Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nilssons hyllning: ”Var född ledare”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: FOTO:HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON / EXPRESSEN / GT

Det pratades mycket om Gunnar Larssons breda intresse för idrott, politik och kultur vid begravningen.

Förra partikamraten Ann-Sofie Hermansson, på plats i Domkyrkan, kallade honom hedersman.

IFK Göteborg-ikonen Torbjörn Nilsson hade spelat in en hälsning till sin förre ordförande.

– Du var född ledare, Gunnar, sa Nilsson i sin personliga hyllning.

När domkyrkoprästen Jonas Eek hälsade välkomna till avskedsstunden för Gunnar Larsson var det förhållandevis tomt i den stora Domkyrkan.

Utöver den närmaste familjen fanns också några medverkande på plats.

Sångare och musiker från Göteborgsoperan spelade och sjöng i olika konstellationer för sin förre ordförande.

Musiker från Göteborgsoperan spelade.
Foto: HENRIK JANSSON
Sångare från Göteborgsoperan fanns på plats vid Gunnar Larssons begravning.
Foto: HENRIK JANSSON

Inga spelare fanns i kyrkan

Jonas Eek pratade om att Gunnar Larssons liv stavades engagemang och att han var viktig för hela vår stad inom många olika områden.

IFK Göteborgs nuvarande ordförande Mats Engström och tidigare ledare Eijlert Björkman växlade av med att stå och hålla den blåvita fanan.

Men ingen av de många spelare som haft Gunnar Larsson som ordförande i IFK Göteborg fanns på begravningen på grund av det begränsade antalet besökare i samband med coronapandemin.

En röst från spelarna fanns ändå med, då en hälsning från Torbjörn Nilsson hördes i kyrkans högtalare samtidigt som alla som följde begravningen via webbsändningen kunde både höra och se den legendariske IFK Göteborg-spelarens förinspelade budskap.

– Jag fick en förfrågan av Gunnars fru Mia om jag ville säga något och kände mig väldigt hedrad, säger Torbjörn Nilsson.

Gunnar Larsson tillsammans med förre målvakten och klubbdirektören Thomas Wernerson efter SM-guldet 1991.
Foto: BILDBYRÅN
Gunnar Larsson var också socialdemokratisk politiker. Här med förre statsministern Olof Palme.
Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL

”Du passade in i kostymen direkt”

Han började med att beskriva första gången de träffades efter att IFK Göteborg spelat 1–1 borta mot Kaiserslautern i Uefacup-semifinalen 1982. Gunnar Larsson var då helt ny som ordförande i klubben.

Hela hälsningen var riktad direkt till den bortgångne.

– Du stod och väntade på oss på hotellet och tog emot oss med mycket glädje efter matchen. Trots att du inte hade träffat någon av spelarna var det som att vi hade känt dig i hela våra liv. Du passade in i kostymen direkt, sa Torbjörn Nilsson.

Han fortsatte med att prata om Larssons bredd som ledare:

– Du kunde sitta i omklädningsrummet och prata spelarnas språk, du kunde prata med supportrar på ett naturligt sätt och kunde stå i talarstolen inför vilken församling som helst och vara trovärdig. Det var precis som att du var ämnad att vara IFK Göteborgs ordförande under denna fantastiska period.

”Det kom från hjärtat”

Torbjörn Nilsson pratade personligt i ungefär en och en halv minut.

– Jag skrev rakt upp och ner och spelade sedan in det på min mobil. Det kom direkt från hjärtat. Och jag tror att det jag sa stod för hur många spelare upplevde Gunnar, säger han.

Hur kändes det att inte kunna gå på begravningen, som ju skedde inför en liten skara?

– Självklart hade det varit bättre om alla som ville delta hade kunnat vara på plats. För Gunnar var en av dem som man ville vara med och hedra, svarar Torbjörn Nilsson.

Foto: HENRIK JANSSON

Gunnar Larsson var ju också aktiv politiker i många år, var bland annat kommunalråd och ordförande i Göteborgs kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna representerades i kyrkan av kommunstyrelsens tidigare ordförande Ann-Sofie Hermansson som fanns på plats för att ta farväl av Larsson.

”En spännande, mångsidig person”

– Jag kommer att sakna samtalen med Gunnar. Han var en spännande och mångsidig person där tjôtet flöt ledigt mellan kultur, politik och idrott. Arbetarrörelsen har förlorat en förebild som lämnar ett tomrum efter sig som inte är så lätt att fylla. Han var en hedersman, sa Hermansson.

Även Gunnar Larssons son Andreas höll ett tal i kyrkan där han pratade om alla fina minnen av matcher, musik, familjesammankomster och andra möten tillsammans med sin pappa.

– Tänk att min pappa gjorde ett sådant avtryck, sa han.

Gunnar Larssons fru Maria kände sig tacksam efter begravningen.

– Vi känner oss väldigt uppfyllda av uppslutningen med sång, musik och tal. Vi kände att det blev ett väldigt värdigt avslut för Gunnar, säger hon.

– Det är många som har vittnat om vad Gunnar har betytt för dem. Det är med stor glädje och tacksamhet vi har tagit del av allt som har sagts.