Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Några av stjärnorna som spelat Gothia Cup

Alan Shearer. Foto: AP
Kosovare Asllani Foto: BILDBYRÅN
Andrea Pirlo. Foto: BILDBYRÅN

Det 33:e Gothia Cup har intagit Göteborg – och genom åren har ett antal blivande världsstjärnor deltagit i turneringen. 

En av dem var Alan Shearer.

– Han var 15 år och satt på bänken, det finns en stark sensmoral i det. Vi kan inte säga vem som ska bli stjärna, eller vem som inte ska bli det, säger generaldirektören Dennis Andersson.

Sedan 1975 har Gothia Cup spelats i Göteborg, och har med tiden blivit världens största ungdomsturnering i fotboll. Varje år har spelare mellan elva och 18 år deltagit i turneringen – och för vissa har det varit början på en lång och framgångsrik fotbollskarriär. Turneringsbasen Dennis Andersson, som varit med vid samtliga turneringar hittills, har sett många spelare sticka ut lite extra – ändå är verkligheten inte alltid så enkel.

"Nu har han gått till Milan"

– Vi fotbollsexperter är alltid väldigt duktiga på att peka på en ung spelare och säga: ”Han eller hon kommer att bli något extra!”. Men handen på hjärtat så är det ofta i efterhand som jag förstått vilka som blivit stora stjärnor, säger Andersson och fortsätter:

– Just då kanske man inte fattade, men ledarna är ju ofta samma år efter år. Det har hänt många gånger att de kommer tillbaka och berättar: ”Kommer du ihåg den eller den spelaren? Nu har han gått till Milan”.

Dennis Andersson tycker att det finns någonting att lära sig av att de största stjärnorna inte alltid dominerat under deltagandet i Gothia. Kanske är det ett tecken på att det är väldigt svårt att förutspå vem som ska bli en stjärna – och ännu svårare att säga vem som inte ska blir det. Dennis Andersson tar Alan Shearer som exempel, engelsmannen som spelade Gothia Cup 1985 och senare blev lagkapten i det engelska landslaget.

– Han var 15 år och satt på bänken. Det var omöjligt att se att det skulle bli något av honom, eftersom han i princip inte spelade alls. Han fick hoppa in när det var tio minuter kvar, berättar Andersson.

Svårt att identifiera amerikanskorna 

Bland herrarna som spelat Gothia Cup finns stjärnor från Togo, Brasilien och Italien. De världsstjärnor som spelat turneringen på damsidan är däremot nästan uteslutande svenska – Hanna Ljungberg, Caroline Seger och Kosovare Asllani är de tyngsta namnen. Enligt Andersson speglar det kanske inte riktigt verkligheten.

– Jag känner mig helt övertygad om att vi har haft amerikanska landslagsspelare som spelat i Gothia. Men däremot har vi varit sämre på att identifiera dem. Man ska ha klart för sig att Gothia är en otroligt tuff turnering på tjejsidan, alla de bästa nordiska lagen är med och konkurrensen är stenhård, säger Gothia Cups generaldirektör Dennis Andersson.

Här är stjärnorna som spelat Gothia Cup: 

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/TEAM 2 IMAGO SPORTFOTODIENST

Xabi Alonso, 35, Spanien

Klubb: Antiguoko

År som deltagare: 1995

Efter framgångsrika sejourer i både Liverpool, Real Madrid och Bayern München lade den passningsskicklige mittfältaren skorna på hyllan tidigare i år. 35-årige Alonso har efter sitt deltagande i Gothia vunnit både VM- och EM-guld.

Foto: ROBIN NORDLUND / © BILDBYRÅN

 Hanna Ljungberg, 38, Sverige

Klubb: Mariehamn

År som deltagare: 1993

Är den enda tidigare Gothia-deltagare som kunnat göra anspråk på titeln som världens bästa fotbollsspelare. Har vunnit Champions League två år i rad (2003 och 2004) – dessutom sex SM-guld och ett VM-silver med det svenska landslaget.

Foto: JOE TOTH/BPI/REX / JOE TOTH/BPI/REX REX FEATURES

 Emmanuel Adebayor, 33, Togo

Klubb: Les Eperviers

År som deltagare: 1999

Enligt generaldirektör Dennis Andersson åkte Emmanuel Adebayor rakt från Göteborg till Metz för att skriva sitt första proffskontrakt när Gothia Cup 1999 var slut. Togolesen har senare spelat för Arsenal, Manchester City och Real Madrid.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

 Caroline Seger, 32, Sverige                                            

Klubb: Rydebäcks IF

År som deltagare: 2000

Har vunnit Diamantbollen och varit lagkapten i det svenska landslaget med vilket hon vunnit VM-brons. Dessutom representerat två av världens bästa klubblag – PSG och Lyon.

Foto: SIMON BELLIS / REUTERS X01632

 Alan Shearer, 46, England

Klubb: Wellington Juniors

År som deltagare: 1985

Satt på bänken när hans lag tog hem Gothia Cup – men Shearer revanscherade sig senare i karriären då han vann skytteligan i Premier League, en liga han också vann med Blackburn 1995.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

 Kosovare Asllani, 27, Sverige

Klubb: Vimmerby IF

År som deltagare: 2004

Tidig supertalang i Vimmerby gjorde Asllani Gothia-debut som 15-åring. Karriären har sedan gått vidare till både USA, Frankrike och England.

Foto: LUCA PAGLIARICCI / INSIDEFOTO BILDBYRÅN

 Andrea Pirlo, 38, Italien

Klubb: Voluntas

År som deltagare: 1990

Spelade från början som släpande anfallare – och blev bara några år efter Gothia-deltagandet den yngste spelaren någonsin i Serie A. Senare under karriären flyttade han ner i banan. Och skördade stora framgångar med Milan och Juventus.

Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP SCANPIX SWEDEN

 Julio Baptista, 35, Brasilien

Klubb: Pequeninos do Jockey

År som deltagare: 1993

Var med och vann hela turneringen med det legendariska Gothia-laget Pequeninos do Jockey. Flera år senare tog karriären fart i Sevilla och Baptista har också hunnit representera Arsenal, Roma och Real Madrid. Hans senaste klubb var Orlando City.

Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN

 Kim Källström, 34, Sverige

Klubb: Partille IF

År som deltagare: 1996

Tillsammans med en annan supertalang – Pierre Donatella – gjorde Kim Källström att Partille IF var ett lag att räkna med under Gothia Cup. Källström gick senare vidare till ett proffsliv i Rennes, Lyon och Arsenal. Spelar numera i Djurgården.

Foto: CESAR GRECO / IMAGO/FOTOARENA IMAGO SPORTFOTODIENST

 Zé Roberto, 43, Brasilien

Klubb: Pequeninos do Jockey

År som deltagare: 1993 och 1994

Julio Baptistas lagkamrat från Gothia Cup 1993 har haft en imponerande karriär som fotbollsspelare. Klubbadresser som Real Madrid och Bayern München har kryddats med två titlar i Copa América. I vintras vann han den brasilianska ligan för första gången – som 42-åring!