Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hoppas han kan få ut det bästa ur mig"

Max Friberg i sin nya Frölunda-tröja.Foto: All Over Press
Roger Rönnberg, nu tränare i Frölunda.Foto: Bildbyrån
Rönnberg och hans JVM-lag 2012.Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Ännu en av Roger Rönnbergs guldspelare från JVM 2012 har landat i Frölunda.

Max Friberg, 24, kör i gång 16 maj med nya klubben.

– När jag spelade för Roger i juniorlandslaget presterade jag på max. Jag hoppas att han kan få ut det bästa ur mig igen, säger Friberg.

När Max Friberg skulle lämna moderklubben Skövde IK för fem år sedan var han en av landets mest jagade hockeytalanger.

Den gången hamnade han i Timrå, som då spelade i elitserien.

När Timrå två säsonger senare åkte ur högsta serien var det dags för nästa flytt. Max Friberg drog över Atlanten med förhoppningen att bli NHL-spelare. 

Kickstartade i gång karriären

Efter fyra år i Nordamerika är han nu tillbaka i Sverige. NHL-karriären innehåller bara sex matcher i Anaheim Ducks, resten av fyra säsonger tillbringades i AHL.

Är du besviken för att du inte lyckades?

– Det är klart att om man åker över med målet att slå sig in och stanna kvar i NHL så är det en besvikelse. Men samtidigt tycker jag att jag fick många nyttiga erfarenheter i AHL, jag lärde mig mycket där, svarar Max Friberg.

Spelare som Johan Sundström och Henrik Tömmernes kom tillbaka efter liknande erfarenheter och kickstartade i gång karriären igen.

– Drömmen om NHL kommer aldrig att dö. Men jag behövde byta miljö för att utvecklas. Och jag hoppas att jag kan hjälpa Frölunda lika mycket som klubben kan hjälpa mig, säger han.

En ledare i Frölunda

I Frölunda finns inte bara Roger Rönnberg från JVM-laget 2012. Även målvakterna Johan Gustavsson och Johan Mattsson (tredjemålvakt då, ny från Timrå nu) var med på guldäventyret.

Hur stor del har det i att du valde Frölunda?

– Jag har bra koll på klubben genom kompisar som spelar och har spelat här. Och så är det ganska nära hem till Skövde, det är också bra, säger han. 

Max Friberg var lagkapten under den nyss avslutade säsongen med St Johns Icecaps i AHL. Och Frölundas sportchef Fredrik Sjöström pratar om att det är en ledartyp som har rekryterats.

Blir du en ledare i Frölunda?

– Det hoppas jag. När jag har pratat med Frölunda känns det som att vi har samma bild av vem jag är, säger han.

Friberg jobbar hårt

Och vad är du för typ?

– Hårt arbete är grunden i allt jag gör. Jag kommer till jobbet och ger hundra procent varje dag. Ledarskap för mig är att gå före och alltid göra mitt bästa, inte att prata högt om det, svarar Max Friberg.

– Jag är inte så jättestor, men känner att jag är fysiskt stark. Jag försöker vinna alla kamperna och är stark runt mål.

I Frölundas omklädningsrum finns det redan folk som pratar västgötska. Christoffer Ehn kommer från Skara och Rasmus Dahlin från Lidköping. 

– Det är roligt att det kommer killar från ställen i närheten. När vi var mindre var spelarna från Lidköping alltid bra. Många hade spelat bandy och lärt sig åka skridskor där och åkte som bara den, säger han.

Följer gärna med till Götaplatsen

Max Friberg har anlänt till Frölunda efter en säsong som slutade i besvikelse. 2016 års mästare lyckades inte ta sig förbi Brynäs i semifinalen.

– Målet här tydligt. Vi ska ta oss till final och vinna. Det ska bli roligt att få vara med och kämpa för det, säger han.

De spelare som är kvar vill gärna tillbaka och fira på Götaplatsen nästa år.

– Då hänger jag gärna med, kommenterar Max Friberg.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.