Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mästartränarens tuffa tid: "Det var hemskt..."

Norrköpings guldtränare Janne Andersson.
Foto: Kari Kesti
Janne Andersson och Janne Carlsson i Öis.
Foto: Jan Wiriden
Janne Andersson blir uppvisad på läktaren i matchen mot Väsby 2010.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Janne Andersson, 53, tog SM-guld med IFK Norrköping i höstas.

Fem år tidigare gick han igenom en mardrömstid – i Öis.

– Det var ett hemskt år, säger mästartränaren i podcasten Lundh.

Janne Andersson tog över Örgryte året efter att laget åkt ur allsvenskan.

Andersson, som då kom från allsvenska Halmstad, såg det som ett hedersuppdrag.

– Det som hände var att jag kom in ganska sent och när vi började träna i januari så var det en organisation som var mycket större än den som var i Halmstad. Det var för att klubben spelat i allsvenskan under många år. Jag fick en känsla av att det här var en större klubb, säger han i Olof Lundhs podcast Lundh på Fotbollskanalen.se.

Det var först senare han fick erfara hur illa ställt det var med klubbens ekonomi – som ledde till konkurs den 11 februari 2011.

"Var katastrof"

– Signalerna började tidigt komma kring ekonomin och att den var dålig. Örgryte hade under hösten anställt en ny vd som berättade att ekonomin var mycket sämre än vad han trott. Så tidigt blev det ett lock på där man försökte friställa personal i kansliet och där man såg över både spelartrupp och ledarstab. Till slut så var det ju katastrof, säger Andersson och fortsätter:

– Detta skedde under bara tre-fyra månaders tid. Så det blev väldigt lite fotboll egentligen. Under hösten gick det inte att vara kvar i klubben. Sedan gick det några månader och klubben gick i konkurs då man inte redde ut ekonomin. Utifrån det perspektivet så var det ett hemskt år att uppleva.

Janne Andersson vann SM-guld med IFK Norrköping i höstas.

Strax därefter tog Öis klivet upp i superettan.