När Mirjam var 18 år förlorade hon drygt 90 procent av sin syn. På lördag ställer hon sig på startlinjen till Göteborgsvarvet. Foto: Privat
När Mirjam var 18 år förlorade hon drygt 90 procent av sin syn. På lördag ställer hon sig på startlinjen till Göteborgsvarvet. Foto: Privat

Mirjam, 24, springer Varvet – mot alla odds

Publicerad

När Mirjam Bergström från Göteborg var 18 år ung blev allting svart. 

Bokstavligt talat.

Men på lördag ställer hon sig ändå på startlinjen tillsammans med 60 000 andra löpare som ska försöka ta sig runt Göteborgsvaret.

– Jag vill visa att att det går att genomföra saker, även om man drabbas av motgångar, säger Mirjam.

Som att något hade fastnat i ögat.

Så beskriver Mirjam Bergström, 24, de första symptomen. Synen blev suddig också, och hon vände sig till sin vårdcentral.

Men de hittade inget fel på henne. 

– Efter två dagar såg jag ingenting på vänster öga, och sen började jag se dåligt på det högra också, berättar Mirjam, som tidigare intervjuats av GP.

En vecka senare var hon helt blind.

– Jag hade fått en synnervsinflammation, en autoimmun sjukdom. Att man får en inflammation på båda ögonen samtidigt, och att man förlorar så mycket av synen, är ovanligt, säger Mirjam.

 

LÄS MER: Så blir vädret under Göteborgsvarvet  

 

På lördag springer Mirjam Bergström Göteborgsvarvet.Foto: ANDERS YLANDER

Blev deprimerad

Kanske berodde inflammationen på en smäll hon fått när hon spelade amerikansk fotboll, kanske på grund av en envis förkylning. Läkarna vet fortfarande inte, förklarar Mirjam.

Till en början höll hon humöret uppe. Synbortfallet var tillfälligt, tänkte hon. Snart skulle allt vara som vanligt igen.

Men det blev det inte. 

– Jag levde som i chock. Det kändes absurt att ha haft full syn hela livet, och sedan förlora den på bara några månader. Jag var inne på sjukhus mycket och gick igenom tuffa behandlingar. Medicinerna jag fick var tunga, och gjorde att jag mådde dåligt psykiskt.

Mirjam försökte bita ihop och tänka positivt, men efter ett år kom känslorna ikapp henne och hon sjönk in i en djup depression.

 

LÄS MER: Göteborgsvarvet 2018 – allt du behöver veta 

”Jag levde som i chock”, berättar Mirjam.Foto: PRIVAT

Ser en meter

– Det ökade stegvis. Jag hade mycket ångest och det hände att jag bara sprang rätt ut i skogen och storgrät. Men jag hade mycket stöd från vänner och familj, och hittade kraft i min kristna tro, säger Mirjam.

– Det gav mig en trygghet, att oavsett vad som händer så kommer det ändå att gå bra. Och jag är väldigt tacksam för den syn jag fick tillbaka.

I dag, sex år efter inflammationen, har Mirjam drygt tre procents syn på vänster öga och tio procent på det högra.

På lördag kommer många löpare springa genom Göteborg.Foto: MATHIAS BERGELD

Blivit mer ödmjuk

Hon kan urskilja ansikten på en meters avstånd, och med hjälpmedel kan hon läsa text på datorn.

Och hon kan springa.

– Jag har alltid varit fysiskt aktiv, och spelat amerikansk fotboll, innebandy och fotboll. Innan sjukdomen tyckte jag inte att det var så roligt att springa långt, men nu är morgonlöpturen en helig stund för mig. 

Och om bara några dagar ska Mirjam springa Göteborgsvarvet för första gången. Men tiden är inte det viktigaste, även om hon siktar på att ta sig i mål på under två timmar. 

– Jag gör det för att visa att det går att genomföra saker, även om man drabbas av motgångar. Nästa år hoppas jag att vi är en hel grupp med synskadade som springer, säger hon.

Löpturerna om morgnarna är heliga för Mirjam.Foto: Privat

Livet blev inte som Mirjam hade tänkt sig, men med facit i hand hade hon inte velat ha det på något annat sätt.

– Jag har lärt mig otroligt mycket och blivit en mer ödmjuk person, tack vare sjukdomen. Innan kunde jag vara ganska hård och inte visa förståelse för människor med psykiska och fysiska problem, säger Mirjam.

– Visst kan det vara tufft att se dåligt ibland, och man ställs inför en hel del utmaningar. Men de erfarenheter jag har fått skulle jag inte vilja vara utan.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag