Foto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Mourad: "Jag stödjer inte Irans kvinnosyn"

Publicerad

Sverige - Iran slutade 3-1.

Innan matchen handlade dock den största debatten om kvinnoförtrycket i Iran.

GT passade på att tala med en som har bättre insyn än de flesta - Öis förre svenske landslagsman och tidigare Iranproffs George Mourad.

– Jag står varken bakom eller stödjer Irans kvinnosyn, säger George Mourad.

Den gänglige göteborgaren har hunnit spela för tio klubbar som proffs däribland vann han SM-guld med IFK Göteborg 2007. En av dem tio klubbarna Mourad spelat för är Mes Kerman som då spelade i Irans högstaliga. Mourad har både bättre och sämre minnen ifrån sin tid i Iran.

– Till en början var det bra rent sportsligt. Träningsanläggningen var okej och matchplanen var bra. Iranierna är ett väldigt trevligt folk, säger George Mourad.

Mourad berättar om hur stor fotbollen är i Iran, att folk kände igen honom på gatorna och ofta kom fram för att prata.

– Derbyt mellan Persepolis och Esteghlal är helt galet med över 80 000 på läktarna. Men han berättar också om hur matcherna ofta spelades mitt på dagen, ett försök av den styrande regimen till att hindra krutdurken från att sprängas.

"Vill undvika folksamlingar"

Flera tusen unga, passionerade män på en och samma plats är ett mardrömsscenario för den sittande regimen. Efter Irans seger mot USA i VM 1998 kastade segerrusiga iranier sig ut på gator och torg, kvinnorna slet av sig sina slöjor och alkohol dracks inför öppen ridå.

– De vill undvika folksamlingar och evenemang överhuvudtaget. Annars hade matcherna spelats på en viss dag och tid när folk har tid att titta som Premier League.

Debatten här hemma har till stora delar handlat om att kvinnor inte får besöka fotbollsarenor i Iran. Och trots att Mourad spelade ett år i Iran så fick hans fru, som är född i Iran och kom till Sverige som liten, aldrig besöka arenan.

Frun stoppades

– Min fru fick inte besöka arenan, i stället fick hon titta på via TV'n där hemma. Det är klart att jag tycker situationen är tråkig.

Men han tycker samtidigt att debatten om kvinnoförtryck är tråkig för det iranska fotbollslandslaget "Team Melli" som är i Sverige på fotbollsmässiga meriter. Bara dagarna innan matchen mot Sverige slog Iran VM-åttondelsfinalisten Chile med 2-0.

– Det är fotbollsspelare som försöker göra det bra sportsligt och så hamnar fokus på fel saker. Folk får gärna ha åsikter, det tycker jag verkligen, men det är tråkigt att allt fokus hamnar på politik och inte fotboll.

Men hör inte fotboll och politik ihop ibland då?

– Det sägs att politik och fotboll inte hör ihop men det är klart att båda världarna drar nytta av varandra. Det är bara att kolla på Qatar där det visades fem minuter reklam om landet innan matcherna i handbolls-VM visades.

– Men det är det som är så skönt med fotbollen. När man är på plan så släpper man allt annat i 90 minuter.

Hur var livet annars i Iran?

– Jag har fått lära mig att verkligen anpassa mig. Kulturen är annorlunda än i Europa. Det är likadant här som där om man förlorar, då stannar man hemma och går inte ut. Men här tar man exempelvis en öl tillsammans om man vunnit en match, där blir det mer att man går hem till varandra och umgås.

 

Monir Loudiyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag