Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Med innebandyn som ett integrationsprojekt

Pontus Berger har lång erfarenhet av innebandy och arbete i föreningar. Här är han med sina söner i hallen på Aktiviteten i Mölndal, där föreningen som Pontus startade 1985 håller hus.
Foto: Kajsa Klaméus
Han vill inspireras av det somaliska bandylandslaget, som gjorde succé.
Foto: Sören Andersson / Tt
Pontus Berger och patrik Andersson träffades när filmen "Trevligt folk" visades i Möndal.
Foto: Henrik Jansson

Efter 26 år på Volvo tog Pontus Berger tjänstledigt från sin trygga tjänst som ekonomichef över en enhet för produktutveckling.

Han drömde om att göra något viktigare.

Under våren startade Pontus ett innebandylag för att stimulera integrationen och påverka ungdomar i utanförskap.

– Jag vill öppna dörrar, säger han.

I Göteborg har oroligheterna och skottlossningarna avlöst varandra de senaste åren. Områdena i nordöstra Göteborg hör till de mest drabbade.

– Folk har för mycket tid över till saker som inte skapar värde utan tvärtom, skapar problem. Kan man skapa en meningsfull vardag då har man lyckats, säger Berger.

Han tror på samarbete, att se möjligheter i stället för problem och känner en dragning till att göra världen lite bättre. Med detta i ryggraden ska Pontus nu lägga all sin tid på att bidra till ökad integration bland unga vuxna i Göteborg.

Läste om Filip och Fredriks film

Det hela började när Pontus läste om tv-profilerna Filip och Fredriks arbete med det somaliska bandylandslaget, som blivit känt över hela landet sedan filmen "Trevligt Folk" gick upp på bio.

– Först var jag ganska fundersam till hela grejen. Att sätta ihop ett lag, åka till Ryssland och förlora med 1-22, säger Pontus med uppriktig blick.

– Men i januari fick jag en aha-upplevelse, när jag läste att nio av killarna i laget nu går på bandygymnasium. Då tänkte jag: "Herregud vad smart att använda idrott som verktyg till andra aktiviteter."

När Pontus väl börjat fundera på vad han skulle kunna göra fanns ingen återvändo. Förutom att ha arbetat i nära tre decennier på Volvo har Pontus varit aktiv inom innebandyn som spelare, ledare, domare och på förbundsnivå sedan 1985. Med sina två stora nätverk inom Volvo och innebandy bestämde han sig för att starta ett innebandylag för unga vuxna som behöver hjälp att komma in i samhället.

Men utmaningarna är stora. Pontus saknar finansiering och jobbar för att nå ut med sitt projekt. Men framför allt saknar han ett lag. Ändå har han kört i gång med träningarna.

– Skulle jag väntat på att alla de där pusselbitarna skulle falla på plats så hade tåget gått. Jag tror att ska man göra någonting så ska man göra det till hundra procent och det är lika bra att sätta lite press på sig själv, säger Pontus Berger.

Vilka människor är det som kommer vara med i innebandylaget?

– Jag tänker mig unga vuxna, i åldrarna 16-25. Då finns det chans för killarna att få upp ögonen för sådant som kan påverka deras gymnasieval och för de äldre som behöver komma ut i arbetslivet. Förutsättningen är att man är bosatt i ett av de utsatta områdena och att man lever i någon form av utanförskap.

"Väldigt positiva till initiativet"

Nästa steg för Pontus är att träffa så många myndigheter, företag och organisationer som möjligt. Han ska träffa Arbetsförmedlingen, sociala myndigheter, polisen i nordöstra Göteborg och andra idrottsföreningar i området.

– Jag får även mycket hjälp av Ulf Widell på Göteborgs innebandyförbund. Tyvärr kan de inte bidra med ekonomiska resurser men jag får administrativ hjälp och får chans att ta del av Ulfs kontaktnät, säger Pontus.

När det kommer till ekonomi har Pontus tre tänkta sätt att söka finansiering.

Idrottslyftet är den första. Regeringen satsar på just idrottsrörelsen för att integrationsinitiativen ska bli fler.

Det andra sättet är sponsorer och samarbetspartners. Pontus berättar att 5 000 kronor i bidrag för att få sitt namn på en matchtröja kanske inte räcker, utan han kommer dessutom vara intresserad av material och sociala bidrag, till exempel praktikplatser.

