Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljöpartist jämförde Blåvitt med nazister

Kristoffer Talltorp
Kristoffer Talltorp med Alice Bah Kuhnke
Foto: Beatrice Lundborg / Dn / Tt

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes pressekreterare Kristoffer Talltorp tog favoritlaget AIK:s förlust mot IFK Göteborg hårt.

I en tweet som senare raderades jämförde han motståndarna med högerextrema VAM.

– Det var dåligt omdöme, skriver Talltorp.

– Det låter otroligt och ofattbart insiktslöst, säger IFK:s tränare Jörgen Lennartsson.

Efter AIK:s 1-2 mot IFK Göteborg är man med största sannolikhet borta från guldstriden. Och det märktes på både spelare och supportrar. Flera stjärnor syntes med tårar i ögonen efter slutsignalen på Friends arena i går.

Inbitne AIK:aren Kristoffer Talltorp (MP), pressekreterare hos Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, var även han bedrövad efter förlusten. I stundens hetta skickade han ut en tweet:

”AIK-VAM 1-2”.

Tweeten togs senare bort och Talltorp förklarade sig.

"Ber om ursäkt för tidigare tweet om fotboll. Dåligt omdöme från mig i besvikelse, därför tog jag genast bort den”, skrev han. 

"Ett dåligt skämt"

När SportExpressen ringer upp Talltorp är han fortfarande ångerfull.

– Det var ett dåligt skämt som jag hade hört när jag gått på fotboll. Jag skrev det i besvikelsen. Det var dåligt omdöme.

Hade du inte förutsett att det skulle bli reaktioner?

– Jo, och jag tog bort det efter några minuter. Det var dåligt omdöme.

Jämförde med nazister

Talltorps "VAM"-pik var en referens till IFK:s satsning på nordiska spelare.

– Det var så jag hade hört det. I samband med den diskussionen.

Men du kände väl att det var magstarkt att jämföra dem med nazister? 

– Ja. Det var dåligt omdöme.

Vitt ariskt motstånd var ett nazistiskt nätverk i Sverige som väckte stor uppmärksamhet under 1990-talet. Gruppen var en svensk version av amerikanska WAR, White Aryan Resistance. Anhängarna beskrev sig själva som "rasrevolutionära" och låg bland annat bakom bankrån, vapenbrott, inbrott och bombattentat.

Lennartsson: "Ofattbart insiktslöst"

IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson reagerar på Talltorps tweet – och föreslår ett möte med Blåvittspelarna Sabah Lawson och Kasim Prosper, båda från Ghana.

- Han har inte träffat Prosper och Lawson. Det låter otroligt och ofattbart insiktslöst. Vi får väl ordna en fika med honom och Prosper och Lawson. Kulturministern har fått något att ta tag i nu. Det är min kommentar, säger Jörgen Lennartsson.