Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobbade toppklubbarna: ”Förstod att folk undrade”

Sandra Hawerman har gjort succé den här säsongen och är med i toppen av poängligan i SSL.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Hon hade öst in mål två SSL-säsonger i rad, Warberg var ett bottenlag och hennes kontrakt gick ut.

Att Sandra Hawerman var eftertraktad i våras är knappast en överdrift.

Trots det valde hon att nobba konkurrenterna och förlänga med Warberg.

I senaste avsnittet av Expressens podd Frislag berättar hon varför.

– Jag förstod ju att folk måste undra varför jag inte bara säger ja, säger 21-åringen.

Sandra Hawerman, född 1999, kom till Warberg från IBK Göteborg säsongen 2018/19. Det blev 26 mål direkt i debutsäsongen och lika många fullträffar i fjol.

När kontraktet då gick ut med Warberg, som precis klarade sig kvar i SSL, började telefonen ringa i våras.

– Ena dagen kändes det kul och ena dagen mest jobbigt. Men det var mycket på grund av hur säsongen avslutades, det var ingen rolig säsong, säger Hawerman när hon är gäst i senaste avsnittet av Frislag.

Det hela blev inte enklare av att hon och sambon Johan Dahlqvist (spelar i Warbergs herrlag) var tvungen att hitta en lösning där båda kunde fortsätta spela innebandy på elitnivå.

Dessutom ställde corona till det i förhandlingarna

– Med tanke på det kunde man ju inte åka och träffa klubbarna man pratade med och de kunde inte heller visa upp vad de hade att erbjuda. Det var väldigt speciellt att bara sköta den kontakten via telefon och så, säger Hawerman.

Det blev mest samtal, det var väldigt svårt att få se en ärlig bild.

– Mycket handlade om att få ihop livspusslet med Johan. Att vi båda skulle vara nöjda och att det skulle fungera med att han pluggade och jag som skulle börja plugga.

Dialogen med de andra klubbarna som visade intresse sköttes över telefon, och till slut fick alla ett ”tack, men nej tack” till svar.

– Jag förstod att folk måste ju undra varför jag inte bara säger ja. Men samtidigt visste jag vad som hände i Warberg, jag visste vad de jobbade mot och vilka spelare som var på ingång och vilka tränare som var på tapeten. Det gjorde mig extremt sugen, säger Hawerman.

Tycker jag tagit hela min utvecklingsperiod i SSL väldigt lugnt. Försökt inte stressa, försökt inte kolla för mycket på poängen och framför allt efter första året kände okej det var första året. Alla kan göra en bra första säsong”

”Känner inte suget efter guld ännu”

Hon berättar att hon bland annat pratade ihop sig med nyckelspelaren Sofie Karlsson och återvändande Andrea Envall.

– Vi pratade mycket, det gjorde vi. Det blev lite så att ”vem ska skriva först”. Det var en väldigt speciell situation men till slut var det väl jag och Sofie som sa ”vi kör”. Då visste vi att Andrea skulle skriva på också, då var det bara att köra.

Vad fick du för reaktioner från de andra klubbarna när du tackade nej?

– Jag fick nog inte så mycket, utan folk var nog tysta. Men jag hoppas verkligen de förstår mitt resonemang.

I poddintervjun resonerar Sandra Hawerman kring att skynda långsamt i karriären och ta steg för steg.

– Jag känner inte riktigt det här suget att vinna SM-guld än, jag känner mer att jag vill landa i min utveckling och tycker fortfarande att tre år i SSL inte är så mycket. Först och främst vill jag göra mig till en stabil SSL-spelare och kunna kriga om poängen i poängligatoppen och vara med i landslaget, säger hon och fortsätter:

– Om några år kanske jag känner ännu mer att ”nu vill jag vinna SM-guld”. Men nu som 21-åring känner jag faktiskt inte det. Jag tycker det är roligare att spela i ett lag som slår underifrån och kan göra det där som ingen faktiskt tror är möjligt.


Lyssna på hela avsnittet med Sandra Hawerman i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun pratar Hawerman också om sin resa till eliten, det tunga fjolåret och om nyckelfaktorerna bakom årets succé för Warberg.

Dessutom berättar hon historien bakom hennes tröjnummer och hur hon tänker kring sin egen innebandyframtid.