Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin Ingesson: "Jag gjorde det för pappa"

David och Martin Ingesson.
Foto: Lennart Rehnman.

BORÅS. Först en tyst minut för pappa Klas Ingesson. Sedan gjorde sonen Martin mål i minnesturneringen Hedra Klas Ingesson.

– Jag gjorde målet för pappa, säger Martin Ingesson.

Båda Klas Ingessons söner, David 15, och Martin, 20, spelade minnesturneringen Hedra Klas Ingesson på Borås Arena. David Ingesson var vass anfallare i ett lag med Klas Ingessons närmaste och vänner. Martin Ingesson, som kan spela i Gais nästa säsong, gjorde inte bara en stark insats som mittback utan gjorde dessutom mål med en stenhård frispark.

– Man får ta fram skottet vid vissa speciella tillfällen.  Jag gjorde målet för pappa, säger Martin Ingesson.

"Alla hemifrån byn var här"

Bland motståndarna fanns bronslaget från VM 1994 och ett All star-lag från Elfsborg. På läktaren satt mamma Vicky och ledde en hejaklack från Ödeshög.

– Ja, vi hörde mamma, säger Martin och skrattar. Det lät som alla hemifrån byn var här också. Mamma var den som hejade mest, det var härligt, säger Martin Ingesson.

Turneringen inleddes med en tyst minut och bilder på Klas Ingessons karriär på storbildsskärmar. De 2000 i publiken hade tända ljus. Det var många tårar bland de som samlats för att hylla Ingesson.

– Man blev taget, men det är skönt att se sådana saker också. Det hjälper oss att ta oss vidare, säger Martin Ingesson.

"Det betyder massor"

Hela Sverige har visat sitt stöd efter att Ingesson gick bort. Ingesson har även hyllats i Italien och Belgien där han spelade.  Sönerna är tacksamma för allt stöd.

– Det betyder massor, säger Martin Ingesson. Det ger mig kraft att ta mig igenom vardagen att man vet att det finns människor som vill hjälpa oss. Det betyder mycket att han berört så många. Det visar att han gjort något rätt. Han är min idol.  Jag vill eftersträva vad han åstadkommit. Jag vill eftersträva hans kvalitéer, hans ärlighet.

Båda har siktet inställt på en viss liga senare i karriären.

- Italien som pappa, säger David Ingesson och ler. Han var min idol också, det är klart. Han var stor i hela världen, och nu inser man hur bra han var och hur han berörde människor.

De fick stöd under turneringen, som tv-laget vann, av pappas lagkamrater från VM 94.

– Man såg Klas steg i killarna, säger Anders Limpar.

– Det kändes som att vi mindes Klas med glädje, säger Kennet Andersson.

"En jättefin dag"

Klas Ingessons änka Vicky Ingesson var glad efter turneringen.

– Det har varit en jättefin dag, säger Vicky Ingesson.

Du ledde en bra hejaklack också.

- Ja, man måste stötta de egna, säger hon och skrattar.