– Det sista verktyget är det som kallas för gräsrotsfinansiering. Här handlar det om att vanliga människor får chans att bidra med en mindre summa. Vi presenterar projektet på en hemsida och berättar vad pengarna ska gå till. Sedan får vem som helst stötta.

Målet: Ett lag i seriespel

Efter träningsstarten i maj har Pontus ett till kortsiktigt mål: att ha ett lag på banan till seriestarten av division 6 i Göteborgsregionen.

– Men det idrottsliga, innebandyn i det här fallet, är ju sekundärt. Det jag vill göra är att använda innebandyn som verktyg för att ungdomar ska få mer inblick i arbetslivet. Min tanke är att få igång laget, se vilka behov killarna har och kombinera ihop det med nätverket på till exempel Volvo för att visa ungdomarna vad man gör där. Man kanske kan träffa en kollega med utländsk bakgrund som kan berätta om vad han eller hon gör och hur de tagit sig dit, berättar Pontus och fortsätter:

– Kan man måla upp de här bilderna i fler hjärnor kan folk bli mer målstyrda. Det sportsliga är bara paketeringen. Vi kommer förmodligen att få stryk med 1-22 vi också, men huvudsaken är att ungdomarna har kul och utvecklas.

Vilket mottagande tror du att du kommer få från ungdomarna i nordöstra Göteborg?

– Det blir väldigt spännande. Det kan ju bli så att de tänker: "Vad är detta för nisse som kommer dragandes?" Men jag tror mycket handlar om att bygga förtroende, att jag visar att det här inte är en kortsiktig fluga, att jag har längre ambitioner.

Patrik Andersson är initiativtagare och projektledare för Somalia bandy i Borlänge. Han ser positivt på att fler eldsjälar inspireras och startar liknande projekt.

– Det var det som var syftet. Vi ville ju göra Somalia bandy gånger tusen! Vi är jättegärna med och inspirerar och bidrar med de råd vi kan och det är fantastiskt kul, säger Andersson.

Hur går det för killarna i laget, så här två år efter att laget bildades?

– De har en helt annan självkänsla. De har fått ett värde, de har lyckats. De har ju ett cv nu. De kan gå till en arbetsgivare och säga: "Jag har kämpat i åtta månader för att komma till bandy-VM, jag kan fanimig jobba!"

Kämpar lika hårt i skolan

Patrik fortsätter och berättar att två av killarna har fått jobb och en annan är andremålvakt i Borlänge Bandy. Han säger att de lärt sig kämpa genom bandyn och nu kämpar de i skolan.

Patrik Andersson märker en tydlig skillnad hos invånarna i Borlänge innan bandyprojektet och efter. Bilden av invandrare har förbättrats radikalt.

– Folk pratar mycket mer positivt. Det var någon av grabbarna i laget som sa: "Förut gick jag hellre vilse än att fråga en svensk om vägen. Nu kan jag fråga vem som helst."

Tillbaka på kaféet hänger Pontus entusiasm kvar i luften. Han verkar inte nervös inför framtiden utan det verkar som att han bestämt sig för att detta ska gå vägen.

– Men den som förmodligen kommer lära sig mest under den här resan är jag, säger Pontus.

Vill ha 300 medlemmar om fem år

NAMN: Pontus Berger.

Ålder: 49 år.

Familj: Fru och två söner.

Bakgrund: Arbetat på Volvo Personvagnar i 26 år, senast som ekonomichef. Startade upp Mölndals innebandy år 1985. Har varit aktiv i de flesta roller inom innebandyrörelsen.

Aktuell: Har tagit tjänstledigt för att starta ett innebandylag som ett projekt för att stimulera integrationen i Göteborg.

Om fem år hoppas Pontus på: Att föreningen har 300-400 medlemmar med seniorlag, juniorlag, damlag och flicklag.

Så fungerar gräsrotsfinansiering

■ Tar in flera finansiärer

Gräsrotsfinansiering (crowd funding), är en metod där man finansierar projekt genom stöd från ett stort antal bidragsgivare.

■ Redogör för upplägget

Kreatören lägger upp information om idén på en hemsida och berättar vilken summa som behövs för att genomföra det. Hela världen kan sedan hjälpa till med ett bidrag.

■ Vanligt med belöning

Ofta ger kreatören finansiären en möjlighet att följa projektet och det är vanligt att man får någon form av belöning eller tack för att man bidragit med pengar.

■ Finns redan i Sverige

I Sverige finns flera olika gräsrotsorganisationer, till exempel Funded by Me som Idrott för integration använder sig av.