Öis har vigt en plats åt den svensk-eritreanske journalisten på Gamla Ullevi, meddelar klubben på Twitter. Foto: Öis/TwitterÖis har vigt en plats åt den svensk-eritreanske journalisten på Gamla Ullevi, meddelar klubben på Twitter. Foto: Öis/Twitter
Öis har vigt en plats åt den svensk-eritreanske journalisten på Gamla Ullevi, meddelar klubben på Twitter. Foto: Öis/Twitter
"Din rätta plats är hos oss", skriver klubben. Foto: Öis/Twitter"Din rätta plats är hos oss", skriver klubben. Foto: Öis/Twitter
"Din rätta plats är hos oss", skriver klubben. Foto: Öis/Twitter
"Det finns ett genuint engagemang, vilket jag tycker är väldigt unikt i idrottsvärlden", säger Dawits bror Esayas Isaak till GT. Foto: Sven Lindwall"Det finns ett genuint engagemang, vilket jag tycker är väldigt unikt i idrottsvärlden", säger Dawits bror Esayas Isaak till GT. Foto: Sven Lindwall
"Det finns ett genuint engagemang, vilket jag tycker är väldigt unikt i idrottsvärlden", säger Dawits bror Esayas Isaak till GT. Foto: Sven Lindwall
Dawit Isaak sitter fängslad sedan drygt 13 år tillbaka. Foto: Kalle AhlsénDawit Isaak sitter fängslad sedan drygt 13 år tillbaka. Foto: Kalle Ahlsén
Dawit Isaak sitter fängslad sedan drygt 13 år tillbaka.


 Foto: Kalle Ahlsén

Öis fina gest till Dawit – egen stol och årskort

Publicerad

GÖTEBORG. Dawit Isaak sitter fängslad sedan drygt 13 år tillbaka.

Men Öis har vigt en plats åt den svensk-eritreanske journalisten på Gamla Ullevi.

"Din rätta plats är hos oss", skriver klubben på Twitter.

– Det finns ett genuint engagemang, vilket jag tycker är väldigt unikt i idrottsvärlden, säger Dawits bror Esayas Isaak till GT.

Journalisten Dawit Isaak skrev i tidskriften Setit och uttryckte krav på demokratiska reformer i Eritrea. Den 23 september 2001 fängslades han efter påstått brott mot rikets säkerhet.

Dawit Isaak sitter kvar i fångenskap efter över 13 år utan rättegång.

– Det är helt stängt från Eritreas håll, berättar Esayas Isaak.

– Man hoppas på en utveckling men det är svårt när du har ett land som du har så lite information från, och som vägrar att prata om caset.

Manifesterat tidigare

Har ni haft någon kontakt med Dawit?

– Nej, det har gått nio år sedan senast. Därför vill jag att den här frågan inte bara stannar mellan kultureliten och journalister utan att den även finns på fotbollsarenor, att den finns på skolor och överallt. Det finns faktiskt en människa bakom den här bilden som gillar fotboll.

Öis har tidigare manifesterat för hans frigivning. Den 23 september i fjol höll fansen upp en banderoll med texten "Free Dawit Isaak" på.

"Blev inte förvånad"

I dag presenterade klubben ett nytt initiativ. Öis har ordnat en egen stol till Dawit Isaak på Gamla Ullevi.

– Dialogen med Öis har funnits i många, många år. Öis är som en del av mig. Hela klubben egentligen - Jakob Lindström, Björn Anklev och Fredrik Björck. Inte minst Björn Nilsson och Kent Persson är en del av detta engagemang, säger Esayas Isaak och fortsätter:

– Det har funnits en lång aktivism inom klubben. Jag blev inte så förvånad egentligen. Jag tyckte mest det var ett fint initiativ för jag vet att Öis står bakom den här frågan.

"Ser Öis som min familj"

"Årskortet är klart! Din rätta plats är hos oss på Gamla Ullevi", skriver division 1-klubben på Twitter.

– Jag ser Öis som min familj. Jag vet att jag alltid kan gå upp dit och komma med idéer och de nappar alltid på mina idéer, säger Esayas Isaak.

Hector Junelind
Hector Junelind
Monir Loudiyi
Monir Loudiyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag