av nedisning av flygplanets styrmekanism.

Det är en dag som Stellan Bengtsson, som sedan 2006 bor i San Diego på amerikanska västkusten, aldrig glömmer.

– Vi skulle spela Europacup-final med Falkenberg. Efter att vi värmt upp gick vi och åt lunch, då hörde vi att det varit en svår flygolycka. Sedan spelade vi matchen, vann och var glada som fan. Då kom vår ordförande och berättade att Hasse varit med på planet, säger han.

"Jag tänker ofta på olyckan"

Att Stellan Bengtsson själv är flygrädd är direkt kopplat till Hasse Alsér, både före och efter kraschen.

– Hasse gillade inte att flyga. När vi flög nånstans lyssnade han alltid efter ljud, undrade vad det var som hördes, satt hela tiden på helspänn. Värst var det efter en incident vi hade med ett fyrsitsigt plan då det snuddade i grantopparna innan det steg igen. Det var Hasses osäkerhet som fick mig att fundera på att det kunde vara farligt att flyga, berättar den förre världsmästaren.

Under tiden som spelare och tränare tvingades Stellan Bengtsson flyga en hel del. Men efter flytten till San Diego stannar han helst på marken.

– Men fru och jag kör träningsläger i pingis på olika håll här i landet. Men vi håller oss på bilavstånd. Jag har exempelvis bara varit hemma i Sverige en gång under de drygt tio år vi har bott här i USA. Jag vill inte flyga, säger han.

– Jag tänker ofta på olyckan som tog Hasses liv. Det var ett oerhört slag. Jag har läst rapporten om vad som hände, det sitter stenhårt hos mig fortfarande. 

Sveriges värsta flygolyckor

20 november 1964

Linjeflygs flight 277 med 39 passagerare och fyra i besättningen skulle från Bromma till Halmstad. Men dimma i Halmstad fick planet att fortsätta mot den militära flygplatsen i Ängelholm där olyckan skedde. 31 personer förolyckades.

8 februari 1949

Ett danskt plan av märket Vickers Viking kraschade i Öresund under inflygningen till Kastrup. Det tog flera veckor tills planet hittades vid Barsebäck. 27 personer förolyckades.

15 januari 1977

En Vickers 838 Viscount råkade ut för nedisning under inflygningen och kraschade i närheten av Bromma flygplats. Bland de 22 förolyckade fanns pingislegendaren Hasse Alsér.

Källa: Wikipedia

Sveriges VM-guld i bordtennis

1967

Dubbel: Hasse Alsér och Kjell Johansson.

1969

Dubbel: Hasse Alsér och Kjell Johansson.

1971

Singel: Stellan Bengtsson

1973

Dubbel: Stellan Bengtsson och Kjell Johansson.

Lag: Stellan Bengtsson, Kjell Johansson, Anders Johansson, Bo Persson och Ingemar Wikström.

1985

Mikael Appelgren och Ulf Carlsson.

1989

Singel: J-O Waldner.

Lag: Mikael Appelgren, Peter Karlsson, Erik Lindh, Jörgen Persson och J-O Waldner.

1991

Singel: Jörgen Persson.

Dubbel: Peter Karlsson och Thomas von Scheele.

Lag: Mikael Appelgren, Peter Karlsson, Erik Lindh, Jörgen Persson och J-O Waldner.

1993

Lag: Mikael Appelgren, Peter Karlsson, Erik Lindh, Jörgen Persson och J-O Waldner.

1997

Singel: J-O Waldner. 

2000

Lag: Fredrik Håkansson, Peter Karlsson, Jörgen Persson och J-O Waldner.

Svenska EM-guldmedaljer i singel

1962 och 1970: Hasse Alsér.

1964 och 1966: Kjell Johansson.

1972: Stellan Bengtsson.

1982, 1988 och 1990: Mikael Appelgren.

1984: Ulf Bengtsson.

1986: Jörgen Persson.

1994: Marie Svensson.

1996: J-O Waldner.

2000: Peter Karlsson.

2013: Li Fen.