Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Bjärsmyrs nya liv – i Turkiet

Mattias Bjärsmyr gör det bra i Turkiet.
Foto: Sivasspor
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Mattias Bjärsmyr, 31, lämnade IFK Göteborg efter en turbulent sista tid. 

Nu är han ordinarie i turkiska högstaligan och gör bra ifrån sig. 

– Det känns som att jag har fått en nytändning och det kan vara nyttigt ibland, säger mittbacken.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

2017 blev inte som IFK Göteborg och förre lagkaptenen Mattias Bjärsmyr hoppades. Spelaruppror, dåliga resultat, många interna konflikter och i mitten av juli sparkades tränaren Jörgen Lennartsson. Bara några dagar senare skrev Bjärsmyr på ett tvåårskontrakt med nykomlingen Sivasspor i Turkiet.

Han berättar att han har lagt kaoset bakom sig och att han fått ett sportsligt lyft i ny miljö. Efter nio omgångar ligger Sivasspor nia i tabellen och Bjärsmyr har spelat samtliga minuter. 

– Än så länge är de nog nöjda med mig. På min position har vi bara utlänningar och konkurrensen är tuff. Laget var inte riktigt färdigt när serien började, de sista gubbarna kom första veckan i september, men nu har det tagit sig bra. De tre sista matcherna har vi gjort det bra och det är positivt, säger han. 

Hur är Sivas som stad? 

– De som hjälpte mig hit hade målat upp en sämre version än vad det är. Det bor 300 000 här, man kan gå ut och käka och det mesta man behöver finns. Och klubben är välskött och familjär. Man trodde ju att man inte skulle kunna prata med presidenten, men det kan man visst. Jag har inget att anmärka på. Stämningen är skön. 


LÄS MER: Bjärsmyr lämnar IFK Göteborg

Bjärsmyr: "Lite mer Hawaii" 

Lönen kommer som den ska alltså? 

– Ja, och så länge vi spelar bra gör den väl det, haha. 

Hur är kvaliteten generellt i ligan? 

– Många lag har många bra spelare, framför allt individuellt. Men taktiskt sett kanske det är lite mer Hawaii höll jag på att säga. Lite mer man man, din gubbe får inte göra mål. Det är en utmaning också, men har funkat bra hittills. 

Hade Sivasspor slagit Blåvitt? 

– Jag har fått den frågan hundra gånger av Mikael Boman och andra kompisar. Det är kanske kaxigt och säga att vi hade gjort det, men det tror jag att vi hade gjort. Men det är en annan typ av fotboll. Se på Östersund, de lyckas inte lika bra i allsvenskan som i Europa, där deras spel passar bättre. 

Bjärsmyr har hunnit med en stormatch, Galatasaray borta där det blev förlust (0-3). 

– 50 000 turkar som höll på samma lag. En häftig upplevelse förstås. 


LÄS MER: Blåvitts prislapp på Bjärsmyr

NHL med Wernbloom och Hysén

31-åringen har tidigare varit utlandsproffs i grekiska Panathinaikos och norska Rosenborg. 

– Jag tror att jag har nytta av det nu. Då brydde man sig kanske lite mer om allt runtomkring, nu åker man bara med lite mer kanske. Allting är ju lite annorlunda. Man har lärt sig att inte bry sig för mycket. Det här min vardag sedan tre månader. 

Vad gör du på fritiden? 

– Vi har inte så mycket fritid faktiskt. Vi samlas och äter frukost vid halv elva, tränar vid två och får inte åka därifrån förrän klockan 18. Det är heldagar hela tiden. Men de är rätt givmilda med ledighet om vi spelar bra inför landskampsuppehållen. Jag har varit hemma i Göteborg två gånger. 

– Ibland flyger vi till Istanbul och hittar på något. Det är ganska smidigt att flyga i det här landet faktiskt. Annars spelar jag mycket NHL med Wernbloom och Hysén. Jag väntar på att de ska logga in nu faktiskt. 

Foto: Tommy Holl / IBL

LÄS MER: "Blåvitt måste bestämma sig"

Följer Blåvitt noga

Hustrun Tilda och parets två döttrar är inte med i Turkiet utan bor kvar i Göteborg. Men de åker och hälsar på så ofta det går. 

– Vår äldsta har börjat nollan och det är en viktig del av hennes liv som börjar nu. Och det finns ingen engelsk skola här. Vi har valt att ha det så här i två år. Men med Facetime är man hyfsat nära varandra ändå på något sätt. Men man saknar ju umgänget där hemma, framför allt med barnen. 

Ser du Blåvitts matcher? 

– Ja, förvånansvärt många faktiskt. Jag har haft tur med dagar och speltid. Det blev en liten pik uppåt när man bytte tränare, men sen kommer det gamla tillbaka igen. Det är ofta så. Det är som det är i Blåvitt. Jag vet inte vad jag ska säga riktigt, men jag hoppas verkligen att de får ordning på allt.