Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öis förre ordförande Ingvar Fast har avlidit

Ingvar Fast, ordförande i Öis 1983–1992, har avlidit.
Foto: JAN WIRIDEN
Sven Andersson.
Foto: NILS JAKOBSSON

Ingvar Fast, mellan 1983 och 1992 ordförande i Öis, har avlidit.

Han blev 85 år gammal.

– Det är bara att beklaga. Han var en bra människa, säger Sven Andersson, målvakt i Öis guldlag 1985.

Ingvar Fast var i många år en stor profil i Göteborg. Han var under flera år först direktör och sedan arbetande styrelseordförande i Stena Line.

Men det var som ordförande i Öis han blev mest känd. 

Han avled i lördags, under tisdagen berättade klubben på sin hemsida den sorgliga nyheten. Och på kvällen hade spelarna sorgband under träningsmatchen mot Lindome, medan flaggan hängde på halv stång på klubbstugan.

Han var nära gruppen

Ingvar Fast var ordförande i Öis när klubben tog sitt senaste SM-guld.

– Mitt första minne av Ingvar Fast är från när jag gick till Öis 1980. Han var en av de första i styrelsen som jag träffade. Efter att jag träffat tränaren Sven-Agne Larsson åkte vi till Fasts kontor på Stena Line och skrev på kontraktet, berättar Sven Andersson, guldmålvakten från 1985, som numera är målvaktstränare i Blåvitt.

Hur var han som ordförande?

– Han var en ordförande som var relativt nära gruppen. Han var en bra människa som betydde mycket för föreningen, svarar Andersson.

Den klassiska Göteborgs-klubben spräckte dominanten IFK Göteborgs rad av svenska mästartitlar när de besegrade Blåvitt i SM-finalen 1985.

Träffades på läktaren

– En riktig höjdare, som kom lite överraskande. SM-guld var kanske inte vår målsättning när säsongen började. Det blev en fantastisk glädje i hela klubben där Ingvar Fast och övriga styrelsen var med och firade, minns Sven Andersson.

1993, året efter att Ingvar Fast avgick som ordförande för Öis, flyttade Sven Andersson till Helsingborg för att stå i mål till och med 2001 och senare bli målvaktstränare.

Det var som målvaktstränare i HIF han senast träffade Ingvar Fast.

– Öis låg då i allsvenskan och jag var på Gamla Ullevi för att scouta inför vårt möte. Då sprang jag på Ingvar på läktaren. Det var som alltid roligt att träffa honom. Det är bara att beklaga att han har gått bort, säger Sven Andersson.

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android