Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olivia Schough vill se till att glädja andra

Foto: Bobbo Lauhage
Foto: Alex Nicodim

Hon är inte bara en skicklig fotbollsspelare utan ett viktigt ansikte utåt för svensk fotboll. Med glädje och entusiasm har Olivia Schough fått en speciell roll i fotbollsvärlden.

– Det är kul när man kan glädja andra, det betyder mycket för mig, säger Olivia Schough.

Att bygga sitt eget varumärke och skapa en egen karaktär verkar bli allt vanligare inom idrottsvärlden. I landslaget är det många personligheter som sticker ut och en av dem tillhör Olivia Schough som tjusat Fotbollssverige med sin entusiasm och glädje.

– Vi är många i laget som har den ådran, men jag kanske sticker ut många gånger, säger Olivia Schough.

Hon har nu hunnit smälta den häftiga upplevelsen att göra mål efter 15 sekunder i matchen mot Moldavien i torsdags. Och hon känner att hon hittat sig själv och sitt spel på planen.

– Jag har hittat ett lugn och ett självförtroende på senare tid och jag tror det märktes under matchen. Det har gått så bra med mitt lag under säsongen och jag tar nog med mig den känslan hit, säger Olivia Schough.

Stark profil

Efter 18 spelade matcher med Eskilstuna United ligger hon etta i den interna passningsligan med sju poäng och tvåa i skytteligan med fem mål.  Efter vinster har det blivit en liten tradition för Olivia Schough att lägga upp instagramklipp med segerdanser från omklädningsrummet. Hon har blivit en stark profil på sociala medier och får stor uppskattning för att hon bjuder på sig själv.

– Efter VM fick jag hur mycket följare som helst så nu har jag nästan lite prestationsångest innan jag ska lägga ut något, säger Olivia Schough och fortsätter:

– Jag tycker det är så himla kul och försöker verkligen att ge något extra nu när man har så många att nå ut till. Det är extra roligt när man kan glädja andra, det betyder mycket för mig.

Finns det några nackdelar med att vara så aktiv på sociala medier?

– Inte vad jag har stött på än. Det är klart att folk kan skriva elaka saker om de vill, men än så länge har jag inte råkat ut för så mycket sådant.

Vad betyder det för laget att du är "klassens clown"?

– Jag tror det betyder ganska mycket. I bussen spelas det musik och det skrattas och det är ofta lättare om någon drar i gång det. Sedan kan jag vara seriös också, jag blandar och ger, säger Olivia Schough.

"Jag tror inte de kommer passa mig"

På tisdag är det match igen när landslaget tar emot Polen på Ullevi i Göteborg. Olivia Schough tror att matchbilden kommer att vara lik den i Moldavien. Hon poängterar dock att Polen är ett bättre lag och två av spelarna ryktas vara vassa på kontringar.

– Men det är bara att fortsätta med fart och fläkt och ställa till det för deras backlinje, säger Olivia Schough som blev historisk efter sitt tidiga mål mot Moldavien.

Blir det mål efter 15 sekunder mot Polen också?

– Vi har skämtat mycket om att jag borde lägga av nu när jag blivit historisk. Och att jag skulle ringa Therese Sjögran och säga "Det behövdes inte 200 landskamper för att bli historisk, det var ju lättare än så!", skojar Olivia Schough och tillägger:

– Lotta (Schelin) har skämtat om att hon ska slå mitt rekord nu mot Polen. Det blir nog svårt för mig att göra mål så tidigt, jag tror inte de kommer passa mig.

Olivia Schough

Född: 11 mars 1991 i Vanered

Moderklubb: Torups/Rydö FF

Nuvarande klubb: Eskilstuna United DFF

Tidigare klubbar: Torups/Rydö FF -2004, Ullareds IK 2005-07, Falkenbergs FF 2007-08, Kopparbergs/Göteborg FC 2009-13, FC Bayern München 2013-14, FC Rossijanka 2014

Landslagsdebut: 6 mars 2013, Sverige-Kina 1-1

Övrigt: EM-brons 2013

Källa: Svff

Olivia Schough om sociala medier

Instagram

"Det viktigaste sociala mediet för mig. Jag brukar lägga ut roliga videos. Det är väldigt skönt att få ut min glädje till andra."

Facebook

"Där får jag mer personliga hälsningar. Det är en del äldre personer som följer mig där och de tycker om att kontakta mig. Men jag är ganska privat på Facebook."

Twitter

"Där skriver jag ibland om jag tycker något speciellt eller om jag bara känner för att skriva någon liten hälsning. Och få ut information. Jag är noga med att svara alla som skriver till mig, eller visa att jag sett deras meddelande genom att favoritmarkera det."