Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu bryter de tystnaden om Anders Svensson

Foto: Ludvig Thunman

Nyheten att Anders Svenssons framtid i Elfsborg är osäker slog ner som en bomb.

I fredags berättade 38-åringen att klubben valt att bryta hans kontrakt.

Nu bryter Elfsborg tystnaden om situationen:

– Det är ett rent ekonomiskt beslut och vi vill gärna att Anders spelar hos oss 2015, säger klubbens ordförande Bosse Johansson till GT.

Efter en turbulent höst i Elfsborg med Klas Ingessons tragiska bortgång stockade sig nya moln på Boråshimlen förra veckan.

Under fredagen gick Anders Svensson ut och berättade att Elfsborg bryta det avtal som automatiskt förlängas med honom och i stället erbjudit ett nytt med lägre ersättning.

– Däremot en magkänsla som jag fick efter ett möte, som blivit starkare sista tiden och som måste redas ut, sa Anders Svensson till GT.

Efter att nyheten briserade har det varit tyst från Elfsborgshåll men nu berättar ordförande Bosse Johansson om situationen med klubbikonen.

– Det var ett rent ekonomiskt beslut att inte förlänga det avtalet, säger Johansson och fortsätter:

– Vi vill väldigt gärna att Anders ska spela med oss 2015 och har därför lagt fram ett nytt erbjudande.

Behöver bygga upp buffert

Att man behöver se över ekonomin sträcker sig bak till 2013 när man satsade för att ta sig till Champions League.

– Vi gjorde ett minusresultat på 12 miljoner under 2013 och gick från att ha 30 miljoner i eget kapital till 18 miljoner så det gäller att vara försiktig. Vi gjorde kraftiga sänkningar av våra kostnader förra året och kommer som det ser ut att gå plus/minus noll i år.

– Men 18 miljoner i eget kapital tycker jag kan vara en för liten marginal och därför vill vi gärna bygga upp en buffert igen. Därför måste vi se över helheten.

"Håller inte med Lennartsson"

När Jörgen Lennartsson under tisdagen presenterades som ny tränare för IFK Göteborg passade den förre Elfsborgstränaren på att skicka en passning om att Svensson var för gammal för att vara intressant.

Något Bosse Johansson inte håller med om:

– Jag är glad för Jörgen skull att han kom till Blåvitt men håller inte med honom om att Anders skulle vara för gammal, säger ordföranden.

– Vi tror att han kan vara med och bidra sportsligt hos oss. Dessutom handlar det om den ikonstatus Anders har i IF Elfsborg - han är den största spelare vi haft i klubben. Då förtjänar man ett ordentligt avslut. Men det är inte bara för att han ska få ett avslut utan vi handlar om att vi tror på honom sportsligt.

"Gett bra erbjudande"

Hur stor skillnad det är mellan Anders Svenssons senaste kontrakt och det förslag han har fått vill inte Bosse Johansson uttala sig om.

– Det vill jag inte kommentera, säger Johansson.

– Vi vill försöka ge honom ett så bra erbjudande vi kan och vi tycker att vi lagt fram ett väldigt bra förslag. Sedan har jag förståelse för om Anders känner att han vill ha mer.

Är ert erbjudande till Anders Svensson förhandlingsbart?

– Det vill jag inte diskutera i medierna.

Ser ni någon annan roll för Svensson i framtiden?

– Det är som spelare vi ser honom nu. Om han ska ha någon annan roll sedan är någon som han och Stefan Andreasson diskuterar. Men just nu fokuserar vi på att ha honom som spelare.

Anders Svensson berättade att det finns en dålig känsla hos honom, hur ser du på det?

– Jag upplever inte Anders har någon dålig känsla. Men vi ska sätta oss ner; jag, Stefan och Anders och diskutera inom den närmaste framtiden.

Hur känns det när en spelare i din klubb berättar att han känner så?

– Jag vill prata med Anders själv om det.

Haglunds ord betyder mycket

En som varit tydlig med att han vill ha Anders Svensson kvar är nye managern Magnus Haglund - ett ord som väger tungt i Elfsborg.

– Det är klart att det betyder mycket att Magnus vill ha Anders kvar, säger Johansson.

Någon tidsfrist för när beslut om fortsättning för Sveriges meste landslagsman på herrsidan måste komma har man inte satt upp.

– Vi har inte satt någon deadline. Vi ska börja med att sätta oss ner med Anders inom kort, säger Bosse Johansson.