Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NHL-klubbens hyllning till Frölundas forward

Buffalo Sabres scout Jan-Axel Alavaara är imponerad av Frölundas Victor Olofsson. Foto: BILDBYRÅN
Victor Olofsson. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Med 24 mål på 43 matcher leder han skytteligan i SHL.

Victor Olofsson, 22, har utgående kontrakt med Frölunda – och nu talar mycket för att Buffalo Sabres kommer vilja ha över honom till nästa säsong.

– Han är i rätt ålder, det börjar bli dags nu, säger NHL-klubbens scout Jan-Axel Alavaara som också drömmer om att få välja Rasmus Dahlin.

Nio mål på 51 matcher förra säsongen.

24 mål på 43 matchen i år.

Frölundas forward Victor Olofsson har genomgått en explosionsartad utveckling – och hans NHL-klubb Buffalo Sabres är mäkta imponerad över 22-åringens framfart.

Inte minst scouten Jan-Axel Alavaara.

– Jag känner Victor väl sedan tiden då jag var tränare i Modo. Han är en fantastiskt ödmjuk kille som alltid jobbar hårt. Sen har han ju en speciell egenskap i sitt skott, säger Alavaara.

Är du förvånad att det har gått så fort fram..?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag har sett honom sedan han var pojke och han har alltid gjort mycket mål. Och spelare som gör mål redan från tidig ålder har ju ofta förmågan att fortsätta göra det. I alla fall så till vida att man fortsätter jobba hårt och det gör Victor, säger han.

 

LÄS MER: Victor Olofssons galna poängform i Frölunda

”Från juniorspelare till man”

Vad har han utvecklat?

– Han har blivit starkare och fått större självförtroende. Han har gått från att vara en juniorspelare till att bli en man. Han är färdig att stå för sig själv och är medveten om sina styrkor som spelare, säger Alavaara.

Hur mycket håller du själv kontakt med honom?

– Vi är många som gör det, det är allt från development-killar till GM (general manager) och assisterande GM:s.

– Finns det en sådan tillgång som Victor i organisationen så vill man ta till vara på det.

NHL-spel: ”Börjar bli dags nu”

Är han redo för NHL?

– Skulle man skicka in honom i NHL är jag i stort sett övertygad att han skulle göra mål där också. Han är i rätt ålder, det börjar bli dags nu, säger han.

Så chansen kommer att dyka upp?

– Ja, absolut. Har man de ”skillsen” och det offensiva vapen som han har så är det självklart. Sen om han passar in i oraganisationen precis nu eller någon gång i framtiden är en annan fråga, säger Alavaara.

Buffalo som lag har haft det motigt i NHL den här säsongen och man ligger efter 56 matcher sist i den östra konferensen.

Drafta Dahlin: ”Skulle bli överlycklig”

Men å andra sidan skulle det mycket väl kunna leda till att man får möjligheten att drafta Rasmus Dahlin i sommar, som väntas gå som nummer ett.

– Varenda NHL-klubb skulle bli överlycklig över att få honom. Han är en sådan spelare som kan vara bärande för en NHL-klubb lång tid framöver. Han är en spelare utan svagheter så det hade varit fantastiskt att få honom, säger Alavaara som själv inte varit i kontakt med superlöftet.

– Han har haft så mycket med allting annat. Men jag har självklart pratat med alla människor som jobbar med honom på daglig basis och vet var han befinner sig. Det finns ingenting som man inte vet om honom som man behöver veta, säger han.

 

LÄS MER: Nya jättehyllningen till Dahlin från NHL 

”Han är unik i sitt slag”

Vad har du fått för intryck?

– Att det är en fantastiskt ödmjuk kille som inte låter sig påverkas av den här hajpen. Han är samma fina kille som är självsäker och har bra karaktär. Han är unik i sitt slag.

Går han som nummer ett i sommar?

– Ja, som det ser ut nu så gör han nog det. Sen är det fortfarande mycket kvar av säsongen och mycket som kan hända. Men om man säger så här, han har väldigt bra möjligheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!