Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyförvärvet om märkliga skadan

Frölundas nyförvärv Jan Mursak.
Foto: Tommy Holl / IBL
Foto: Tommy Holl / IBL

Frölundas senaste nyförvärv Jan Mursak, 29, har anlänt.

I en stor intervju med GT berättar han om varför det blev Frölunda, kommande OS-turnering med Slovenien och den märkliga handledsskadan som oroat under säsongen.

– Läkarteamet i Ryssland var inte så bra, säger han.

Jan Mursak har gjort sin första träning med Frölunda.
Foto: /IBL / /IBL

I samband med att Frölunda presenterade värvningen av den slovenske stjärnforwarden Jan Mursak, 29, tidigare i veckan så framkom det medieuppgifter om att forwarden ansluter till Göteborg med en handledsskada. 

En skada som lett till att 29-åringen tagit kortinsoninjektion för att på kort sikt klara av att spela – och att det ska vara en bakomliggande faktor i att kontraktet nyligen bröts med ryska klubben Torpedo Nizhny Novgorod.

Nu svarar den NHL-meriterade forwarden på uppgifterna:

– Det har varit den märkligaste skadan jag har varit med om. Läkarteamet i Ryssland var inte så bra. Jag har haft ont i handen men de har hela tiden sagt att det inte varit något fel. Det dröjde två månader innan de kom fram till vad problemet var, och då var det lite för sent.


LÄS MER: Frölundas svar: "Han är fullt frisk"

Märkliga skadan: "Stör mig inte längre"

– Men nu känns det bra, det är ingenting som stör mig längre. Jag kan skjuta normalt och jag kan passa. Jag hoppas att det fortsätter så, säger han.

Mursak räknar därmed att han ska kunna vara i spel med Frölunda tämligen omgående – även om det inte blir i lördagens match borta mot Djurgården.

– Jag har inte åkt skridskor på ett par veckor så jag behöver ett par träningar på mig för att komma in i det. Förhoppningsvis ska jag kunna spela i nästa match efter det (HV 71 borta 11 januari).

Varför blev det Frölunda?

– Jag känner Simon (Hjalmarsson) och Adam (Almquist) sedan tidigare och har bara hört bra saker om föreningen. För mig var det inte många ligor jag ville gå till, jag ville till antingen Schweiz eller Sverige. Jag pratade med Simon som berättade att det var väldigt många skador i det här laget. Jag frågade om det fanns ett intresse och det slutade i ett kontrakt. Jag är väldigt glad att det blev så, säger han.

Stora skillnaden från Ryssland

Vad har du själv för mål med säsongen?

– Det verkar vara ett härligt och bra gäng här så jag ska försöka att göra det bästa av det. Jag sätter alltid laget först men för mig personligen så vill jag fortsätta att vara frisk och bidra i spelet. Mina senaste säsonger i Ryssland så har jag varit i lag som spelat mer utan puck än med puck. Så därför ska det bli kul att spela här, att faktiskt få ha pucken mer och skapa chanser, säger han.

Vad förväntar du dig av ligan här?

– Att det kommer att spelas snabb och skicklig hockey med fint spel. Att man inte har en coach som står och skriker på en varje match som jag är van vid från Ryssland. Så jag ser fram emot att spela här och få njuta lite mer av hockeyn, säger han.

OS väntar: "Inte tänkt på det än"

Förutom ny miljö och spel i SHL har Mursak en annan stor höjdpunkt att se fram emot under säsongen. Nämligen OS-spel med Slovenien i februari.

– Alla säger det, och jag har redan spelat en gång tidigare i Sotji. Kanske att jag skulle vara ännu mer exalterad om jag inte hade spelat då. Jag har faktiskt inte riktigt tänkt på det än, när det kommer så kommer det. Men så klart ät det stort, det var inte direkt så att man trodde att Slovenien skulle ta sig dit när man var liten, och nu blir det andra gången för mig. Det kanske också är sista chansen, jag vet inte om vi kommer att ta oss dit igen, säger han.