Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mourad: "Jag stödjer inte Irans kvinnosyn"

Foto: Carl Sandin

Sverige - Iran slutade 3-1.

Innan matchen handlade dock den största debatten om kvinnoförtrycket i Iran.

GT passade på att tala med en som har bättre insyn än de flesta - Öis förre svenske landslagsman och tidigare Iranproffs George Mourad.

– Jag står varken bakom eller stödjer Irans kvinnosyn, säger George Mourad.

Det här är George Mourads tidigare klubbar

Västra Frölunda - 2000-2003

IFK Göteborg - 2004-2008

Brescia (lån) - 2006

Willem II - 2008-2010

Tromsö - 2010-2011

Portimonense - 2011

Mes Kerman - 2011-2012

Syrianska - 2012-2013

Qingdao Jonoon - 2013

Örgryte IS - 2013-

Och här är Mourads nya karriär

– Jag läser en YH-utbildning, bank- och försäkringstjänsteman, parallellt med fotbollen. Det fungerar bra men man får smita i väg ibland från föreläsningarna. Jag har läst ett år, mestadels teoretiskt. Det är cirka ett år kvar och då går jag ut på praktik.

Den gänglige göteborgaren har hunnit spela för tio klubbar som proffs däribland vann han SM-guld med IFK Göteborg 2007. En av dem tio klubbarna Mourad spelat för är Mes Kerman som då spelade i Irans högstaliga. Mourad har både bättre och sämre minnen ifrån sin tid i Iran.

– Till en början var det bra rent sportsligt. Träningsanläggningen var okej och matchplanen var bra. Iranierna är ett väldigt trevligt folk, säger George Mourad.

Mourad berättar om hur stor fotbollen är i Iran, att folk kände igen honom på gatorna och ofta kom fram för att prata.

– Derbyt mellan Persepolis och Esteghlal är helt galet med över 80 000 på läktarna. Men han berättar också om hur matcherna ofta spelades mitt på dagen, ett försök av den styrande regimen till att hindra krutdurken från att sprängas.

"Vill undvika folksamlingar"

Flera tusen unga, passionerade män på en och samma plats är ett mardrömsscenario för den sittande regimen. Efter Irans seger mot USA i VM 1998 kastade segerrusiga iranier sig ut på gator och torg, kvinnorna slet av sig sina slöjor och alkohol dracks inför öppen ridå.

– De vill undvika folksamlingar och evenemang överhuvudtaget. Annars hade matcherna spelats på en viss dag och tid när folk har tid att titta som Premier League.

Debatten här hemma har till stora delar handlat om att kvinnor inte får besöka fotbollsarenor i Iran. Och trots att Mourad spelade ett år i Iran så fick hans fru, som är född i Iran och kom till Sverige som liten, aldrig besöka arenan.

Frun stoppades

– Min fru fick inte besöka arenan, i stället fick hon titta på via TV'n där hemma. Det är klart att jag tycker situationen är tråkig.

Men han tycker samtidigt att debatten om kvinnoförtryck är tråkig för det iranska fotbollslandslaget "Team Melli" som är i Sverige på fotbollsmässiga meriter. Bara dagarna innan matchen mot Sverige slog Iran VM-åttondelsfinalisten Chile med 2-0.

– Det är fotbollsspelare som försöker göra det bra sportsligt och så hamnar fokus på fel saker. Folk får gärna ha åsikter, det tycker jag verkligen, men det är tråkigt att allt fokus hamnar på politik och inte fotboll.

Men hör inte fotboll och politik ihop ibland då?

– Det sägs att politik och fotboll inte hör ihop men det är klart att båda världarna drar nytta av varandra. Det är bara att kolla på Qatar där det visades fem minuter reklam om landet innan matcherna i handbolls-VM visades.

– Men det är det som är så skönt med fotbollen. När man är på plan så släpper man allt annat i 90 minuter.

Hur var livet annars i Iran?

– Jag har fått lära mig att verkligen anpassa mig. Kulturen är annorlunda än i Europa. Det är likadant här som där om man förlorar, då stannar man hemma och går inte ut. Men här tar man exempelvis en öl tillsammans om man vunnit en match, där blir det mer att man går hem till varandra och umgås.

 

Monir Loudiyi

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!