Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikerna eniga: Riv Scandinavium

Scandinavium kommer att ersättas med en ny arena.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lisebergshallen i Göteborg.Foto: MARIA GREDESKOG
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Ännu ett steg är taget mot att ersätta Scandinavium och Lisebergshallen.

Nu ska en projektgrupp ta fram ett detaljerat förslag för hur bland annat de två nya arenorna ska byggas.

– Detta är ett stort steg framåt för besöksnäringen och evenemangsstaden Göteborg, säger Jonas Ransgård (M), allianspartiernas gruppledare.

Allianspartierna M, L och KD samt S har tillsammans lagt fram ett yrkande till kommunstyrelsen i Göteborg, innehållande ett förslag till hur de två arenorna Scandinavium och Lisebergshallen ska ersättas.

Utöver de två arenorna planeras även för att de tre nuvarande Valhalla sport-hallarna ska ersättas med modernare hallar samt att ett nytt centralbad ska ersätta nuvarande Valhallabadet.

– Detta är resultatet av den utredning som gjordes i november. Vi föreslår att arenorna som ska ersätta Scandinavium och Lisebergshallen placeras norr om Valhalla, säger Jonas Ransgård (M), allianspartiernas gruppledare.

När kan ersättaren till Scandinavium stå klar?

– Tidigast 2026. Hade vi byggt på södra sidan i stället hade det blivit fyra års försening ytterligare, säger Jonas Ransgård (M).

Scandinaviums ersättare föreslås ha en publikkapacitet på 14 000–16 000 åskådare, ersättaren till Lisebergshallen 3 000–5 000 åskådare.

”Bred politisk samling”

Det nya centralbadet vill de placera mellan Valhalla IP och Nya Ullevi.

 

LÄS MER: Här kan Göteborgs superarena ligga

 

– Nuvarande Valhallabadet är eftersatt och kräver mycket underhåll om det ska kunna vara kvar. Det nya centralbadet ska uppfylla kraven för att kunna ha svenska mästerskap. Tidigare arenaplanering har velat ta tomten vid Valhallabadet i anspråk, men inte vetat var hallen ska ligga i stället, säger Jonas Ransgård (M).

Han fortsätter:

– Vi har en bred politisk samling som är överens om ägande och drift kring arenorna. Vänstern hoppade av i måndags eftersom de kräver kommunal drift, men vi föreslår att hallarna ska ägas av kommunen men drivas privat, säger Jonas Ransgård (M).

”Ett stort steg framåt”

I yrkandet finns också förslag om handel och bostäder.

– Det vill vi ha i området söder om Valhallagatan, för att kunna betala arenabyggena, säger Jonas Ransgård (M).

En projektgrupp ska nu, utefter tio riktlinjer, ta fram ett detaljerat förslag för hur arbetet ska genomföras.

Förslaget ska behandlas de kommande veckorna.

– Detta är ett stort steg framåt för besöksnäringen och evenemangsstaden Göteborg, säger Jonas Ransgård (M), allianspartiernas gruppledare.