Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nycklarna bakom succén: ”Känner en enorm stolthet”

Sandra Hawerman och hennes Warberg har fått jubla många gånger den här säsongen.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Förra säsongen räddades de kvar i SSL när säsongen stängdes ned.

I år har Warberg överraskat, ligger på övre halvan och siktar på en slutspelsplats.

I senast avsnittet av podden Frislag berättar stjärnspelaren Sandra Hawerman om nyckelfaktorerna bakom succén.

– Jag börjar nästan le så fort jag tänker på det, det är en enorm stolthet. Men vi har en lång bit kvar, säger 21-åringen.

När förra säsongens stängdes ned i förtid på grund av corona hade Warberg två poäng ned till Dalen.

Beslutet blev att Dalen flyttades ned till allsvenskan, och Warberg klarade sig med andra ord precis kvar i högsta serien efter en tuff säsong.

– Jag var extremt lättad och det var nog hela laget och klubben. Det var en så rörig säsong där vår tränare blev sjuk. Det hoppade in olika personer, vi hade olika tränare varje match. Det var jätterörigt, säger Sandra Hawerman som är gäst i senaste avsnittet av Expressens podd Frislag.

Warbergs forward berättar om hur en tunn trupp förra säsongen gjorde att de gick runt på få spelare och var slitna.

– Vi kände nog bara en enorm lättnad när det var klart, även jag verkligen lite med Dalen. Jag förstår att det inte kändes rättvist och det kunde varit vi, säger Hawerman.

Efter den tunga säsongen valde hon sedan att förlänga med klubben, precis som fler nyckelspelare. Dessutom värvades Andrea Envall tillbaka från Pixbo och Kent Göransson kom in som ny huvudtränare.

Det har bidragit till att Warberg nu har inlett säsongen 2020/21 på ett imponerande sätt och ligger på en slutspelsplats.

– Jag är redan väldigt stolt över dit vi kommit och tror vi kan komma ännu längre till våren och kommande säsonger om man tänker ännu längre fram, säger Sandra Hawerman.

Lyfter fram tränarna 

I podden berättar hon om nyckelfaktorerna bakom framgången. Hon lyfter främst fram två delar.

– Det första är truppen. Dels har vi enorm spets på flera positioner och en bredd. Vi har en bred trupp med fler spelare vilket gör att vi kan träna på ett helt annat sätt. Vi var så få förra året, det var många matcher och vi var slitna. Då blir det inte så bra träning, vi stod mest och stampade, säger hon.

Den andra delen är tränarstaben där Kent Göransson är huvudtränare med Stefan Smedberg och Johan Nilsson som assisterande. 

– Staben vi har i år vet vad som krävs och de har sagt det från början. De har varit tydliga med att ”det här är målet” och att ”vi ska göra det här”. De har fått med alla på tåget och när många människor vill samma sak i en grupp då lyckas man och når framgång, säger Hawerman.

Warbergs huvudtränare Kent Göransson har tidigare i karriären bland annat varit förbundskapten för herrlandslaget.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Tränarstaben i Warberg har också implementerat ett nytt tänk med tydligt individuellt fokus.

– Först var det ett helt nytt upplägg på försäsongen. Det började där med att vi la upp individuella planer för sommaren och man tränade på det man behövde. Det gjorde att värdena efter sommaren jämnades ut och det var ett väldigt bra utgångsläge när säsongen började, säger Sandra Hawerman.

Väl på innebandyplanen har upplägget fortsatt med positionsanpassad träning och individuell utveckling i fokus.

– Tillsammans med Kent har vi jobbat med olika möten och utvecklingspunkter. Man fick lämna in målpunkter och sådant inför säsongen, både individuellt och för laget. Det känns som det alltid finns ett tänk kring individen, för lyfter man individen och gör den tjugo procent bättre blir laget automatiskt bättre, säger Sandra Hawerman.


Lyssna på hela avsnittet med Sandra Hawerman i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun pratar Hawerman också om sin resa till eliten, det tunga fjolåret och om intresset från andra klubbar i våras.

Dessutom berättar hon historien bakom hennes tröjnummer och hur hon tänker kring sin egen innebandyframtid.