Kim Källström och Tobias Hysén har känt varandra länge. I kväll möts de i Göteborg för första gången på drygt 20 år. Foto: TT & IBL
Kim Källström och Tobias Hysén har känt varandra länge. I kväll möts de i Göteborg för första gången på drygt 20 år. Foto: TT & IBL

Möts i Göteborg – för första gången på 20 år

Publicerad

GÖTEBORG. Tobias Hysén vs Kim Källström på Gamla Ullevi i kväll.

Två 35-åringar som stötte på varandra tidigt i livet och som spelade tillsammans i Göteborgs stadslag redan i de tidiga tonåren.

När Blåvitt tar emot Djurgården på Gamla Ullevi är det första gången på runt 20 år som de spelar mot varandra i Göteborg.

– Naturligtvis är det speciellt att möta Kim. Han var tidigt bäst av stans 82:or, säger Tobias Hysén.

När domaren blåser i gång Blåvitts match mot Djurgården i kväll står en 35-årig veteran på var sin sida om mittlinjen.

Tobias Hysén ska som anfallare se till att hans lag gör de mål som behövs för att ta revansch för 0–1-förlusten i våras.

Kim Källström styr som vanligt topplaget Djurgårdens spel, ska slå passningarna som skär upp det blåvita försvaret.

Två vänsterfötter

Båda är vänsterfotade. Båda har nyckelroller. Båda har en enorm rutin.

Och båda två startade sina karriärer på en grusplan i Göteborgsområdet. 

Tobias i Lundby IF på Hisingen, Kim i Partille IF i grannkommunen.

– Vi möttes väl första gången på Slätta Damm på Hisingen eller Lexby IP i Partille, säger Tobias. 

Men de båda talangerna möttes inte så ofta som de kunde ha gjort. För Kim Källström spelade oftast med de som var ett år äldre.

– Kim var bäst redan från början, han var bra som fan. Han spelade ju också A-lagsfotboll tidigare än alla andra i vår ålder, säger Tobias Hysén. 

Tillsammans i stadslaget

I Göteborgs stadslag spelade tillsammans för första gången. 

– Det var förmodligen 1996, för 21 år sedan, säger Blåvitts skyttekung och ler åt minnet. Vi mötte lag som Bohuslän, Halland och Småland. Sedan var vi tillsammans även på elitpojklägret.

– Kim har ju haft en karriär på en helt annan nivå. Han har ju varit ute på ett helt annat sätt, säger Tobias. 

Medan Källström har Lyon, Spartak Moskva och Arsenal på sitt cv har Hysén en säsong i Sunderland och två i kinesiska Shanghai bakom sig.

När Blåvitt förlorade mot Djurgården med 0–1 i våras hoppade Tobias Hysén in medan Kim Källström spelade hela matchen.

Speciellt att hälsa på varandra

På Gamla Ullevi startar de första gången på drygt 20 år mot varandra.

– Det är klart att det är lite speciellt när vi hälsar på varandra före matchen, jag har ju känt Kim i så många år, säger Hysén.

Men han tillägger att det även finns andra spelare från samma årgång som han hälsar lite extra på när det drar ihop sig till match.

– Markus Rosenberg spelade ju alltid med Skånes distriktslag och Stefan Ishizaki var med i Stockholm. Det är alltid kul att möta killarna som man har känt i så många år, säger han.

”Båda älskar fotboll”

Du är 35 och har fortfarande spring i benen i landets högsta serie. Hur har du klarat det?

– Jag är kvar för att det känns bra i kroppen, jag har varit hyfsat skadefri. Jag har kunnat träna på bra och har en spelstil där jag inte kastar mig in så mycket, säger Blåvitts anfallsstjärna.

Torbjörn Nilsson, som tränat båda två i både klubblag och U21-landslaget, har sin förklaring till att de två rutinerade spelarna möts på Gamla Ullevi i dag.

– Båda två älskar fotboll. Det är nog framför allt det som gör att dom fortfarande spelar, säger han.

Torbjörn Nilsson hade båda som tränare

Såg du tidigt att de skulle bli stjärnor?

– Kim var tidigt klar med sin roll. Han var och är innermittfältare med fantastisk spelförståelse och fantastiska passningar. ”Tobbe” var oerhört snabb, men växlade mellan yttermittfältare, vänsterback och forward. Det tog lite längre tid för honom att hitta sin identitet, säger Torbjörn Nilsson.

Djurgården återtar andraplatsen i allsvenskan från Häcken vid oavgjort eller seger i kväll, Blåvitt kan hoppa upp till sjunde plats.

Vad talar för en seger för Tobias Hysén och Blåvitt?

– Hemmaplan är en jättefördel för oss. Och vi är på ett annat plan vad det gäller form, spel och självförtroende är när vi förlorade där uppe i våras. Kan vi spela som i de senaste matcherna talar mycket för att vi vinner, svarar han.

Båda har tränats av Torbjörn Nilsson

Det finns många beröringspunkter mellan de två 35-åriga veteranerna:

De föddes 1982, Tobias Hysén 9 mars och Kim Källström 24 augusti.

Båda har fäder som inte bara är födda samma år (1959) utan också har spelat i allsvenskan. Kims pappa Mikael i Gefle och Häcken, Tobias pappa Glenn i Blåvitt.

• 1996 värvades Kim till Häcken där han inte ens hade fyllt 17 när han debuterade i A-laget i superettan. 1999 plockades Tobias till samma klubb, men till tipselitlaget där han fick Kims pappa Mikael som tränare.

• 2001, Kim Källströms sista år i Häcken, var Tobias Hysén ny i A-truppen. De spelade några matcher tillsammans i allsvenskan. Tränare var då Torbjörn Nilsson, legendaren som är assisterande i det blåvita laget i matchen på Gamla Ullevi i kväll.

• 2002, samtidigt som Hysén följde med Häcken ner i superettan, flyttade Källström till Djurgården. 

• 2004 var det Hyséns tur att flytta till Djurgården, året efter att Källström hade dragit ut på sin 14-åriga resa till klubbar runt om i Europa.

• Dessutom har Hysén och Källström spelat tillsammans i både U21- och A-landslagen.

Relaterade ämnen
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag