Mårts om SHL-löftets succé: "Fantastisk"

Andreas Johnson.
Foto: Carl Sandin
Pär Mårts.
Foto: Joel Marklund

GÖTEBORG. Andreas Johnson, 21, glänste och gjorde tre mål mot Skellefteå.

På läktaren satt förbundskaptenen Pär Mårts.

– Han var fantastisk, säger Mårts till GT.

Frölundaforwarden Andreas Johnson hade stor uppvisning och sänkte Skellefteå i det stekheta SHL-toppmötet i går.

För Johnson kunde tillfället knappast ha varit bättre valt.

På läktarna i Scandinavium satt nämligen två scouter, Thommie Bergman och Scott Pellerin, från Toronto Maple Leafs och bevakade forwarden som draftades av den kanadensiska storklubben 2013.

– Tajmingen blev väl ganska bra, det kan jag inte förneka, erkände Johnson efter matchen.

"Riktigt till sin fördel"

Men Maple Leafs-scouterna var inte de enda som fick se Andreas Johnsons show.

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts var på plats Göteborg för spana in flera spelare i seriefinalen.

– Hockeyn de här två lagen spelar är framtiden, att ha pucken under kontroll och inte slå bort den, att hela tiden vara aktiv, spelbar och deltagande. Det är kul att det har fått sånt genomslag och funkar så bra, säger Mårts.

Efter matchen var Andreas Johnson det solklara samtalsämnet.

– Han var fantastisk. Jag har sett Frölunda en del på slutet och den här formtoppen har han inte haft förut. Men det kanske inte är så konstigt heller... Det är väl bra att man får lära sig hantera motgångar, så att man får vässa sina redskap ytterligare, säger Mårts om Frölundas forward och fortsätter:

– I den här matchen var han riktigt till sin fördel. Inte bara målen utan han var även vägvinnande i sitt spel, tog tillbaka pucken och såg stark ut.

Ska ta ut landslagstrupp

På måndag ska Pär Mårts presentera sin trupp till Channel One cup i Moskva den 17-20 december.

Hur tänker du kring Johnson och landslaget?

– Det jag funderar på är: 1) hur mycket får man spela? 2) var får man spela? 3) hur många av samma "sort" finns det? Andreas Johnson är ingen spelare som ska in i en fjärdelina och spela boxplay... Med andra ord måste han konkurrera med alla offensivt skickliga spelare som finns tillgängliga.

– Det är det som gör att man ibland ryker. Hade vi bara gått offensivt kanske vi skulle ha haft fyra kedjor med den typen av spelare, men vi tänker inte riktigt så utan vill ha in andra typer också – och då åker man ibland på det i uttagningen.

Hur mycket har du pratat med honom?

– Egentligen ingenting för jag vill inte blanda mig i hur de (Frölunda) tänker. Däremot har jag pratat ganska mycket med Roger (Rönnberg). Han ser ju Andreas varje dag.