Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Noah var bäst på planen i dag"

Thomas Olsson har gjort sin sista match som tränare för IFK Göteborgs U21-lag – för den här gången. Foto: / BILDBYRN
Noah Alexandersson är med i P16-landslaget. Foto: Privat.

Legendaren Niclas Alexanderssons son har debuterat för IFK Göteborg. 

Och Noah, 16, får beröm för sin insats i U21-mötet med Malmö FF. 

– Han var bäst på planen, säger tränaren Thomas Olsson. 

Niclas Alexandersson, en av Blåvitts största spelare genom tiderna med 109 landskamper på meritlistan, var på plats på Kamratgården när IFK Göteborgs U21-lag ställdes mot Malmö FF (0-3). 

– Det känns fel att som pappa att recensera honom, men han skötte sig. Speciellt med tanke på att han var en av de yngsta på planen. Men det var inget provspel, det var mer att han skulle känna på det i en riktig match, säger han. 

Noah Alexandersson, som tillhör division 3-klubben Västra Frölunda, var anfallare i första halvlek, västerytter i den andra. 

– Jag tycker väl att det gick ganska bra ändå. Det var första matchen och stor anspänning. Det går ju snabbare här och man får kortare tid med bollen. Och det finns inga svaga länkar i lagen. Sedan är jag inte van vid att spela 4-4-2, vi kör mest 4-3-3 i Frölunda, säger spelaren själv, som mer eller mindre är uppvuxen på Kamratgården. 

– Det är ju Blåvitt man håller på, det har jag alltid gjort. 

Hösten 2008. Niclas med sonen Noah, 7, och Tilde, 9. Foto: STEPHAN BERGLUND / GT/EXPRESSEN

Framtiden osäker 

Frågan är var Noah Alexandersson spelar nästa säsong. Västra Frölunda, IFK Göteborg – eller någon annan klubb? Intresset kring P16-landslagsmannen är stort. 

– Jag har inte bestämt mig än, men det är ingen stress. Vi ska sätta oss ner och snacka. Jag ska i alla fall vara med i nästa U21-match mot Helsingborg borta nästa vecka också. 

Är det viktigt att spela A-lagsfotboll nästa år? 

– Det är bra att få känna på det och spela A-lagsfotboll som jag har gjort i år, men man måste ta steget någon gång. Jag vill inte spela i trean hela i livet. Det blir spännande att se vad som händer, säger Noah Alexandersson. 

Thomas Olsson, avgående tränare för Blåvitts U19-lag och också ansvarig för U21-matcherna, blev överraskad av unge Alexanderssons framfart. 

– Ja, jag hade inte sett honom spela innan. Han tog för sig riktigt bra alltså, han var bäst i laget. Det finns mycket fotboll i honom. Bra tempo och känsla för spelet, han tog rätt beslut på planen och klarade det bra fysiskt, säger Olsson, som är tydlig med vad IFK Göteborg vill. 

– Jag hoppas att Noah kommer hit direkt. Jonas Olsson (akademichefen) har haft samtal med Noah och hans pappa och de har kommit ganska långt. 

Bättre än pappa med skallen 

Är Niclas och Noah lika som spelare? 

– De tänker fotboll, där är de lika. Men Noah hade en farlig nick i dag och det tror jag aldrig att Niclas hade. Så där är Noah redan bättre, haha. Sedan ska man inte lägga för mycket press på honom nu, men det syns att han har mycket fotboll i sig. 

Noah i mitten. Foto: Privat.

Mötet med Helsingborg nästa vecka blir Thomas Olssons sista match för Blåvitt – åtminstone för den här gången. 

– Men jag hoppas att sista uppgiften blir att locka Noah till Blåvitt. 

Även jättetalangen från Skene, Isak Jansson, var med mot Malmö FF. Han har ännu inte fattat beslut om framtiden. 

– Han gjorde det bra i dag igen. Det är också en spelare vi vill ha in så fort som möjligt. Får vi in både Noah och Isak ser det ju väldigt bra ut, säger Olsson.